Το 47,5% πιστεύει ότι στήνονται πολλοί αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος

Print Friendly, PDF & Email

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, άρχισε η επιστημονική «Ημερίδα για την Πρόληψη της Χειραγώγησης Αγώνων στον Αθλητισμό Fix the Fixing «Διορθώστε τα Στημένα», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον από τους φορείς ήταν μεγάλο και αρκετοί εκπρόσωποι ομοσπονδιών βρέθηκαν στην ΓΓΑ για να παρακολουθήσουν την ημερίδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε στον χαιρετισμό του:

«Η χειραγώγηση των αγώνων είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ταλανίζει τον αθλητικό κόσμο διεθνώς. Αρκεί μια ανάγνωση στα ευρήματα των σχετικών ερευνών για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις αθλητές που ερωτήθηκαν δήλωσε ενήμερος για χειραγώγηση αγώνων που συμμετείχε είτε ο ίδιος, είτε αφορούσε άλλη ομάδα. Εξίσου σοκαριστική είναι η εκδοχή ότι η πλειοψηφία των αθλητών θα χειραγωγούσε ένα παιχνίδι λόγω οικονομικών δυσκολιών, για εύκολο χρήμα».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα λύσει τα χέρια της ΕΕΑ: «Το τελευταίο διάστημα, ιδιαιτέρως και στο φως δικαστικών υποθέσεων, βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, για το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα μπορέσει να λύσει και τα χέρια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταγγελίες, φακέλους από τη Sportradar οι οποίοι τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, δεν μπορούν να αποτελέσουν ενδεχόμενα και λόγω ατελειών του συστήματος- ένα κρίσιμο και χρήσιμο νομικό εργαλείο που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να χτυπήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, αυτό το φαινόμενο.

Δεν έχει νόημα να αυτομαστιγωνόμαστε. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, όπως προείπα. Συνήθως όλες οι ελεγκτικές δομές βρίσκονται ένα βήμα πίσω, ακόμη και σε προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πολύ πιο πριν από εμας. Απαιτείται διεθνής συνεργασία και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στην Ιταλία ήδη έχουν πάρει κάποιες πρωτοβουλίες και έχουν αναπτύξει κάποια εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό, στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού σε μια ιδιαίτερη εποικοδομητική συζήτηση με την ιταλική αποστολή, αποφασίσαμε τη συνεργασία και το επόμενο διάστημα κλιμάκιο της ΓΓΑ ενδεχόμενα και με μέλη της ΕΕΑ θα πάμε στη Ρώμη για να δούμε πώς έχει στηθεί ένα σύστημα που φαίνεται, βάσει της συζήτησης που έγινε, ότι είναι αρκετά αξιόπιστο και μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις».

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο φαινόμενο: «Έχουμε μπροστά μας ένα σύνθετο φαινόμενο και απαντήσεις που δεν είναι εύκολες και απλές. Η όποια προσπάθεια γίνει θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή εμπειρία, στις καλύτερες πρακτικές και στη διεθνή συνεργασία. Αλλιώς φοβάμαι ότι το μόνο που θα κάνουμε είναι να ξαναβρεθούμε σε μία αντίστοιχη μάζωξη του χρόνου να ξαναπούμε τα ίδια πράγματα και να προσπαθούμε να βρούμε πάλι μία λύση από το πουθενά. Ημερίδες σαν κι αυτήν, που ειδικοί έρχονται και λένε τις απόψεις τους είναι κομβικές στο να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις.

 

Τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν στην χειραγώγηση αγώνων

Πολύ ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία, από τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κ.Ε.Α. για την χειραγώγηση των αγώνων και στην οποία έλαβαν μέρος 650 αθλητές από έξι χώρες (Δείτε αναλυτικότερα αποτελέσματα ΕΔΩ).

Όπως προέκυψε από την συγκεκριμένη έρευνα, η χειραγώγηση των αγώνων συνηθίζεται σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στο ποδόσφαιρο και οι αθλητές απάντησαν ότι ο βασικός λόγος που τους ωθεί να στήσουν ένα παιχνίδι είναι η φτώχεια και το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι. Παράλληλα ρωτήθηκαν και για το ελληνικό πρωτάθλημα

Μεροληπτική η διαιτησία και η συμπεριφορά των διοργανωτών προς συγκεκριμένες ομάδες

Στην έρευνα ρωτήθηκαν αν στο ελληνικό πρωτάθλημα διεξάγονται πολλά παιχνίδια των οποίων το αποτέλεσμα αποτελεί προϊόν προσυνεννόησης: Το 47,5% απάντησε «συμφωνώ απολύτως», το 29% «μάλλον συμφωνώ», το 10,5% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», το 7% «μάλλον διαφωνώ» και το 6% «διαφωνώ απόλυτα».

Στην ερώτηση αν η διαιτησία είναι αμερόληπτη ή υπάρχει ισονομία, τα αποτέλεσμα ήταν: 58,5% «διαφωνώ απόλυτα», 19,5% «μάλλον διαφωνώ» 8,5% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», το 8% «μάλλον συμφωνώ» και το 5,5% «συμφωνώ απόλυτα»

Στην ερώτηση: Ποιοι παράγοντες θεωρείτε πως συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρνητικής εικόνας του επαγγελματικού πρωταθλήματος το 91,5% απάντησε θετικά όσον αφορά: «την μεροληψία των διοργανωτών προς συγκεκριμένες ομάδες». Το 86,5% απάντησε θετικά όσον αφορά «την ανοχή της κυβέρνησης σε παραβατικές συμπεριφορές στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου»

Στην ερώτηση: «ποιος παράγοντας θα σας ωθούσε να πηγαίνατε στο γήπεδο για να παρακολουθήσετε αγώνες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου μαζί με την οικογένειά σας», απάντησαν: Το 37% «όταν αναμένεται να μη γίνουν επεισόδια», το 29,5% «δεν θα πήγαινε ποτέ», το 16% «όταν αναμένεται να γίνει ωραίος αγώνας», το 11% «όταν αναμένεται ο αγώνας να είναι καθαρός» και το 6,5% «πηγαίνω όταν παίζει πάντα η ομάδα μου».

Στο 64,5% ανέρχεται το ποσοστό αυτών που απάντησαν ότι συμφωνούν στο ότι «η κυβέρνηση δεν αντιδρά αποτελεσματικά στα φαινόμενα (Βία, Διαπλοκή, Διαφθορά, Χειραγώγηση) παρακμής του επαγγελματικού πρωταθλήματος».

Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότερες περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων γίνεται στο ποδόσφαιρο με 52,5% και ακολουθούν το μπάσκετ με 16,6%, χάντμπολ 5,8% και βόλεϊ 4%.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι απόψεις των αθλητών για τα χειραγωγημένα παιχνίδια. Στην ερώτηση: Eπαιξες σε στημένο παιχνίδι; Το 12.6% απάντησε θετικά το 14.6% ίσως και η συντριπτική πλειοψηφία (72.9%) είπε όχι.

Στην ερώτηση έχεις λόγο να πιστεύεις ότι στην Λιγκα σου στήνονται παιχνίδια, το 65.3% απάντησαν αρνητικά και το 34.7% θετικά. Στην υποερώτηση αν ναι πόσες φορές η απάντηση 2-5 φορές δόθηκε από το 46,9%. Μία φορά το 26,3%, περισσότερες από 10 φορές το 16,9% και έξι με δέκα φορές το 9,9%.

Το 85% των αθλητών απάντησε αρνητικά για το εάν προσεγγίστηκε από κάποιον που του ζήτησε να στήσει ένα παιχνίδι, μία φάση παιχνιδιού ή μαρτύρησε την στρατηγική ή πληροφορίες της ομάδας και το 15% θετικά.

Στην ερώτηση ποιος σε προσέγγισε για να στήσεις ένα παιχνίδι το 38.1% απάντησε αξιωματούχοι παράγοντες, στελέχη ομάδας ή συλλόγου ή λίγκας. Το 16.2% άλλοι παίκτες και συμπαίκτες. Το 9,8% διαιτητής ή κομισάριος και το 8,9% κάποιος έξω από το άθλημα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι λόγοι που ωθούν έναν αθλητή να στήσει παιχνίδια είναι κυρίως οικονομικοί. Το 34.6% θεωρεί ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί, λόγω φτώχειας ή απλήρωτων συμβολαίων. Το 27.5% πίεση από άλλο παίκτη ή και παράγοντες ή στελέχη ή ιδιοκτήτες ομάδας, το 23.7% εύκολο ? γρήγορο ? μεγάλο κέρδος. Το 16.8% πίεση από εξωτερικό παράγοντα. Το 14.5% φόβος απειλής και βίας προς την οικογένεια και συγγενείς και το 9.5% παθητική αποδοχή της κουλτούρας του στησίματος αγώνων.

Τέλος, στην άποψη των αθλητών για την καλύτερη μέθοδο πρόληψης των χειραγωγημένων αγώνων απάντησαν: Πληρωμή μισθών – υψηλότεροι μισθοί. Σεβασμός αξιοπρέπεια και ήρεμες συνθήκες εργασίας αθλητών. Περισσότερη πληροφόρηση και εκπαίδευση για τους κινδύνους και τα ρίσκα της χειραγώγησης αγώνων και τέλος περισσότερη κατάρτιση για κατανόηση και εμπέδωση του πως λειτουργεί το στοίχημα σε σχέση με την οργανωμένη χειραγώγηση αγώνων.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή