2014 – 2018: Το χρονικό των πρόσφατων “λουκέτων” στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Print Friendly, PDF & Email

Η διακοπή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων αποτελεί ακραίο, πλην όμως συχνά εφαρμοζόμενο μέτρο στο οποίο καταφεύγουν, όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις ή οι ποδοσφαιρικές αρχές προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε γεγονότα που συγκλονίζουν τη φίλαθλη κοινή γνώμη και πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της χώρας.

Οι αποφάσεις αναμφίβολα συνιστούν ένα πολιτικό μέσο αντίδρασης, η αποτελεσματικότατα του οποίου ποικίλλει ανά περίπτωση. Το βέβαιο είναι ότι η εξαγγελία της διακοπής συνδυάζεται με εκτεταμένες συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και ρίχνει τους τόνους για ένα μικρό διάστημα.

Μέχρι που να ξεχαστεί και το «κακό πρόσωπο» του ποδοσφαίρου να εμφανιστεί και πάλι με το… πιστόλι στο ζωνάρι.

Τα τελευταία χρόνια οι διακοπές είναι αρκετά συχνές. Η επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, μετά συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από τα συμβάντα στο γήπεδο της Τούμπας, ήταν η έκτη από το 2014 και μετά.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, με αφορμή τον θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη, στις εξέδρες του γηπέδου του Ηροδότου, έπειτα από συμπλοκές θεατών, ο υφυπουργός Αθλητισμού I. Ανδριανός, αποφάσισε την αναβολή για μία αγωνιστική όλων των εθνικών πρωταθλημάτων «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του».

Η επόμενη αναβολή πρωταθλήματος έγινε τον Μάρτιο του 2015 με αφορμή τη μη τέλεση του αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού λόγω φωτοβολίδας που χτύπησε τον Φιμπόγκασον στο πόδι και των εκτεταμένων επεισοδίων που έγιναν εντός του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού και σε αστυνομικές δυνάμεις, όταν έγινε γνωστό ότι ο διαιτητής Παππάς αποφάσισε να μην διεξαχθεί το ντέρμπι. Την απόφαση αναβολής μιας αγωνιστικής έλαβε ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής, ο οποίος στη συνέχεια αποφάσισε οι δύο επόμενες αγωνιστικές της Σούπερ Λίγκας να διεξαχθούν χωρίς θεατές στις κερκίδες.

Τον Μάιο του 2016 ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε στην απόφαση αναβολής τέλεσης του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στον οποίο φιναλίστ ήταν η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. Ως αιτία ήταν οι λόγοι δημόσιας τάξης, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η κόντρα μεταξύ του Στ. Κοντονή και της διοίκησης της ΕΠΟ, που οξύνθηκε λόγω της μη τήρησης από τον Γ. Γκιρτζίκη της συμφωνίας που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών για τους διαιτητές που θα ορίζονταν στον τελικό. Η αναβολή προκάλεσε την παρέμβαση της FIFA και οδήγησε σ’ έναν μεγάλο κύκλο διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα, οδήγησε και στην αλλαγή των ημερομηνιών των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, προκαλώντας την πρώτη ρήξη στις σχέσεις του συνεταιρισμού με το συνδρομητικό κανάλι.

Τον Αύγουστο του 2016 ο Κοντονής αποφάσισε την αναβολή για δύο εβδομάδες της έναρξης του πρωταθλήματος, με αφορμή την παρέμβαση της ΕΠΟ στη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας και τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για τον νέο πίνακα διαιτητών.

Η ανακοίνωση έκανε λόγο «για την αυξημένη αντιπαλότητα και το εξόχως τεταμένο κλίμα λίγο πριν από την έναρξη των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και ιδίως του πρωταθλήματος της Super League, μεταξύ της ΕΠΟ, της διοργανώτριας αρχής και σημαντικού αριθμού ομάδων, καθώς και της διάχυτης πεποίθησης του φίλαθλου κοινού περί αδιαφάνειας και μη ισονομίας ως προς τους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».

Τον Νοέμβριο του 2016 όλα τα εθνικά πρωταθλήματα διακόπηκαν για μία αγωνιστική έπειτα από απόφαση της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής που διόρισε η FIFA στην ΕΠΟ, λόγω του εμπρησμού στην οικία του Γ. Μπίκα, ο οποίος λίγες ημέρες πριν είχε διοριστεί πρόεδρος στην ΚΕΔ. Το θέμα του ποδοσφαίρου έφτασε και πάλι στο Μαξίμου, στη FIFA και στην UEFA.

Αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (18/3/2018)

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή