Τσίκινης: Ο διαιτητής του Πανιώνιος-ΟΣΦΠ, σχολιάζει την απόφαση για το ντέρμπι

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή την απόφαση του πρωτοδίκη, Χριστόφορου Μάρκου, για συνέχιση του ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός από το 70ο λεπτό, το Soccerplus επικοινώνησε με τον κριτή του Master REF, Ηρακλή Τσίκινη, ο οποίος είχε βρεθεί σε μία ανάλογη περίπτωση στην καριέρα του ως διαιτητής το 2005, στον περιβόητο αγώνα Πανιώνιος – Ολυμπιακός στη Νέα Σμύρνη, όπου υπήρξαν σοβαρά επεισόδια πριν την έναρξή του.

Τότε το γήπεδο είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης από τους οπαδούς των δύο ομάδων και ο Ηρακλής Τσίκινης είχε αποφασίσει τη μη τέλεση της αναμέτρησης επικαλούμενος «αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα».

Πρωτόδικα ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος είχαν τιμωρηθεί με πρόστιμο 300.000 ευρώ, τιμωρία έδρας, και αφαίρεση τριών βαθμών.

Η υπόθεση τότε πήγε στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία ανέτρεψε την πρωτοβάθμια απόφαση, επέστρεψε τους τρεις βαθμούς στις δύο ομάδες, διατήρησε τις υπόλοιπες ποινές και διέταξε να γίνει κανονικά ο αγώνας εντός 15 ημερών.

Η διαφορά είναι ότι τότε δεν καταλογίστηκε σε κανέναν υπαιτιότητα της μη τέλεσης του αγώνα, ενώ τώρα η οριστική διακοπή θεωρήθηκε από τα δικαστικά όργανα λανθασμένη απόφαση του διαιτητή.

Ο κριτής του Master REF, Ηρακλής Τσίκινης, δικαιολογεί απόλυτα την στάση του Γερμανού διαιτητή στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ και θεωρεί ότι η ελαστικότητα των κανονισμών στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν βοηθάει στην εξάλειψη φαινομένων βίας όπως αυτά στο πρόσφατο παιχνίδι των δύο «αιωνίων».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Ηρακλή Τσίκινη:

«Δεν θέλω να σχολιάσω την απόφαση του αθλητικού δικαστή. Θέλω να σταθώ στην απόφαση του διαιτητή, την οποία θεωρώ σωστή διότι έκρινε ότι η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών κινδύνευε δεδομένου ότι είχε γίνει εισβολή στο 3’ και μετά έγιναν ακόμη μεγαλύτερα επεισόδια.

Ναι μεν ο κανονισμός αναφέρει ότι ο διαιτητής πρέπει να περιμένει μία ώρα μέχρι να διακόψει οριστικά ένα παιχνίδι, όμως ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν ισχύει παντού στην Ευρώπη και σε όλες τις διοργανώτριες αρχές.

Εδώ μιλάμε για έναν διεθνή, Ευρωπαίο διαιτητή. Σε ανάλογα παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Γιουρόπα Λιγκ θα υπήρξε διακοπή από το τρίτο λεπτό. Εδώ διακόπτονται αναμετρήσεις για επεισόδια στις κερκίδες ή γιατί έπεσαν δύο φωτοβολίδες.

Βάσει ΚΑΠ, ο αθλητικός δικαστής πάτησε στη διάρκεια που όφειλε να σεβαστεί ο διαιτητής και διέταξε τη συνέχιση του ντέρμπι. Όμως όταν έχουμε τόσο ελαστικούς κανόνες και με την ιδιοσυγκρασία που έχουν οι Ελληνες φίλαθλοι θα έχουμε και τέτοια φαινόμενα. Μόνο με την αυστηροποίηση των ποινών θα εκλείψει η βία.

Αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα δεδικασμένο για ανάλογες περιπτώσεις επεισοδίων καθώς ο δικαστής στάθηκε στο τυπικό κομμάτι του νόμου και όχι στο πνεύμα.

Ο διαιτητής οφείλει να κρίνει σε επικίνδυνα γεγονότα αν θα συνεχίζεται ή όχι ένα παιχνίδι, διότι στην περίπτωση του Φριτς για παράδειγμα, αν συνεχιζόταν το ντέρμπι και υπήρξε τραυματισμός ποδοσφαιριστή ποιος τελικά θα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορούμενου; Μα φυσικά ο διαιτητής.

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυστηροποιήσουμε τις ποινές και να μην επιτρέπουμε την ελαστικότητα των κανονισμών».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή