Αυγενάκης: Τα νησιωτικά αθλητικά σωματεία θα μπορούν να απασχολούν προπονητές Γ’ κατηγορίας, ανεξαρτήτως πρωταθλήματος

Πηγή: ΓΓΑ
Print Friendly, PDF & Email

 

Ο Λ. Αυγενάκης στη Βουλή για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα τα πολλά που δρομολογούνται για τα νησιωτικά ερασιτεχνικά σωματεία:
“Η μέριμνα και το ιδιαίτερο –και προσωπικό- ενδιαφέρον για τη νησιωτική πολιτική και τον αθλητισμό μας ήταν και είναι προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή στο Υφυπουργείο (στα 1.011 –περίπου 15% του συνόλου- ανέρχονται τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας που εδρεύουν στα νησιά μας, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων)”.
Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτηση στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για «το υψηλό κόστος μετακίνησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στα νησιά του Αιγαίου».
Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί και σε εκείνα τα πολλά που δρομολογούνται για τα νησιωτικά ερασιτεχνικά σωματεία, επισημαίνοντας:
Α) Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών στη διάταξη (ν. 4735/2020) για μετακίνηση αθλητών και αθλητικών σωματείων, ικανοποιώντας ένα εύλογο και χρόνιο αίτημα των ερασιτεχνικών σωματείων.
Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, είναι πλέον δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων.
Β) Στο σχέδιο νόμου μας, το 7ο που βρίσκεται σε διαβούλευση, προβλέπουμε για αθλητικά σωματεία:
-που εδρεύουν σε νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες με πληθυσμό κατώτερο των 25.000 κατοίκων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Απογραφή Πληθυσμού σχετικά με τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας, αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες:
-Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,
-Ερεικούσσης, Μαθρακίου, Οθωνών και Παξών της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας,
-Μεγανησίου της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας,
-Οινουσσών και Ψαρών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
-Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Λειψών, Λέρου και Πάτμου της της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
-Νισύρου της Περιφερειακής Ενότητας Κω,
-Μεγίστης, Σύμης, Τήλου και Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου και
-Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,
ότι μπορούν να απασχολούν προπονητές με σύμβαση πλήρους, μερικής ή περιοδικής απασχόλησης, εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών (αντί έξι μηνών που ισχύει για τις άλλες περιοχές της χώρας) με αμοιβή, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 150€ ανά μήνα (αντί 250€ που ισχύει για τις άλλες περιοχές της χώρας).
Επιπλέον, θεσπίζουμε διαφοροποιήσεις ως προς το δίπλωμα των προπονητών που μπορούν να απασχολούνται από αθλητικά σωματεία, τα οποία έχουν την έδρα τους στις παραπάνω νησιωτικές περιοχές.
Η «αρχή της νησιωτικότητας» επιβάλλει τη λήψη μέτρων προς διευκόλυνση τους και ρυθμίζουμε ώστε τα εν λόγω αθλητικά σωματεία, να μπορούν να απασχολούν προπονητές Γ’ κατηγορίας, ανεξαρτήτως των πρωταθλημάτων στα οποία συμμετέχουν.
Γ) Επεξεργαζόμαστε λύση στο σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις και τις άδειες χρήσης τους για τα ναυταθλητικά σωματεία. Το θέμα είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Άλλες εγκαταστάσεις είναι στον αιγιαλό, άλλες ανήκουν σε Δήμους, άλλες σε Λιμενικά Ταμεία, άλλες στην Κτηματική Υπηρεσία, κλπ.
Έχουμε ξεκινήσει διεργασίες για την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μπορούν να νομιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους και να εκδίδουν άδεια λειτουργίας.
Πρόκειται για 132 ναυταθλητικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, πολλά από τα οποία είναι σε νησιά.
Επίσης, έχουμε ξεκινήσει διεργασίες για Πλωτές Κολυμβητικές Δεξαμενές, που αφορούν σε όλη τη χώρα και θα εξυπηρετήσουν σημαντικά τα νησιά που δεν διαθέτουν κολυμβητήρια.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή