Αγαλμα της Αρλέτα στην “πατρίδα” της τα Εξάρχεια

Print Friendly, PDF & Email

Στην «πατρίδα» της τα Εξάρχεια, «επιστρέφει» η αξέχαστη Αρλέτα από την Κυριακή.

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, στη συμβολή των οδών Ιουστινιανού και Καλλιδρομίου, απέναντι από το σπίτι της, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της.

Το γλυπτό έχει φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Ρόκος, γλύπτης και συμφοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ τα έξοδα για το μνημείο ανέλαβε η στενή της φίλη Άννα Σταματοπούλου. Σημειώνεται ότι τον χώρο παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, το άγαλμα θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από το πατρικό της, όπου έχει ήδη μπει πλακέτα που αναγράφει ότι εκεί έζησε η Αρλέτα αλλά και ο Γιώργος Ιωάννου.

Για την Αρλέτα θα μιλήσει ο μουσικοκριτικός και παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας ενώ θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιώργης Χριστοδούλου.

Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αγίου Κωνσταντίνου όπου έζησε μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Στα Εξάρχεια έζησε για πάνω από 50 χρόνια, πριν καταλήξει στην Κυψέλη όπου έμεινε έως το τέλος της ζωής της.

Σε συνέντευξή της στην υπογράφουσα, η Αρλέτα είχε δηλώσει σχετικά με τις γειτονιές όπου έζησε:

«Έχω γεννηθεί στην Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, όπου έζησα μέχρι 12 χρόνων. Μετά πήγα στα Εξάρχεια όπου και πέρασα όλη μου τη ζωή και θεωρώ ότι είναι και η πατρίδα μου. Έζησα 50 τόσα χρόνια εκεί. Έφυγα από εκεί γιατί το σπίτι μου έπρεπε να φτιαχτεί και δεν μπορούσα να το φτιάξω. Για διάφορους λόγους. Ήρθα στην Κυψέλη γιατί είχα ανθρώπους γνωστούς μου κοντά.

Όλη μου τη ζωή την έχω ζήσει στο “Τρίγωνο του Θανάτου”. Όταν είμαι σε μια πόλη θέλω να είμαι στο κέντρο της πόλης. Όταν είμαι στην εξοχή θέλω να είναι εξοχή. Με ζουζούνια, με κατσαριδούλες, με ποντικάκια, με όλα τα κομφόρ. Αγαπώ πάρα πολύ τη θάλασσα και θα ήθελα πάρα πολύ να ζήσω κοντά στη θάλασσα. Δεν το κατάφερα.

Ποτέ δεν θεώρησα ότι τα Εξάρχεια ήταν άβατο. Δεν ήταν ποτέ άβατο, ήταν η πιο ανοιχτή και δεκτική περιοχή της Ελλάδος όχι μόνο της Αθήνας. Στα Εξάρχεια υπήρχαν τρία κέντρα απεξάρτησης και σε άλλες περιοχές πήγαν να κάνουν μόνο ένα και ξεσηκώθηκε όλη η περιοχή. Επίσης η πλατεία έτρεφε πολλούς δυστυχείς μεν, τους είχε αγκαλιάσει. Τουλάχιστον όσο έμεινα εγώ εκεί.

Δεν θεώρησα τα Εξάρχεια περιοχή επικίνδυνη, κάθε άλλο. Αισθανόμουν και αισθάνομαι όταν περνάω από εκεί, μεγαλύτερη σιγουριά από οπουδήποτε αλλού. Όποιος μένει στα Εξάρχεια πρέπει να είναι Αθηναίος και όχι από αλλού και να νομίζει ότι τα Εξάρχεια είναι η πλατεία του χωριού του. Τα Εξάρχεια δεν είναι η πλατεία του χωριού του.

Στην Κυψέλη μένω πάνω στην πλατεία. Παραμέσα δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα. Η Κυψέλη έχει γίνει ένα μέρος επικίνδυνο. Και είναι, γιατί δεν υπάρχει απολύτως καμιά πρόνοια. Μια μεγάλη πόλη είναι μια μεγάλη πόλη. Από παιδάκι έχω ζήσει στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης, πιο κέντρο από την Ομόνοια και την Αγίου Κωνσταντίνου δεν υπήρχε, ξέρω πολύ καλά τι χρειάζεται και τι όχι. Αυτός που δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να το ξέρει»..

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή