Αρχική Διαιτησία Αποκαλύψεις Κασναφέρη: Στ’ αποδυτήρια του τελικού ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ είπα στον Γκαγκάτση να φέρει...

Αποκαλύψεις Κασναφέρη: Στ’ αποδυτήρια του τελικού ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ είπα στον Γκαγκάτση να φέρει έναν τραγουδιστή να κάνει το διαιτητή – Οι διαιτητοπατέρες έγιναν διαιτητομάνατζερ!

Ο Γιώργος Κασναφέρης μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και τον Τάσο Αντωνίνη, καθώς ήταν ο τελευταίος Ελληνας διαιτητής που σφύριξε τελικό κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, το 2001, που έληξε με 4-2 υπέρ του ΠΑΟΚ. Ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής, που στη συνέχεια χρημάτισε ως παράγοντας ομάδων της πρώτης κατηγορίας, θυμήθηκε ιστορίες από εκείνο το παιχνίδι στο «Νίκος Γκούμας» και αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει σήμερα για να βελτιωθεί η ελληνική διαιτησία και να επιστρέψουν οι Ελληνες διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια.

Ο Γ. Κασναφέρης, σε απόδοση του SoccerPlus, είπε:

Για τον τελικό, αν θα ήθελε να τον ξανασφύριζε: «Εννοείται, δεν υπάρχει διαιτητής που δεν θα ήθελε να ξανασφύριζε έναν τελικό. Είναι η κορύφωση στην καριέρα ενός διαιτητή. Εγώ είχα την τύχη να ήμουν διαιτητής σε τέσσερις τελικούς, οπότε αυτές οι συμμετοχές σημαίνουν πάρα πολλά όταν γυρίζεις στις σελίδες της διαιτητικής σου καριέρας».

Για τις διαφορές που υπήρχαν τότε: «Τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Το πρώτο και σημαντικό ήταν το γήπεδο, καθώς ήταν γεμάτο. Με την παρουσία μάλιστα του προέδρου, Κωστή Στεφανόπουλου, που κοσμούσε τον τελικό. Σε ένα γήπεδο με 25.000 κόσμο, με τον παλμό στην εξέδρα να καίει και το πάθος και των δύο ομάδων να κατακτήσουν το κύπελλο. Για μένα ήταν τότε κάτι το πρωτόγνωρο. 31 ετών μπήκα στην Α’ Εθνική, 34 ετών έπαιξα στον τελικό, ήταν κάτι το φανταστικό, κάτι που δεν μπορούσα να διανοηθώ όταν ξεκινούσα τη διαιτητική μου καριέρα. Τότε υπήρχε κλίμα μεγάλης πόλωσης και έντονης αμφισβήτησης ένθεν κακείθεν. Είχα ζητήσει να είχα μία καλή τριάδα και χωρίς VAR και με τη βοήθεια της τύχης είχαμε κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι. Ο καλός διαιτητής είναι αυτός που βλέπει τα πάντα και σφυρίζει αυτά που πρέπει. Είχαμε κάνει τότε πολύ καλή διαχείριση και είχαμε φύγει από το γήπεδο όλοι ευχαριστημένοι»

Για το αν είχαν συμβεί παρατράγουδα πριν το παιχνίδι: «Ηταν τόσο μεγάλη η πίεση, που για δύο μέρες είχα πάρει τη γυναίκα μου από το σπίτι και πήγαμε στη Κηφισιά και μέναμε για να μη χτυπάνε τα τηλέφωνα, για προσκλήσεις για φίλους, για καλή επιτυχία και γιατί ο καθένας σου έλεγε το μακρύ και το κοντό του».

Για την επαφή που είχε με τον τεχνικό του ΠΑΟΚ τότε, Ντούσαν Μπάγεβιτς πριν το παιχνίδι: «Μέσω ενός κοινού φίλου είχα πει στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, εσείς ηρεμήστε, κάντε το παιχνίδι σας, μη φοβάστε τίποτα κι αν είστε καλοί θα το πάρετε το κύπελλο. Εμείς πάμε να το απολαύσουμε, μην μπείτε κι εσείς στο κλίμα της πόλωσης. Και προς τιμήν του, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και όλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ με στηρίξαν. Διότι είναι σημαντικό για να έναν διαιτητή να τον στηρίζουν οι ποδοσφαιριστές. Είμαστε συνεργάτες μέσα στο γήπεδο. Αν διοχετευθεί το κλίμα αμφισβήτησης στους ποδοσφαιριστές, αρχίζουν να διαμαρτύρονται, φωνάζουν, τότε δεν θα γίνει παιχνίδι, δεν θα γίνει τελικός, δεν θα γίνει γιορτή. Τους ευχαριστώ για αυτό».

Για την αμοιβή του στον τελικό: «Στον ημιτελικό είχαμε πάρει 300.000 δραχμές. Ερχεται ο Παυσανίας Παπανικολάου να μας πληρώσει για τον τελικό και λέει η αμοιβή σας είναι 150.000 δραχμές. Του λέω τι 150.000; Πήραμε 300.000 στον ημιτελικό… Του λέω δεν παίζουμε! Μας είσαι τρελός, παλαβός μου λέει. Του λέω ή 300.000 ή φύγαμε. Ερχεται ο Γκαγκάτσης, γενικός γραμματέας τότε και μου λέει είσαι για δέσιμο; Και με παρακαλούν να παίξουμε, μου λένε είναι και ο Πρόεδρος (σ.σ. της Δημοκρατίας). Εγώ τους λέω δεν παίζω, δεν γίνεται, φωνάξτε έναν τραγουδιστή να κάνει τον διαιτητή. Και τελικά τα φέρανε τα 300.000 και παίξαμε».

Για το αν θα μπορούσε να ήταν Ελληνας διαιτητής σε έναν τελικό σήμερα: «Οι διαιτητές τώρα έχουν ένα τεράστιο όπλο όπως είναι το VAR. Είναι σαν ένας στρατιώτης που πάει στον πόλεμο και έχει από πίσω του αντιαεροπορικά πυρά να τον καλύπτουν. Είναι μεγάλη ψυχολογική αυτοπεποίθηση και ώθηση. Διότι γνωρίζεις ότι μία δική σου στιγμιαία λανθασμένη διαιτητική απόφαση θα διορθωθεί άμεσα και δεν θα επιφέρει αλλοίωση του αποτελέσματος. Εμείς όταν παίζαμε είχαμε αυτήν την αγωνία. Τώρα αυτό έχει τελειώσει. Δηλαδή είναι ένα πυρηνικό όπλο στα χέρια του διαιτητή, που με σωστή, δίκαιη και λελογισμένη χρήση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Όταν έχεις το VAR δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας Ελληνας διαιτητής να παίξει τον τελικό και να αποδώσει δικαιοσύνη. Κι αν υπάρχει ακόμη αυτό το νοσηρό κλίμα, τότε ας φέρουμε δύο VARίστες από το εξωτερικό. Ας φέρουμε το τρίτο μάτι να είναι απ’ έξω να βοηθήσει κι ας δώσουμε την ώθηση στον Ελληνα. Δεν έχουμε κακούς Ελληνες διαιτητές. Δεν έχουμε κερδίσει τίποτα από την παρουσία των ξένων διαιτητών. Συμφωνώ ότι υπάρχουν κάποιες προσωπικότητες όπως ο Μάκελι, που βοήθησε. Όμως και εμείς είχαμε κάνει αντίστοιχες διαιτησίες, χωρίς VAR και σε κλίμα αμφισβήτησης».

Για το πώς μπορεί ένας διαιτητής να παίρνει γρήγορες αποφάσεις: «Εξαρτάται από την ικανότητα και την οξυδέρκεια του κάθε διαιτητή η γρήγορη απόφαση. Θέλεις κάποια κλάσματα δευτερολέπτου για να φιλτράρεις τη φάση, όμως εμείς οι παλιοί λέγαμε ότι η πρώτη εικόνα που έχεις είναι και η σωστή. Από εκεί και πέρα λάθη θα γίνονται, στο εξωτερικό γυρίζουν τις φάσεις τρία λεπτά πίσω για να δώσουν ένα πέναλτι».

Για τη νέα ΕΠΟ: «Περιμένω τη νέα Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που βγήκε με μεγάλη επικράτηση και με τη στήριξη των μεγάλων, να ακούσουμε το όραμα. Λέμε θα εφαρμοστεί η ολιστική μελέτη. Η ολιστική μελέτη λέει ότι το Α και το Ω θα είναι ο εκτελεστικός διευθυντής. Που είναι ο εκτελεστικός διευθυντής; Τον έχουμε βρει σε καμία ομάδα για να τον έχουμε στην ΕΠΟ; Λέει η ολιστική μελέτη το Α και το Ω στις εθνικές ομάδες θα είναι ο τεχνικός διευθυντής και συμφωνούν οι μεγάλοι. Μα οι μεγάλοι δεν έχουν βρει τεχνικό διευθυντή για τις ομάδες τους. Δεν τους βρίσκουν αυτοί που πληρώνουν και θα τους βρει η ΕΠΟ; Ακόμη δεν έχουμε ακούσει πως θα είναι τα πρωταθλήματα για την επόμενη τετραετία. Τι πρεσβεύει η ΕΠΟ, τι πρεσβεύει ο Θοδωρής Ζαγοράκης, τι πρεσβεύει η Εκτελεστική Επιτροπή; Τι θέλουμε για τα επόμενα χρόνια; 16 ομάδες στη SL1; 12 στη SL2; 48 στη FL; 1.850 στη Γ’ Εθνική; Ποιο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο που θέλουμε να έχουμε;».

Για το αν συμφωνεί με την αναδιάρθρωση: «Όχι βέβαια. Τι θα κάνουμε δηλαδή, μία SL2 με 32 ομάδες και θα μπουν οι άλλοι τέσσερις των μεγάλων, αυτό είναι πανηγύρι. Πώς θα καλυφθεί το χάσμα όταν οι ομάδες της SL2 παίρνουν 500.000 και της SL1 3,5 εκατ. ευρώ. Πόσες ομάδες θα ανεβαίνουν; Θα παίζουν τόσα παιχνίδια και οι πρωταθλητές των δύο ομίλων θα δίνουν μπαράζ;».

Για το αν έχει να αντιπροτείνει ένα ρεαλιστικό μοντέλο για τα πρωταθλήματα και τη διαιτησία: «Ένα ρεαλιστικό σχέδιο με 16-16-16 ομάδες σε τρεις κατηγορίες, ή 14-14-14 και μία μικρότερη Γ’ Εθνική με έξι ομίλους. Και στη διαιτησία υπάρχουν μοντέλα. Δεν μπορεί ο κάθε αρχιδιαιτητής που έρχεται στην Ελλάδα, να δίνει λογαριασμό στην UEFA. Ναι αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα κάνει τα καμώματά του. Δεν μπορεί να μην υπάρχει μία τριμελής επιτροπή, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο πρόεδρος της SL και ο αρχιδιαιτητής να συζητούν κάθε εβδομάδα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Που απολογείται στον Πάπα; Δεν υπάρχει επαγγελματισμός στην ελληνική διαιτησία;. Φτάνουμε το 2022».

Για την ΟΔΠΕ: «Το σπίτι των διαιτητών θα πρέπει να υπάρχει. Τα πρόσωπα κάποια στιγμή εκφύλισαν τη διαιτησία και την ΟΔΠΕ και οι διαιτητοπατέρες έκαναν τους διαιτητομάνατζερ και αναγκαστικά η διαιτησία στράφηκε σε άλλους ορίζοντες. Σίγουρα πρέπει η διαιτησία να ξαναβρεί το σπίτι της, σίγουρα πρέπει να έχει την επιμόρφωση των διαιτητών, σίγουρα πρέπει να βρούμε πώς θα εξελίσσουμε τους διαιτητές. Μακριά οι παράγοντες από τη διαιτησία. Ο Ελληνας πρέπει να στηριχθεί και να τον κάνουμε επαγγελματία κι ας κάνει λάθη. Δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα αλλά δεν είναι και όλα δαιμονισμένα».

Exit mobile version