Το VAR… βραχυκύκλωσε σε «Γ. Καραϊσκάκης», Λαμία και «Κλ. Βικελίδης»

Print Friendly, PDF & Email

Η πρεμιέρα του VAR στη Super League 1 δεν ήταν επιτυχημένη. Σε τρεις αγώνες Ολυμπιακός – Αστέρας, Λαμία – Παναθηναϊκός και Άρης – ΟΦΗ η χρήση του δεν βοήθησε, όπως υποστηρίζουν οι κριτές του Master RefKώστας Ακρίδας και Ηρακλής Τσίκινης, με αποτέλεσμα να μην δοθούν πέναλτι υπέρ του Αστέρα, του Παναθηναϊκού και του Άρη και να μην αποβληθεί ο Μακέντα.

Αντιθέτως το VAR βοήθησε τους διαιτητές να πάρουν σωστές αποφάσεις στους αγώνες Ατρόμητος – ΑΕΛ και Πανιώνιος – Βόλος, ενώ δεν χρειάστηκε στους αγώνες ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός και ΑΕΚ – Ξάνθη.  

 Αναλυτικά η κριτική των διαιτησιών στους αγώνες της 1ης ημέρας:

Αγώνας: Λαμία-Παναθηναϊκός 1-1 Διαιτητής: Σκουλάς Εμμανουήλ,             Διαιτητής VAR: Kομίνης, Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Στο 19’ κακώς δεν δόθηκε πέναλτι στο χέρι του Βύντρα και το VAR δεν βοήθησε τον διαιτητή και δεν τον ειδοποίησε ότι υπάρχει καθαρή παράβαση πέναλτι. Στο 32ο λεπτό σωστά δόθηκε πέναλτι στο χέρι του Πλιάτσικα και σωστά το VAR ενημέρωσε τον διαιτητή για την παράβαση με το χέρι. Στο 80o λεπτό ενώ το VARέδειξε την φάση, ο διαιτητής εκτίμησε λάθος την φάση ενώ χρησιμοποίησε το VAR και έδειξε κίτρινη κάρτα και όχι κόκκινη που έπρεπε καθώς ο Μακέντα χτύπησε με σκαριά εκτός φάσης τον αντίπαλό του.

Βαθμολογία: 7,50

Αγώνας: Άρης-ΟΦΗ 1-1 Διαιτητής: Μανούχος Ευάγγελος, Διαιτητής VAR: Τζήλος Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Στο 43ο λεπτό σωστά δίνεται κίτρινη κάρτα σε παίκτη του ΟΦΗ στον Δεληζήση, στο 55ο λέπτο σωστά δίνεται πέναλτι για τον Άρη αφού υπήρχε ανατροπή στον Ιντέγε από τον Κοροβέση. Στο 92ο λεπτό δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι για την ομάδα του Άρη και κόκκινη κάρτα στον αμυντικό του ΟΦΗ. Ούτε και ο VAR δεν εκτίμησε σωστά την φάση και δεν ειδοποίησε τον διαιτητή σε καθαρή παράβαση πέναλτι. Εδώ είναι δυο τα λάθη ένα του διαιτητή και δεύτερο του VAR.

Βαθμολογία 7.7 

Αγώνας: Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 1-0 Διαιτητής: Κουμπαράκης Στέφανος, Διαιτητής VAR: Τζοβάρας, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Στον παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Αστέρα έχουμε την φάση που συζητάμε στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης. Εκεί έχουν γίνει σημαντικά λάθη και ως προς την χρήση του VAR και ως προς τον αριθμό των παραβάσεων που έχουν συμβεί. Στην συγκεκριμένη φάση ο διαιτητής παίρνει ερέθισμα από το VAR ότι ΜΠΟΡΕΙ να έχει συμβεί παράβαση στον παίκτη της Τρίπολης. Εμείς από τα πλάνα που είδαμε από την τηλεόραση βλέπουμε ότι στην αρχή της φάσης υπήρχε οφσάιντ, που θα έπρeπε να καταλογιστεί. Τα πλάνα που πήρε ο διαιτητής από το VAR είναι ακατάλληλα και δεν δίνουν σαφή εικόνα στον διαιτητή για την περίπτωση πέναλτι ή μη, δεύτερο σοβαρό λάθος. Κατά την δική μου εκτίμηση στη περίπτωση οφσάιντ φαίνεται δυο παίκτες του Αστέρα, εκτός του Μπαράλες, να κάνουν προσπάθεια επηρεασμού της φάσης, επαναλαμβάνω πριν φτάσει η μπάλα στον Μπαράλες. Eκεί έπρεπε να προηγηθεί η παράβαση του οφσάιντ από το δεύτερο βοηθό διαιτητή. Βεβαίως υπάρχει η οδηγία της UEFA που λέει ότι αν ο παίκτης που είναι εκτεθειμένος σε θέση οφσάιντ πριν έρθει σε επαφή με την μπάλα γίνει σε αυτόν φάουλ υπάρχει φάουλ, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν δυο παίκτες πριν τοv Μπαράλες άρα κατά την γνώμη μου έπρεπε να τελειώσει η φάση νωρίτερα διότι δύο συμπαίκτες του Μπαράλες επηρέασαν την φάση. Όσον αφορά το τράβηγμα στον Μπαράλες είναι ξεκάθαρη παράβαση πέναλτι. Το συμπέρασμα σε αυτό το παιχνίδι είναι οτι δεν πήγε καλά ούτε η διαχείριση του παιχνιδιού, ούτε η διαχείριση από το VAR. Το πέναλτι που δίνει ο διαιτητής είναι σωστό διότι το χέρι του παίκτη μεγαλώνει τον όγκο του σώματος παράνομα, σωστά ο διαιτητής δίνει πέναλτι.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.80 για τον Κουμπαράκη και για τον δεύτερο βοηθό, Χρήστο Τζιώτζιο, καθώς στην φάση του 80ου λεπτού έπρεπε να σηκώσει την σημαία για οφσάιντ.

Αγώνας: Ατρόμητος-Λάρισα 1-1 Διαιτητής: Φωτιάς Βασίλειος, Διαιτητής VAR: Παπαπέτρου, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Εδώ είχαμε μια πολύ καλή διαιτησία και μια άψογη συνεργασία διαιτητή με το VAR. Επίσης πολύ καλός στον πειθαρχικό έλεγχο ο διαιτητής. Η πρώτη φάση που υπάρχει στο παιχνίδι ο διαιτητής είχε σωστή άποψη. συμβουλεύτηκε και το VAR και πολύ σωστά δεν έδωσε πέναλτι με την βοήθεια του VAR. Επίσης φάση είχαμε στο τέλος του παιχνιδιού με την αποφασιστικής σημασίας χρήση του VAR στο πέναλτι του Ατρομήτου. Υπήρχε ξεκάθαρο σπρώξιμο του Μπάλλα στον Μανούσο από τον αμυντικό της Λάρισας και σωστά έδειξε ο διαιτητής την παράβαση με την χρήση του VAR. Πολύ καλή διαιτησία και πολύ καλή χρήση του VAR.

Βαθμολογία: 8,5

Αγώνας: Πανιώνιος-Βόλος ΝΠΣ 1-2 Διαιτητής: Ζαχαριάδης Πραξιτέλης, Διαιτητής VAR: Σέζος, Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Στο 69ο λεπτό δεν υπάρχει κανένα οφσάιντ, ο βοηθός Mπαλτάς κακώς υπέδειξε την παράβαση ενώ σωστά χρησιμοποιήθηκε το VAR και απεδείχθη ότι λάθος υπέδειξε την παράβαση ο βοηθός. Στο 92ο λεπτό ο Πανιώνιος ζήτησε πέναλτι, ο διαιτητής σωστά ενήργησε και δεν έδωσε πέναλτι γιατί προσπάθησε να τον ξεγελάσει ο επιθετικός και πέναλτι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση.

Βαθμολογία: 8,2

Αγώνας: ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός 2-1  Διαιτητής: Διαμαντόπουλος Αριστοτέλης, Διαιτητής VAR: Ευαγγέλου, Κριτής: Ναούμ Μιντιούρης

Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του κυρίου Διαμαντόπουλου. Ήταν κοντά στις φάσεις ο διαιτητής με σωστή διαχείριση του αγώνα και σωστό πειθαρχικό έλεγχο και τελείωσε το παιχνίδι και δίκαια δέχθηκε τα συγχαρητήρια των δυο ομάδων. Σωστός και ο τέταρτος διαιτητής Καραντώνης σε όλα του τα καθήκοντα.

Βαθμολογία: 8,3

Αγώνας: ΑΕΚ-Ξάνθη 1-2  Διαιτητής: Παπαδόπουλος Ιωάννης                       Διαιτητής VAR: Τζοβάρας, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Σε αυτό το παιχνίδι παρόλο που είχαμε αποτέλεσμα έκπληξη, είχαμε καλή διαιτησία. Σωστή η αποβολή του Ζεράλδες στο 33ο λεπτό. Ο διαιτητής ήταν πάντα κοντά στις φάσεις και δεν αμφισβητήθηκε σε ένα παιχνίδι που δεν είχαμε δύσκολη φάση για να συζητάμε την χρήση του VAR. H διαιτησία πέρασε απαρατήρητη.

Βαθμολογία: 8,4

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή