"΄H θα πάρουν παράταση οι υπάρχουσες διοικήσεις ή θα πάμε φέτος σε εκλογές"

Print Friendly, PDF & Email

Για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, ο οποίος σχετικά με το ποδόσφαιρο είπε τα εξής:

* Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την έναρξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

* Το ενδιαφέρον όλων μας, όπως και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτή ήταν και η μόνη προτεραιότητα που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

* Γιατί ξεκινάμε τώρα;
> η διοργανώτρια αρχή της Super League 1, αιτήθηκε επισήμως στις 29 Απριλίου 2020, έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ της, τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούσαν στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.
> αντίστοιχο αίτημα υποβλήθηκε στις 30 Απριλίου 2020 και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).

* Κατόπιν της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.27813/3-5-2020 (ΕτΚ Β΄1644), επιτρέπονται από αύριο:
> οι ατομικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών, σε ολιγομελείς ομάδες των έξι έως οκτώ ατόμων,
> Η προπόνηση θα αφορά ΑΥΣΤΗΡΑ στην επαναφορά της φυσικής κατάστασης των αθλητών, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωσης ατομικής τεχνικής, βάσει του γενικού υγειονομικού πρωτοκόλλου της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της διοργανώτριας αρχής σας.

* Ήδη αποστείλαμε σήμερα σχετική επιστολή στη SL1 με συνημμένα τα σχετικά Πρωτόκολλα.

* Αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις των διοργανωτών στα άλλα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ, Super League 2 και Football League). Σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ενεργούμε.

* Είναι σαφές προς όλους: η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

* Είμαστε αποδέκτες πολλών μηνυμάτων που εκδηλώνουν απορίες, άγχος, πιέσεις, και γκρίνια κάποιες φορές, για τα αθλήματα που δεν ξεκινούν ή για το πότε θα ξεκινήσουν.

* Επαναλαμβάνω: το πότε θα ξεκινήσει το κάθε άθλημα αποφασίζεται βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων! Ακούμε τους ειδικούς!

* Η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων και τη χρήση όλων και από όλους των χώρων άθλησης, δεν γίνεται να απαντηθεί σήμερα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

* Η κατάσταση θα εξετάζεται διαρκώς και οι αποφάσεις θα αναπροσαρμόζονται, πάντοτε βάσει των γνωμοδοτήσεων και των συμβουλών των ειδικών επιστημόνων.

Eρωτήσεις

* Αθλητισμός δεν είναι μόνο η SL1 ή η Basket League, είναι και οι μικρότερες κατηγορίες όπου οι αθλητές λαμβάνουν ελάχιστα χρήματα τα οποία όμως συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημα. Υπάρχει σκέψη για ενίσχυση των σωματείων ώστε να πληρωθούν οι παίκτες για να αποφύγουν την οικονομική ασφυξία;

* Ήδη θυμίζω στις πρώτες ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης συμπεριλήφθηκε ένα μεγάλο μέρος αθλητικής οικογένειας, αυτό έγινε για πρώτη φορά στην συνέχεια διευρύνθηκαν. Σε αυτή την λογική κινούμαστε Με όσες πρωτοβουλίες ανακοινώθηκαν νωρίτερα και σε όσες προγραμματίζουμε και δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες. Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους αθλητικούς φορείς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Ο αθλητής είναι αθλητής σε όλες τις κατηγορίες. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τον αθλητή με ότι δυνάμεις έχουμε.

* Θα μπορούσε πιστεύετε να γίνουν τα πλέι-οφ με τη μορφή του μπασκετικού final4 της Ευρωλίγκα; Με την έννοια ότι θα επιλεγεί μια πόλη ουδέτερη ένα γήπεδο και οι ομάδες θα μένουν σε ξενοδοχείο. Ώστε να μην υπάρχουν μετακινήσεις;

>Αυγενάκης: Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζουν οι διοργανώτριες αρχές. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε αίτημα εφόσον φυσικά ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών για τις οποίες είμαστε εξαιρετικά απαιτητικοί. Κατά τα άλλα τα ζητήματα αυτά θα τα αποφασίσει η διοργανώτρια αρχή.

* Εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν υπάρχει εκτίμηση για το πότε οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα μπορούν να κάνουν ομαδικές προπονήσεις από την στιγμή που από 5 Μαϊου και μετά θα μπορούν να προπονηθούν σε γκρουπ;

>Μαυρωτάς: Από την αθλητική μου εμπειρία όταν είσαι σε διάστημα ενός μήνα σε αγωνιστική απραξία χρειάζεσαι ένα διάστημα προσαρμογής, αυτό το διάστημα είναι περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό όμως είναι με την εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα. Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς να χαλαρώσουμε σιγά-σιγά τους οποίους περιορισμούς και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα για επαναξιολουγούμε τα πράγματα σε συνεργασία με τους επιστήμονες.

*Τι στοιχείο ή στοιχεία είναι εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν στην επαναξιολόγηση της κατάστασης;


>Μαυρωτάς: Το βασικό είναι ο βαθμός πειθαρχίας στα μέτρα, οι επιστήμονες θα μας πουν ειδικότερα πώς εξελίσσεται η πανδημία στην Ελλάδα και έτσι θα υπάρχουν επιδράσεις και στον αθλητισμό.

*Πότε θα μπορούμε να ξαναδούμε ματς με κόσμο στα γήπεδα έστω και σε επίπεδο εκτίμησης;

>Εκπρόσωπος υγειονομικής επιτροπής: Όσον αφορά στην επιστροφή σε ανοιχτούς αγώνες αυτό είναι ένα στοιχείο που θα κριθεί καθαρά από την πορεία της επιδημίας. Η συγκέντρωση ανθρώπων σε πολύ μεγάλο αριθμό επιδημιολογικά είναι κίνδυνος, όταν θα είμαστε βέβαιοι ότι ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας έχει μειωθεί πραγματικά, φαντάζομαι τότε η επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα δώσει το ok.

*Τι μέτρα να περιμένουμε ως προς τα γήπεδα σε περίπτωση επανέναρξης; Εννοώ μέτρα όπως πιθανή θερμομέτρηση στο γήπεδο και άλλα πρωτόκολλα;

>Εξαδάκτυλος Αθανάσιος (Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου): Το ερώτημα αυτό είναι πολύ πρόωρο. Έχω την αίσθηση ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δώσουμε την οποιαδήποτε απάντηση αυτή την στιγμή. Θα είμαστε σε θέση να το προσεγγίσουμε υποθέτω, όταν θα έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα να δώσουμε μία απάντηση έγκυρη.

*Με τις εκλογές στις Ομοσπονδίες (ΕΠΟ, ΕΟΚ) πού βρισκόμαστε; Υπάρχει πρόβλεψη για το αν θα γίνουν τελικά φέτος ή θα μεταφερθούν για του χρόνου;

>Αυγενάκης: Θα μας απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι η επανεκκίνηση του αθλητισμού, είμαστε σε διάλογο με τις διοικήσεις, υπάρχουν δύο κατευθύνσεις ή να πάρουν παράταση η υπάρχουσες διοικήσεις ή θα πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τις νέες διοικήσεις εξετάζονται και τα δύο.

*Στις 25 Φεβρουαρίου υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας της κυβέρνησης με FIFA και UEFA και εντός τριμήνου θα είχαμε τις προτάσεις τους για την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος ή θα πάει τελικά πιο πίσω λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό;


>Αυγενάκης: Δεν εξαρτάται από μας. Αναμένουμε το μνημόνιο συνεργασίας το περιεχόμενο ή της πρότασης από την FIFA και την UEFA θα είναι απολύτως λογικό να μας ζητήσουν μία μικρή παράταση λόγω της κατάστασης που κι εκείνοι είχαν να αντιμετωπίσουν, όπως και οι άλλοι οργανισμοί και ομοσπονδίες. Εμείς αναμένουμε.

*Υπάρχει πρόβλεψη για τεστ κορωνοϊού στους ποδοσφαιριστές; Κι αν ναι ποιος θα αναλάβει το κόστος και κάθε πότε θα γίνονται;


>Μαυρωτάς: Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι όσες χώρες μελετούν την επανέναρξη επιλέγουν το μοριακό τεστ που είναι πιο αξιόπιστο από ότι λένε οι επιστήμονες. Σε γενικές γραμμές θα παρακολουθούμε την επιθυμία με περιοδικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Από κει και πέρα αν κάποια διοργανώτρια αρχή θέλει να θεσπίσει πιο αυστηρούς κανόνες και να κάνει τεστ πιο συχνά τότε αυτό είναι δικαίωμά της.

*Πιστεύετε ότι με την αναγγελία για ξεκίνημα προπονήσεων σε γκρουπ στη SL1 στις 5/5 στο ποδόσφαιρο θα τηρηθούν από τις ομάδες πιστά τα περί μόνο φυσικής κατάστασης; Ποιος θα ελέγχει τις ΠΑΕ αν τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο κι αν δεν κάνουν κανονικές προπονήσεις;


>Αυγενάκης: Σίγουρα δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό μέσα σε κάθε στάδιο για να ελέγχει αν και κατά πόσο εφαρμόζετε πιστά το πρωτόκολλο. Όλα όσα περιγράφουμε πρώτα από όλα και πάνω από όλα έχουν βασικό στοιχείο την ατομική ευθύνη. Το βέβαιο είναι ότι η SL1 έχει αναλάβει την ευθύνη όλων των υγειονομικών πλαισίων. Κανένας δεν θα ρισκάρει την υγεία των αθλητών.

*Οι oμάδες της SL2, που είναι η άμεσα συνδεδεμένη επαγγελματική κατηγορία με την κορυφαία, ήδη αντιδρούν γιατί δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα προπονήσεων και για αυτές, τι σκοπεύετε να πράξετε;


>Αυγενάκης: Αναμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων τους, έχουμε δώσει την δυνατότητα σε κάθε διοργανώτρια αρχή να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, υγειονομική αρχή Δεν αρνήθηκε κάτι κάθε ώρα της ημέρας που θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις θα το κάνει άρα λοιπόν αναμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων και θα απαντήσουμε οργανωμένα όπως πράττουμε μέχρι σήμερα.

*Κύριε Υπουργέ, τα δεδομένα λόγω της οικονομικής κρίσης που συνοδεύει την πανδημία είναι τα εξής: Η ΕΡΤ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο και η συνδρομητική ζητά να μειωθούν οι ομάδες της Λίγκας. Οι εταιρίες “γονατίζουν” και τα χορηγικά έσοδα θα είναι πολύ λιγότερα, ενώ οι απλοί φίλαθλοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι από το Σεπτέμβριο και εφόσον η πανδημία έχει μείνει οριστικά στο παρελθόν θα μπορούν να πληρώσουν πολυτέλειες όπως το γήπεδο. Συνεπώς υπάρχει σχέδιο για την στήριξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, γιατί η πρόβλεψη είναι ότι την πόρτα σας θα χτυπήσουν, όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

>Αυγενάκης: Είμαστε ανοιχτοί και κυρίως συνεργάσιμοι και οτιδήποτε λογικό φτάνει σε εμάς από τις διοργανώτριες θα το στηρίξουμε ειδικά όσα αιτήματα αφορούν άλλα υπουργεία όπως το υπουργείο Οικονομικών και άλλα συναρμόδια υπουργεία. Σε αυτή τη φάση δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Εκτιμώ όμως ότι μάλλον θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους διοργανωτές για να διεκδικήσουμε πράγματα και να διασφαλίσουμε να κλείσουμε ή να μειώσουμε τις πληγές που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Καταλαβαίνουμε, κατανοούμε και συνεργαζόμαστε και πάμε βήμα-βήμα.