Στη Βουλή το θέμα της αναδιάρθρωσης της Football League, καμία απάντηση από τον Αυγενάκη

Print Friendly, PDF & Email

Βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ κατά τησυζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έθεσαν το θέμα της αναδιάρθρωσης στη Football League επικαλούμενοι κυρίως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες της κατηγορίας, χωρίς να υπάρξει τοποθέτηση επί του θέματος από τον υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος μπορεί να νομοθετήσει την κατάργηση της κατηγορίας ώστε οι ομάδες να “απορροφηθούν” στη SL2.

Kατά τα λοιπά για προσπάθεια να μετατρέψουν κάποιοι τη Διεθνή Ολυμπακή Επιτροπή σε «κολυμπήθρα του Σιλωάμ», κάνει λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή την επιστολή που του απέστειλε ο Τζέιμς ΜακΛάουντ, αναφορικά με τις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου. «Διευκρινίζουμε ότι δεν είναι επιστολή Μπαχ, αλλά υπηρεσιακού στελέχους της ΔΟΕ, του Τζέιμς Μακλάουντ (Διευθυντής Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και Σχέσεων με Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές) για να βγει η υποχρέωση της πίεσης από μέλη της ΕΟΕ» τόνισε ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε:

«Επαναλαμβάνει γενικόλογα περί αυτονομίας του αθλητικού κινήματος και σεβασμού στην Ολυμπιακή Χάρτα, χωρίς κάπου να λέει ρητά ότι τα παραβιάζουμε. Γιατί απλά δεν παραβιάζουμε τίποτα σε ό,τι αφορά στην ΕΟΕ.

Αναφέρεται σε θητείες, λες και θα ψηφιστούν τώρα, ενώ είναι ήδη ψηφισμένη διάταξη από τον περασμένο Νοέμβριο. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στον ν.4639/2019.

Αποδέχεται ότι μπορούμε να θέτουμε ως Πολιτεία «λογικές προϋποθέσεις» νομοθετώντας, προκειμένου κατόπιν οι αθλητικοί οργανισμοί να δικαιούνται κρατική επιχορήγηση. Μα, αυτό κάναμε.

Και φυσικά δεν φαίνεται να ξέρει ότι, ενώ όλες οι Ομοσπονδίες έλεγαν ότι θα αλλάξουν τα καταστατικά τους και θα εναρμονιστούν με εκείνα των διεθνών τους Ομοσπονδιών ως τον περασμένο Μάιο (ψήφισμα ΕΟΕ πέρσι τον Νοέμβριο, άρα είναι ΜΗ εναρμονισμένες σ’ αυτά τα ζητήματα) δεν το έκαναν ποτέ!

Γιατί άραγε; Δεν τον ενημέρωσαν;

Είναι μια κλασική δέσμευση από πλευράς ΕΟΕ και κάποιων μακροχρόνιων διοικήσεων Ομοσπονδιών. Όποτε άνοιγε η κουβέντα αυτή έλεγαν, επέμεναν για αυτορρύθμιση αλλά έμεναν μέχρι εκεί. Έτσι και τώρα.

Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος. Ποινές δεν μπορεί να βάζει η ΔΟΕ σε κράτος μέλος της, ειδικά όταν δεν παρεμβαίνουμε αρνητικά στο καταστατικό της ΕΟΕ. Απεναντίας, εναρμονίστηκε η Ελλάδα στις απαιτήσεις της ΔΟΕ και πλέον η ΕΟΕ είναι ΝΠΙΔ. Χρόνια το ζητούσαν, το κάναμε τον Νοέμβριο, το ολοκληρώνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο.

Επαναλαμβάνουμε, δεν λέμε στη διάταξη που περάσαμε τον Νοέμβριο για αναδρομικότητα, όπως συνεχώς αναφέρεται, αλλά για άμεση ισχύ, όποτε ορισθούν αρχαιρεσίες, του κωλύματος για μέλη της διοίκησης με εκτελεστική εξουσία για έως δύο συνεχόμενες θητείες.

Δεν ξέρω πόσο καλά ενημερωμένοι είναι στη ΔΟΕ για την ανάγκη ανανέωσης θητειών των Ολυμπιακών Αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας μας. Κάτι που δημόσια στηρίζουν Ολυμπιονίκες εν ενεργεία και μη, Παραολυμπιονίκες, αθλητές, ερασιτεχνικά σωματεία και γονείς που έχουν διαπιστώσει από πρώτο χέρι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την μακροχρόνια παραμονή ίδιων προσώπων στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών.

Και τέλος, θα αναφερθώ σε μερικά αποσπάσματα από την “ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 2020”:

Η αυτονομία των αθλητικών οργανισμών δεν σημαίνει ότι οι οργανισμοί αυτοί ενεργούν μεμονωμένα, εκτός του εθνικού πλαισίου στο οποίο είναι εγκαταστημένοι. Αντιθέτως, ο αθλητισμός και οι αθλητικοί οργανισμοί αποτελούν πλήρως μέρος του πλαισίου της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου πλαισίου, σεβόμενοι παράλληλα τις οικουμενικές αξίες που τις χαρακτηρίζουν. Αυτή είναι η αρχή της ενότητας στην πολυμορφία.

Οι δημόσιες και κυβερνητικές αρχές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού και έχουν διευρυμένες εξουσίες και ειδικά μέσα, ιδίως για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της ένταξης και της ασφάλειας, καθώς και στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, της διαφθοράς, των παράνομων στοιχημάτων, των στημένων αγώνων, της βίας, του ρατσισμού κ.λπ.

Συνεπώς, υπάρχει μια σχέση αλληλεξάρτησης και μια προφανή ανάγκη συνεργασίας και αλληλεπίδρασης σε πολλούς τομείς. Στόχος είναι συνεπώς να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των δημόσιων αρχών και των αθλητικών οργανώσεων, ακολουθώντας μια προσέγγιση που βασίζεται στην εταιρική σχέση και όχι στην υποταγή και καθορίζοντας από κοινού το ρόλο και τις ευθύνες κάθε μέρους.

Κατά την εκπόνηση και την αναθεώρηση των κανόνων του καταστατικού τους και στο πλαίσιο των δικών τους ευθυνών, οι αθλητικοί οργανισμοί πρέπει να περιλαμβάνουν και να σέβονται τις βασικές αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της ηθικής».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή