Αντωνίου: “Πρέπει σιγά – σιγά να εμπιστευτούμε τους Έλληνες διαιτητές – Ακόμα και η ΚΕΔ είναι άδικη “

Print Friendly, PDF & Email

Ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Αστέριος Αντωνίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και τον Βασίλη Μότση μίλησε για τις προτεραιότητες της διοίκησης Ζαγοράκη, το κομμάτι της διαιτησίας και τον ρόλο της ΕΠΟ σε αυτήν, αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και της Super League 2, ενώ τόνισε πως αποτελεί βασική προτεραιότητα του νέου προέδρου η εύρεση έδρας και αθλητικών εγκαταστάσεων για την Εθνική ομάδα.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Αντωνίου σε απόδοση soccerplus:

-Για τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης της ΕΠΟ υπό την προεδρία του Θοδωρή Ζαγοράκη:

Βασική προτεραιότητα της Ομοσπονδίας είναι να επιδράσει ως καταλύτης με τη παρουσία της κυρίως στη βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και να διαφοροποιηθεί λίγο το κλίμα και να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ της Ομοσπονδίας και των άλλων εμπλεκομένων στον αθλητισμό. Με το υπουργείο, τη Super League και τις συνομοσπονδίες. Να γίνουν δηλαδή κάποια βήματα μπροστά.

Νομίζω η παρουσία του κυρίου Ζαγοράκη σηματοδοτεί μία αλλαγή πλεύσης στον τομέα της επικοινωνίας. Ακόμα δεν έχουμε προλάβει να καταλάβουμε την καινούρια διαδρομή που ξεκινάει τώρα, αλλά νομίζω πως επιβάλλεται μία αλλαγή σε αυτόν τον τομέα. Θα πρέπει αρχικά να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων των ΠΑΕ. Ο στόχος μας είναι να διορθώσουμε την εικόνα του ποδοσφαίρου και δεν είναι παρεμβατικός γιατί έχουν περιοριστεί οι ασχολίες της Ομοσπονδίας αρκετά σε σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η διαιτησία είναι πλέον ανεξάρτητη, ελεγχόμενη από τις FIFA / UEFA. Υπάρχει ξένη ΚΕΔ. Τα δικαστικά όργανα είναι της Πολιτείας, είναι η τακτική δικαιοσύνη και νομίζω ότι δεν πρέπει να βαρύνουν τα όποια λάθη γίνουν την Ομοσπονδία, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Για τους ξένους διαιτητές και το γεγονός πως ο Κλάτενμπεργκ από του χρόνου ίσως “δώσει” ντέρμπι και σε Έλληνες διαιτητές:

Η διαιτησία πρέπει να ελληνοποιηθεί, αλλά πρέπει να γίνουν σταθερά βήματα και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τον Κλάτενμπεργκ. Έχει να κάνει κυρίως με το ότι πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των ομάδων και να αμβλυθούν οι όποιες γωνίες υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει τοξικό κλίμα και δεν μπορεί να εμπιστευθεί κάποιος τους διαιτητές και τους αδικούν με τον τρόπο αυτόν. Δεν λέω πως είναι σωστοί όλοι οι Έλληνες διαιτητές και οι ξένοι που έρχονται όχι. Εγώ νομίζω πως όλοι κάνουν λάθη, τα οποία δεν μπορούν να εξαληφθούν τελείως, παρά το VAR.

Υπάρχουν ανθρώπινα λάθη. Υπάρχουν φάσεις όπου και οι κριτές διαιτησίας τις βλέπουν διαφορετικά. Δεν θέλω να πιστεύω πως ακόμα και με το VAR υπάρχουν σκοπιμότητες. Θεωρώ λοιπόν πως Έλληνες και ξένοι διαιτητές κάνουν λάθη και πρέπει σιγά σιγά να εμπιστευτούμε τους Έλληνες, γιατί ακόμα και η τετραμελής ξένη ΚΕΔ είναι άδικη για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Νομίζω έχουμε ανθρώπους που μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάνε καλύτερα από τους ξένους. Αυτό πρέπει όμως να γίνει σταδιακά και με τη προϋπόθεση ότι οι μεγάλες ομάδες θα συμφωνήσουν πως έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο όπου θα σφυρίζουν τα ντέρμπι Έλληνες διαιτητές.

Όλοι οι ρέφερι κρίνονται, οι Έλληνες όμως περισσότερο. Οποιοσδήποτε έρθει από το εξωτερικό, την επόμενη μέρα θα φύγει και ο απόηχος του αγώνα θα τελειώσει αμέσως ή θα θυμηθούμε πως έκανε κάποια λάθη αν έρθει ξανά ο ίδιος. Για τον Έλληνα διαιτητή υπάρχει η καθημερινότητα και νομίζω πως έχει ένα επιπλέον “βάρος” και θα θέλει να πετύχει και να μην επηρεαστεί από καταστάσεις.

Εκτός από τους διαιτητές, κρίνεται και η ΚΕΔ και ο κύριος Κλάτενμπεργκ. Αν κριθεί ότι δεν είναι κατάλληλος οι UEFA / FIFA θα έχουν τον πρώτο λόγο, με την παρέμβαση της Ομοσπονδίας να μπορεί να είναι καθοριστική με τη παρουσία του κ. Ζαγοράκη.

Πλέον και ο Κλάτενμπεργκ αισθάνεται το βάρος της καθημερινότητας, ακόμα και για τις επιλογές των ξένων διαιτητών.

Για τον αν θα υπάρξει προτροπή από την ΕΠΟ για τη χρησιμοποίηση Ελλήνων διαιτητών από του χρόνου στα ντέρμπι:

Η διαιτησία είναι ανεξάρτητη και κρίνεται. Νομίζω πως ο Κλάτενμπεργκ θα πρέπει να πάρει την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τη πρόοδο της ελληνικής διαιτησίας γιατί ο λόγος που ακούγεται πως θέλουμε Έλληνες σε όλα τα παιχνίδια είναι επειδή μέσα στο χρόνο τους αποδυναμώνουμε. Δεν έχουν κίνητρο οι Έλληνες διαιτητές όταν βλέπουν πως δεν ανεβαίνουν, δεν έχουν κίνητρο τα νέα παιδιά να μπουν στη διαιτησία.

Ακόμα και αν κάποια στιγμή αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους Έλληνες διαιτητές μετά από κάποιο διάστημα, θα υπάρχει έλλειψη.

Για την απόφαση της ΕΠΟ για τη μη διεξαγωγή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και αν η ίδια είχε το δικαίωμα ή έπρεπε να είναι απόφαση των Ενώσεων:

Ασφαλώς η δικαιοδοσία των Ενώσεων υπάρχει. Αν θέλει η ΕΠΣ Πέλλας για παράδειγμα να κάνει ένα δικό της πρωτάθλημα ή ένα τουρνουά, αφού δοθεί το οκ από τη Πολιτεία, μπορεί να το κάνει. Η ΕΠΟ αποφασίζει για τη δική της προκήρυξη των πρωταθλημάτων που σημαίνει πως από τα τοπικά πρωταθλήματα, ανέρχονται πρωταθλητές. Αν πέντε Ενώσεις θέλουν να κάνουν τα πρωταθλήματά τους, μπορούν να τα κάνουν, αλλά θα είναι φιλικά, δεν θα ανέβει κάποιος στη Γ’ Εθνική. Αυτό αποφάσισε η ΕΠΟ, όχι να διακόψει τα παιχνίδια, αν η Πολιτεία ανάψει το “πράσινο φως”.

Για την αναδιάρθρωσή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων:

Είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσω αυτής της κατάστασης, που κανείς δεν την ήθελε, να γίνει η αναδιάρθρωση της τρίτης Εθνικής κατηγορίας, η οποία είχε 136 ομάδες κι δεν ήταν Εθνική, αλλά Περιφερειακή κατηγορία, αφού υπήρχαν δέκα όμιλοι.

Τρεις όμιλοι είναι στη Πελοπόννησο, η Πέλλα με την Ημαθία έχουν σχεδόν έναν όμιλο. Δεν είναι Εθνική κατηγορία και πρέπει σιγά σιγά να πάμε στους τέσσερις ομίλους.

Φέτος είναι μία καλή ευκαιρία να πάμε στους πέντε ή έξι και του χρόνου να φτάσουμε τον στόχο των τεσσάρων ομίλων και των τριών Εθνικών κατηγοριών, για να ανέβει και το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και να ξεχωρίσουν οι μεγάλες ομάδες από τις μικρές.

Για την αναδιάρθρωση της Super League 2:

Είναι μία απόφαση που έπρεπε να ληφθεί από τη προηγούμενη χρονιά. Δεν έφταιγε μόνο ο υπουργός γιατί τότε η Super League 2 δεν ήθελε την αύξηση των ομάδων της. Τώρα έχει τακτοποιηθεί αυτό και πιστεύω πως του χρόνου μπορούν να υπάρχουν δύο όμιλοι στη Β΄Εθνική.

Δεν ξέρω όμως τι μπορεί να αποφασιστεί για αυτήν την αναδιάρθρωση, δεν θέλω να προκαταλάβω πράγματα, αλλά νομίζω πως δύο όμιλοι, βόρειος και νότιος, με 16 ομάδες για μία μεταβατική χρονιά είναι καλά και την επόμενη να συρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Έχουμε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα στην SL2 και πρέπει να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο.

Για την έδρα της Εθνικής ομάδας:

Πρέπει να βρεθεί μία έδρα για την Εθνική ομάδα. Υπάρχει το «Γ. Καραϊσκάκης» που εγώ είμαι της άποψης πως έπρεπε να γίνει προσπάθεια για να γίνει πιο ελκυστική η Εθνική εκεί, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και σε άλλα γήπεδα.

Το Παγκρήτιο ήταν μία πολύ καλή επιλογή. Είναι το Ολυμπιακό Στάδιο, είναι τα γήπεδα της Περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης κυρίως. Νομίζω η Εθνική πρέπει να βρει τον δικό της χώρο. Με τη βοήθεια της κυβέρνησης και τη παρουσία του κ. Ζαγοράκη πρέπει να βρεθεί το αθλητικό κέντρο της Εθνικής, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα.

Είχαμε ξεκινήσει μία προσπάθεια με τον κ. Βρακά, μιλώντας με το υπουργείο για τα Σπάτα. Είχε βρεθεί εκεί ένας χώρος και υπάρχει ένα πλάνο. Νομίζω όμως με τη παρουσία του κύριου Ζαγοράκη πως μπορούμε να βρούμε ακόμα καλύτερες λύσεις.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή