Αυτοί που κατήγγειλλαν την “παράγκα” και η δικαστική απόφαση που πιστοποιεί την υπάρξή τής

Print Friendly, PDF & Email

Ο Άρης Λουκόπουλος με τη συνέντευξη που παραχώρησε επανέφερε στην επικαιρότητα την υπόθεση της “παράγκας” που στην αρχική της μορφή και στην πρώτη της περίοδο, έδρασε από τις εκλογές της ΕΠΟ το 1997 έως την παραίτηση του Αλεξανδρίδη από την προεδρία της ομοσπονδίας το 2001.

Με αφορμή τη συνέντευξη του Λουκόπουλου, το SoccerPlus θυμίζει περιπτώσεις άλλων προσώπων που στο παρελθόν κατήγγειλαν την “παράγκα”, όσον αφορά την πρώτη της περίοδο, και δημοσιεύει για πρώτη φορά δικαστική απόφαση – ντοκουμέντο που πιστοποιεί την ύπαρξή της.

Οι καταγγελίες Σμυρλή και Δ. Ψωμιάδη

Ενα χρόνο μετά τις εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη (1997), που άλλαξαν τον ρου της ποδοσφαιρικής ιστορίας, ο εισαγγελέας Πειραιά Γρ. Πεπόνης άρχισε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Σμυρλή ότι ο Θ. Μητρόπουλος διακίνησε 1 εκατ. δολάρια για την εξαγορά ψήφων, αλλά και του προέδρου της ΕΠΣΜ Διονύση Ψωμιάδη ότι προσπάθησαν να εξαγοράσουν τις πέντε ψήφους της ένωσής του.

Τον Δεκέμβριο του 1999 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Μαρία Τσιριμώκου απαγγέλλει κατηγορητήριο εναντίον του κ. Θ. Μητρόπουλου με την κατηγορία της δωροδοκίας, του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιώργου Λούβαρη για ηθική αυτουργία σε δωροδοκία και του κ. Γκαγκάτση για άμεση συνέργεια σε απόπειρα δωροδοκίας. Στις 21 Ιανουαρίου 2002, οι τρεις κατηγορούμενοι απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Η περίοδος Φλωρίδη

Η περίοδος 2000 – 2001 έχει μείνει στην ιστορία για τη λυσσώδη κόντρα του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Φλωρίδη με τον Β. Μητρόπουλο, ισχυρό άνδρα της ΕΠΑΕ. Η κόντρα αυτή έληξε ως εξής:

Ο Γ. Φλωρίδης “αναβαθμίστηκε” πηγαίνοντας στο γενικό λογιστήριο του κράτους.
Ο Β. Μητρόπουλος κηρύχθηκε έκπτωτος από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Την επόμενη ημέρα προσέφυγε στην τακτική δικαιοσύνη, η οποία έριξε την απόφαση της Εφέσεων ως παράνομη. Στις 6/7/2001 αποχώρησε οικειοθελώς από την προεδρία της ΕΠΑΕ, αφού έληξε η θητεία του και λόγω των συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί με την κυβέρνηση και κάποιους μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου δεν ήθελε να θέσει εκ νέου υποψυφιότητα.
Ο Κ. Αλεξανδρίδης παραιτήθηκε από την προεδρία της ΕΠΟ και τα κλειδιά της ομοσπονδίας πήρε ο μέχρι τότε γενικός γραμματέας Β. Γκαγκάτσης, που κατέστη πανταδύναμος και κυβέρνησε το ποδόσφαιρο μέχρι το Δεκέμβριο του 2008.
Επίσης πολλοί διαιτητές βγήκαν από τους πίνακες, του ελληνικό θέμα έφτασε στην UEFA και η ΚΕΔ έγινε τριμελής, υπό τον Γ. Μπίκα. Σε όλη αυτήν την περίοδο, 1997 – 2008, ο ισχυρότερος παράγοντας στο ποδόσφαιρο ήταν ο Σ. Κόκκαλης.

Ο διαιτητής που έσπασε την “ομερτά” και δικαστική απόφαση που πιστοποιεί την ύπαρξη της “παράγκας” 

Αν ο Λουκόπουλος είναι ο μοναδικός παράγοντας που μίλησε εύγλωττα για την “πρώτη παράγκα”, δεν είναι ο μόνος από το ποδόσφαιρο εν γένει. Έχει προηγηθεί η συνέντευξη του διαιτητή Α’ Εθνικής, Δημήτρη Ποντική στην “Καθημερινή” τον Οκτώβριο του 2008.

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα:

– Λίγο μετά την έξοδό σας από τους πίνακες ακούστηκαν οι κασέτες του Τριανταφυλλόπουλου με συνομιλίες διαιτητών και παραγόντων εκείνης της εποχής. Πώς νιώσατε και τι σκεφτόσασταν όταν ακούγατε τις συνομιλίες;

– Ηταν μια εποχή τέτοια που δεν μπορούσες να αιφνιδιαστείς από τίποτα. Τα έβλεπες και έλεγες «είναι δυνατόν; Και αυτός;».

– Σε αυτές τις κασέτες ακούστηκε από τον Γιάννη Σπάθα η φράση «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και άλλοι να πάνε να γ…». Ηταν υπερβολικό αυτό ή ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα;

– Δεν ήταν υπερβολικό. Ηταν πολύ ήπιο για να εκφράσει αυτό που συνέβαινε…

– Ομως, σε αυτές τις περιπτώσεις, η οδηγία δεν μπορεί να ήταν μόνο «δώσε μια κίτρινη κάρτα»…

– Οχι… Μπορεί να ήταν «βοήθα τους λίγο να κερδίσουν αν μπορείς», «δώσ’ τους κάνα φαουλάκι», «βάλ’ τους μέσα στη μεγάλη περιοχή»…

– Μπορούσε να δώσει και πέναλτι…

– Στατιστικά, αν βάλω εγώ μια ομάδα μέσα στη μεγάλη περιοχή, κάποια στιγμή δεν θα κερδίσει ένα πέναλτι; Ή αν αφήνω την ομάδα που θέλω να βγαίνει στην επίθεση με αριθμητική υπεροχή δεν θα βάλει ένα γκολ;

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του πρώην διαιτητή Δ. Ποντίκη για το συνέβαινε στα χρόνια της παράγκας ΕΔΩ

Η δικαστική απόφαση που πιστοποιεί την ύπαρξη της “παράγκας” 

Λόγω της συνέντευξης του Δ. Ποντίκη στην Καθημερινή ο Β. Γκαγκάτσης, ο οποίος η΄ταν πρόεδρος της ΕΠΟ, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Στις 18/11/2011 εκδόθηκε απαλλακτική απόφαση και για τους τρεις. Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ως προς της ύπαρξη της “παράγκας”, της οποία αποδέχεται, όπως μπορείτε να δείτε στο απόσπασμα που ακολουθεί:

 

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή