Ξάνθη και Απόλλων ζητούν να μην γίνει το μπαράζ και να διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα της SL1 με 15 ομάδες

Print Friendly, PDF & Email

Απόλλων Σμύρνης και Ξάνθη υποστήριξαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο ότι η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν τις 2ας Αυγούστου, η οποία είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία. Παράλληλα ισχυρίστηκαν πως η πρόταση για 15 ομάδες στη Super League 1 την ερχόμενη σεζόν, που τέθηκε σε ψηφοφορία στην ΕΕ της ΕΠΟ και ψηφίστηκε με ψήφους 9-8 δεν συνιστά τροποποίηση της προκήρυξης, συνεπώς ο νόμος 4684 άρθρο 8 του 2020 περί αυξημένης πλειοψηφίας δεν έχει εφαρμογή. Δηλαδή ζητούν το επόμενο πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 15 ομάδες, μεταξύ αυτών η Ξάνθη και ο Απόλλων.

Πρώτος ξεκίνησε να αναλύει τη θέση του ο Βασίλης Γκαγκάτσης, εκπροσωπώντας τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο κ. Γκαγκάτσης τόνισε ότι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας το μπαράζ δεν πρέπει να γίνει και ότι η απόφαση να μην διεξαχθεί το μπαράζ δεν εμπίπτει στο νόμο αυξημένης πλειοψηφίας, που πέρασε ο Αυγενάκης. Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΕΠΟ έπρεπε να πει πως το 9-8 ψήφοι για τις 15 ομάδες είναι αναγκαστική απόφαση, ανωτέρας βίας και ότι η επέκταση της καταληκτικής ημερομηνίας ορισμών αγώνων της τρέχουσας σεζόν πέρα της 2ας Αυγούστου ακυρώθηκε με αυτό το 9-8.

Αναλυτικά η θέση του Απόλλωνα:

“Προσφεύγουμε κατά της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ. Στις 10 Μαρτίου ανεστάλησαν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες λόγω κορωνοϊού…

Η Σούπερ Λίγκα 1 στις 29 Απριλίου αποφάσισε την επανέναρξη των προπονήσεων και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με τα πλέι οφ και πλέι άουτ. Στη Σούπερ Λίγκα 2 έγινε ίδιο αίτημα, αλλά λόγω των δυσκολιών των οικονομικών, ζητήθηκε να δοθούν και γραπτές εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν τα Υγειονομικά Πρωτάθλημα και εν τελεί ήρθε μια ΚΥΑ στις 6/5 ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι προπονήσεις αρκεί να υπάρχει ένας μήνας προπονήσεων.

Το Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας 2 στις 3/6 αποφάσισε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 29/6. Δύο ημέρες αργότερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ κατόπιν εισήγησης της Σούπερ Λίγκας 1 και του προέδρου της αποφασίσθηκε η καταληκτική ημερομηνία για τα μπαράζ στις 2 Αυγούστου. Στις 19/7 στην Ε.Ε. της ΕΠΟ ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας 2 κ. Λεουτσάκος ζήτησε παράταση για να ολοκληρωθεί το δικό της πρωτάθλημα, αλλά απορρίφθηκε.

Έτσι στη συνεδρίαση 22/6 του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας 2 αποφασίσθηκε να διακοπεί οριστικά και να επικυρωθεί ο βαθμολογικός πίνακας, αφού δεν μπορούσαν να βγουν μοιραία οι ημερομηνίες πια. Η απόφαση αμφισβητήθηκε, αλλά δεν εμπίπτει στο νόμο περί αυξημένης πλειοψηφία, όπως αποφασίσατε με την απόφαση σας 80

Σε 18 ημέρες δεν ήταν δυνατόν να οριστούν 12 αγωνιστικές στη Σούπερ Λίγκα 2

Ένα υποδεέστερο όργανο, η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων ήρθε να ακυρώσει δύο συνεδριάσεις και αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής περί λήξης της αγωνιστικής περιόδου στις 2 Αυγούστου. Έπαψε η δυνατότητα να ορίσει τους αγώνες κατάταξης από τις 26/7… Στις 30/7 το ζήτησε η Σούπερ Λίγκα να υπάρξει ορισμός των μπαράζ προς την ΕΠΟ! Και το κάνει αυτό η Σούπερ Λίγκα 1 όταν δεν είχε επικυρώσει τη βαθμολογία της, αυτό το έκανε στις 3 Αυγούστου!”

Για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας πρέπει να μην γίνει το μπαράζ, δεν υπάρχει τροποποίηση προκήρυξης, δεν απαιτεί και δεν υπάγεται στο νόμο των 3/4. Είναι αναγκαστική απόφαση, για λόγους ανώτερης βίας, δεν υπάρχει άλλη νόμιμη απόφαση. Στη συνέχεια η πρόταση για τον ορισμό, καθώς η νομική υπηρεσία έκρινε ότι το 15 υπάγεται στο νέο νόμο περί αυξημένης πλειοψηφία. Μόλις 7 είπαν να γίνει το μπαράζ, 5 όχι και 5 παρόν. Πως μπορεί αυτή η απόφαση να είναι ισχυρή; Ούτε καν το 50% δεν πήρε..

Είναι δεσμευτική η απόφαση της ΕΠΟ για να γίνουν τα μπαράζ μέχρι τις 2 Αυγούστου… Είναι υποχρεωτικές για τα μέλη τους άρα και για τη Σούπερ Λίγκα… Τη δική της αδυναμία και ολιγωρία η Σούπερ Λίγκα 1 τη μεταθέτει στην ΕΠΟ και κουνά το δάκτυλο και απειλεί ότι δεν θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα. Και λένε, αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα στις δυο ομάδες παίξτε 22 και 29 Αυγούστου.

Όποιος και από τους δύο κερδίσει, βρήκαμε τον έναν που θα υποβιβασθεί. Όλες οι ομάδες έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους. Οι ειδικοί ζητούν επτά εβδομάδες προετοιμασίας, εμείς θα είχαμε δύο. Δεν μπορούμε να πάρουμε ποδοσφαιριστές, προπονητή. Ουσιαστικά είναι αφανισμός… Όταν η Σούπερ Λίγκα 1 έλεγε να τελειώσει η αγωνιστική περίοδος στις 2 Αυγούστου ήξερε τι έκανε, τότε δεν ήθελε η δική της ομάδα να περιμένει ένα μήνα την ομάδα από τη Σούπερ Λίγκα 2 για το μπαράζ.

Ουσιαστικά όμως οι 9 της ΕΕ της ΕΠΟ ακύρωσαν την απόφαση της Επιτροπής Έκτακτων Θεμάτων στις 31/7 για παράταση της αγωνιστικής περιόδου μέχρι 31/8. Αυτό λένε, καταργούμε την απόφαση για μπαράζ και δεχόμαστε οι ομάδες να γίνουν 15 στη Σούπερ Λίγκα 1. Έτσι με τα μπαράζ 22-29/8 βρήκαν αυτός που θα πέσει τη νέα σεζόν, αλλά και αυτόν που θα χάσει, που θα αφανιστεί. Θα διαλυθεί αυτή η ομάδα. Η ΕΠΟ ήρθε και είπε να μην παίξουμε, όταν στις 5/6 είπε να τελειώσει αρχικά η σεζόν στις 2/8.

Δεν υπάρχει εφαρμογή για 3/4. Απορρίφθηκε η αναδιάρθρωση που ζήτησε η Σούπερ Λίγκα 2 αρχικά. Εκεί ήθελε πλειοψηφία 3/4. Επομένως εξαντλήθηκε η εφαρμογή του νόμου. Άρα η ΕΠΟ έπρεπε να πει ότι το 9-8 για τις 15 ομάδες είναι αναγκαστική απόφαση, ανωτέρας βίας. Δεν ήρθαμε για να μην παίξουμε μπαράζ. Αν ήταν νομότυπα δεν θα ερχόμασταν. Είναι πραγματική εξόντωση αυτό που πάει να γίνει…

Το 9-8 ακύρωσε την απόφαση παράτασης μέχρι 31/8. Είπε ότι η 2/8 δεν μπορεί να πάει παραπέρα…”.

Από την πλευρά της η νομικός της ΠΑΕ Ξάνθη, κα. Ρίζου τόνισε:

“Όταν χάνεται μια προθεσμία δεν παρατείνεται… Να πω τα αυτονόητα που ένας ακόμα και πρωτοετής φοιτητής το γνωρίζει. Δεν υφίσταται τέτοιο φαινόμενο στο νομικό κόσμο. Στις 2 Αυγούστου δεν μπορούσε να παραταθεί η αγωνιστική περίοδο. Από 13 σε 15 οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας 1 δεν συνιστά τροποποίησης της προκήρυξης…

Αλλά για ποια προκήρυξη μιλάμε; Δεν υπάρχει καν προκήρυξη τώρα, η παλιά του 2019-20 έχει λήξη. Η μόνη διέξοδος της Ε.Ε. της ΕΠΟ είναι αφού δεν μπορούν να γίνουν τα μπαράζ είναι οι δύο αυτές ομάδες να αυξηθεί κατά ένα ο αριθμός στη Σούπερ Λίγκα 1. Δεν υπάρχει καν προκήρυξη 2020-21 για να πούμε ότι υπάρχει τροποποίηση. Με δική σας απόφαση, την 80 ως Διαιτητικό έχετε αποφασίσει τι συμβαίνει…

Η Ξάνθη έλυσε τα συμβόλαια της εφαρμόζοντας κατά γράμμα ότι της είχε ζητήσει η ΕΠΟ. Η Ξάνθη θα ήθελε να παίξουν και να βρεθεί η λύση στον αγωνιστικό χώρο. Φταίει όμως ο κορωνοϊός, φταίει η ΣΛ1, η ΕΠΟ, μπορεί κανένας, μπορεί και όλοι. Έχει διαμορφωθεί μια έκτακτη ανάγκη χωρίς ευθύνη των δυο ομάδων. Είναι αμαρτία και άδικο να καταστραφούν δύο ομάδες όταν ήδη με τη νομολογία του Δικαστηρίου σας έχετε αποφασίσει”.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή