Αυγενάκης: Θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο Ηράκλειο τα play off και τα play out

Print Friendly, PDF & Email

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ιστοσελίδα ekriti.gr και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον αθλητισμού.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

– Είχατε δηλώσει ότι το 2020 θα είναι χρονιά με αθλητικά έργα στο Ηράκλειο. Ο κορωνοϊός θα αλλάξει τον σχεδιασμό;

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού επηρεάζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό όλες τις δραστηριότητες. Σε ένα βαθμό θα επηρεάσει και τον προγραμματισμό μας για τα αθλητικά έργα σε όλη τη χώρα και στο Ηράκλειο βέβαια, αλλά πιστεύω πως με πολλή δουλειά θα ανατρέψουμε τις συνέπειές του.

Πράγματι, το 2020 είναι χρονιά με αθλητικά έργα. Κι αυτό διότι αθλητισμός είναι και οι εγκαταστάσεις μας, τις οποίες φροντίζουμε να παραδώσουμε στο κοινό ασφαλείς και αναβαθμισμένες μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα που «τρέχουμε» και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και τους δήμους του νομού και όχι μόνο για θέματα αθλητισμού και πολιτισμού.

Το Ηράκλειο πρωταγωνιστεί στην εξωστρέφεια της χώρας, διεκδικώντας μεγάλες ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις. Σε συνεργασία με την ΕΠΟ και το Δήμο Ηρακλείου, αλλά και με ευρεία ανταπόκριση Υπουργείων, αυτοδιοίκησης και φορέων, όπως:Τα Υπουργεία Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, Ναυτιλίας, το ΕΣΚΑΝ, η Περιφέρεια Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αλλά και η ΠΑΕ ΟΦΗ που παραχωρεί τα προπονητήριά της, κατατέθηκε στην UEFA ο φάκελος υποψηφιότητας για τον τελικό του EuropaConferenceLeague 2022 ή 2023 στο Παγκρήτιο Στάδιο. Προκειμένου να μπορεί να είναι το Παγκρήτιο Στάδιο έτοιμο να φιλοξενήσει την κορυφαία αυτή διοργάνωση ετοιμάζονται έργα αναβάθμισής του. Προτεραιότητα είναι η κατασκευή του σκεπάστρου του σταδίου από τον Δήμο.

Άμεσα το σχέδιο συζητείται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προκειμένου να εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησής του.

Στο Ηράκλειο άλλωστε υπάρχουν υποδομές και εγκαταστάσεις, ενώ είχαμε λίγα κρούσματα του κορωνοϊού και -γιατί όχι-μπορούν να διεξαχθούν εκεί τα playoff και playout. Αυτό, όμως, είναι απόφαση της διοργανώτριας αρχής. Εάν γίνει σχετική πρόταση είμαστε εδώ να τη δούμε και να τη συζητήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Κεντρική μας φιλοσοφία και αδιαπραγμάτευτη πεποίθησή μας είναι ότι η εκκίνηση και η πορεία της κατάστασης κάθε αθλήματος ξεχωριστά αποφασίζεται βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων. Το ενδιαφέρον όλων μας, όπως και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτή ήταν και η μόνη προτεραιότητα που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών δεδομένων για την ασφαλή επιστροφή των αθλητών και των πολιτών στην αθλητική δραστηριότητα και την επανέναρξη των αθλητικών διοργανώσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Ποια είναι η στρατηγική εξόδου του αθλητισμού από την κρίση του κορωνοϊού;

Η Κυβέρνησή μας έχει ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της υλοποίησης της επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας και της επιστροφής των πολιτών στην καθημερινότητα, βρισκόμενη πάντοτε σε επιφυλακή και έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία των αθλητών, των προπονητών και των εργαζομένων των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς η απειλή  του κορωνοϊού για τη δημόσια υγεία, είναι ακόμα ορατή.

Από την Τρίτη, 5 Μαΐου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν για να ξεκινήσουν πρώτα οι προπονήσεις των αθλητών, που έχουν προκριθεί ή προετοιμάζονται για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με σχετική λίστα που έχει συντάξει και αποστείλει η ΕΟΕ. Παράλληλα, ξεκινούν και οι προπονήσεις των 14 ομάδων της Πρώτης Επαγγελματικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου (Super League 1), σε αυστηρά ολιγομελή τμήματα, πάντα σε ανοιχτά γήπεδα, με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα, βασισμένα και στα διεθνή δεδομένα. Σχετικά με το ποδόσφαιρο,  η προπόνηση θα αφορά αυστηρά στην επαναφορά της φυσικής κατάστασης των αθλητών, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωσης ατομικής τεχνικής. Στις ομάδες αυτές, έχουν αποσταλεί   Υγειονομικά Πρωτόκολλα Προπόνησης για τους αθλητές, τους προπονητές, το προσωπικό των ομάδων και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, τα στάδια επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι σταδιακά και είναι τα εξής:

Αρχικά, ξεκινούν όλες οι ατομικές προπονήσεις στους αθλητές και στις αθλήτριες μας που έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε διεκδικούν την πρόκρισή τους, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της ΕΟΕ, καθώς και οι προπονήσεις των ομάδων της Super League 1. Στα υπόλοιπα αθλήματα, Επιτρέπονται για ηλικίες τουλάχιστον Εφήβων – Νεανίδων και μεγαλύτερες, ΜΟΝΟ προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους και ΜΟΝΟ για ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως: Τένις, Ποδηλασία δρόμου, Γκολφ, Ιππασία, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, Ορειβασία – αναρρίχηση, Τρίαθλο, Υποβρύχια δραστηριότητα, Μηχανοκίνητος αθλητισμός, Αεραθλητισμός και Χειμερινά αθλήματα. πάντα υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει συντάξει και διανείμει η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και με ιδιαίτερη έμφαση στην ατομική ευθύνη.

Για τα δε μαχητικά αθλήματα: ΤάεΚβοΝτο, Πυγμαχία, Τζούντο, Καράτε, ΖίουΖίτσου, Παγκράτιο, ΚικΜπόξινγκ κ.ά., επιτρέπεται προπόνηση ΜΟΝΟ φυσικής κατάστασης.

Προπονήσεις αθλημάτων υγρού στίβου σε κολυμβητικές δεξαμενές, το μπιτς βόλεϊ και το θαλάσσιο σκι θα εξεταστούν σε επόμενο χρόνο.

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ληφθεί μέριμνα και για τους αθλητές ΑμεΑ.

Αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις των διοργανωτών στα άλλα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ). Εξετάζουμε τη δυνατότητα προπονήσεων σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Κεντρική μας φιλοσοφία και αδιαπραγμάτευτη πεποίθησή μας είναι ότι η εκκίνηση και η πορεία της κατάστασης κάθε αθλήματος ξεχωριστά αποφασίζεται βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων.   Το ενδιαφέρον όλων μας, όπως και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτή ήταν και η μόνη προτεραιότητα που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών δεδομένων για την ασφαλή επιστροφή των αθλητών και των πολιτών στην αθλητική δραστηριότητα και την επανέναρξη των αθλητικών διοργανώσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.