Απόφαση Πρωτοδικείου: Σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο “μητρώο της ΓΓΑ” μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές!

Print Friendly, PDF & Email

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ανακοίνωσε την απόφαση που έλαβε σήμερα, Δευτέρα (22/3), κατά της συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για αναβολή της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών της, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τις 28 Μαρτίου, για της 23 Μαΐου.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚ, η Ομοσπονδία έλαβε υπ’ όψη την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα όσων αθλητικών σωματείων μελών της Ομοσπονδίας είχαν αποκλειστεί λόγω του ηλεκτρονικού Μητρώου της Γ.Γ.Α. και αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εγγραφή στο Μητρώο της ΕΟΚ. Επιπλέον, η ΕΟΚ τόνισε πως προχωρά στην αναβολή των εκλογών της για να δοθεί η δυνατότητα στην «ανοικτή δημοκρατική διαδικασία» της δια ζώσης συμμετοχής των αθλητικών σωματείων στις αρχαιρεσίες, αντί με ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της πλατφόρμας «Ζευς».

Πάντως, ως καταληκτική ημερομηνία για τη διενέργεια εκλογών στις αθλητικές Ομοσπονδίες έχει οριστεί από το υφυπουργείο Αθλητισμού η 1η Απριλίου, κάτι που σημαίνει πως η διοίκηση της ΕΟΚ εκπίπτει αν δεν τηρήσει την προθεσμία και διορίζεται διοίκηση πρωτοδικείου εφόσον παρέλθει η ως άνω ημερομηνία. Υπάρχει η δυνατότητα, μόνο εφόσον η ΕΟΚ στείλει επίσημο αίτημα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παράταση των αρχαιρεσιών της, να της δοθεί αυτή με καταληκτική ημερομηνία την 10η Απριλίου.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΟΚ αναφέρει:

«Το Δ.Σ. της ΕΟΚ με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2021 αποφάσισε την αναβολή της Τακτικής γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών της Ομοσπονδίας για τις 23 Μαίου 2021. Η απόφαση αυτή βασίσθηκε πρωτίστως στα ακόλουθα δεδομένα:

1) Στην απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτό αίτημα αθλητικών σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, που είχαν αποκλειστεί λόγω του ηλεκτρονικού Μητρώου της Γ.Γ.Α. και αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εγγραφή στο Μητρώο της Ε.Ο.Κ. για συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται παράνομοι αποκλεισμοί και ακυρότητες της διαδικασίας.

2) Στην εξάντληση κάθε δυνατότητας για διεξαγωγή ανοικτής δημοκρατικής διαδικασίας λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του covid 19. Η υποχρέωση της τήρησης της διά ζώσης συμμετοχής των αθλητικών σωματείων, με δικαίωμα λόγου και κριτικής, στις ύψιστες δημοκρατικές διαδικασίες, της διεξαγωγής των ΓΣ και των Αρχαιρεσιών, δεν δύναται να υποκατασταθεί από την ψηφιακή «συνεύρεση» εκατοντάδων αντιπροσώπων και του ευάλωτου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή