Aυγενάκης: Αν δεν συμφωνήσουν, χρήματα δεν θα πάρουν – Ικανοποίηση στην Super League 1, δυσαρέσκεια στη Super League 2!

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης με τον Πρόεδρο της Ένωσης SL2-FL, Λ. Λεουτσάκο
Print Friendly, PDF & Email

Συνάντηση για την κατανομή ποσού 30,5 εκάτ. ευρώ από τη φορολόγη των παικτών των τυχεών παίγνιων,  ανάμεσα στον υυπουργό αθλητισμού και εκπροσώπους των τεσσάρων επαγγελματικών λιγκών. Από τη συνάντηση ικανοποιημένοι έμειναν η Super League, το μπάσκετ και το βόλεϊ, όχι όμως η Super League 2, που βλέπει με διάφορες προύποθεσεις που μπήκαν να μειώνονται τα χρήματα που προσδοκούσαν τα μέλη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ομάδες της SL1 θα πάρουν από 1,5 εκάτ. ευρώ, λίγο μειωμένα σε σχέση με το 2021. Η αρχική κατάνονομη προέβλεπε ότι θα λάβουν περίπου 1,2 εκάτ. ευρώ. Δεν θα δοθούν χρήματα για τις ομάδες που αγωνίζωνται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

“Ψαλίδι” θα γίνει στην SL2, που είναι υπό στοιχηματική επιτήρηση. Οι ομάδες της θα μοιραστούν από 1.7 εκάτ. ευρώ, ήτοι ότι θα πάρουν από 70.000 ευρώ, ποσό μικρότερο από αυτό που περίμεναν.

Δεν θα δοθούν χρήματα στις Β ομάδες των ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ και ΠΑΟ

Για την Πέμπτη 2/2 προγραμματίστηκε συνεδρίαση του ΔΣ της SL2.

Τα υπόλοιπα 7.8 εκατ. ευρώ θα πάνε στο μπάσκετ και το βόλεϊ.

 

Μετά τη λήξη της συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Λευτέρης Αυγενάκης:

Να ξεκινήσω θυμίζοντας πως ένα πάγιο αίτημα της αθλητικής οικογένειας έγινε πράξη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή η εξασφάλιση χρημάτων μέσα από τη σωστή, δίκαιη φορολόγηση των παικτών του στοιχήματος.

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού και έχουμε ήδη κατανείμει χρήματα προς την αθλητική οικογένεια μέσα από έναν μόνιμο μηχανισμό που λειτουργεί και βελτιώνεται διαρκώς και ως γνωστόν ενισχύει ισότιμα (από 50%) τον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Σήμερα είχαμε τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση με τους εκπρόσωπους των Λιγκών, με τις SL1 και Sl2, το μπάσκετ και το βόλεϊ, για να συζητήσουμε τον τρόπο κατανομής των 30,5 εκατ. ευρώ για το έτος 2023.

Για την κατανομή έγινε μία συζήτηση και θεωρώ πως υπήρξε μία μεγάλη πρόοδος. Έγινε ένα άλμα προς τη δικαιότερη και θα έλεγα πιο διαφανή κατανομή των χρημάτων.

Οι εκπρόσωποι των Λιγκών ζήτησαν διορία δύο μέρες για να κάνουν διοικητικά συμβούλια, άλλωστε είχαμε πει πως θέλαμε να υπάρχει συνεννόηση και ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε σοβαρές δυσκολίες για να προχωρήσουμε στην κατανομή των χρημάτων αυτών.

Στο μεσοδιάστημα τα χρήματα θα είναι στο ταμείο. Αν δεν συμφωνήσουν, χρήματα δεν θα πάρουν.

Την ίδια στιγμή για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, διότι φαντάζομαι πως και οι άνθρωποι του ερασιτεχνικού θέλουν να μάθουν, δουλεύεται η σχετική ΚΥΑ βάσει της οποίας θα κατανεμηθούν τα 30,5 εκατ. και σε αυτούς. Με ένα τρόπο δίκαιο, αλλά εκεί είναι πιο δαιδαλώδες το σύστημα και οι παράμετροι που θέλουμε να βάλουμε, οι οποίοι είναι διαρκώς βελτιούμενοι και εξελισσόμενοι προς το καλύτερο και το δικαιότερο.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό παραδείγματος χάριν, έχουμε για πρώτη φορά εικόνα από τις αναφορές στην ΕΠΑΘΛΑ για χειραγωγούμενες αγώνες. Για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία, τα οποία λήφθηκαν υπόψη μας, μπήκαν στο τραπέζι και τα δεδομένα από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Έχουμε εικόνα για την ποιότητα και τον αριθμό των συμμετεχόντων, αντίστοιχες εικόνες έχουμε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και κάνουμε το καλύτερο ώστε να έχουμε μία πιο δίκαιη κατανομή αλλά και διαφάνεια.

Κάτια Κοξένογλου (Super League1):

Ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα της Super League 1, το έσοδο από το στοίχημα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά γίνεται πραγματικότητα με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη. Ένα αίτημα που χρόνια το ζητούσε το ποδόσφαιρο και τώρα βλέπουμε ότι καταφέρνουμε να έρθουμε σε μία συμφωνία.

Σήμερα λοιπόν έγινε μία συνάντηση για να συμφωνήσουμε όλες οι Λίγκες στο θέμα της κατανομής. Όπως ανέφερε και ο Υφυπουργός έχουμε κάνει ένα βήμα προόδου για να γίνει δικαιότερη η κατανομή.

Βαγγέλης Γαλατσόπουλος (ΕΣΑΚΕ):

Είχαμε τη δεύτερη συνάντηση με τον Υφυπουργό για το θέμα της κατανομής των χρημάτων από την φορολόγηση των κερδών των παικτών των στοιχηματικών, που πλέον είναι μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης, κάτι που είναι πολύ καλό για τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Έγινε μία καλή συζήτηση και τις επόμενες δύο μέρες θα έχουμε αποτελέσματα, ώστε να μπορέσουμε να πάρουν οι ομάδες αυτά τα λεφτά και να έχουν καλύτερη λειτουργία.

Παντελής Ταρνατόρος (ΕΣΑΠ):

Κληθήκαμε από τον Υφυπουργό για 2η φορά να συνεχίσουμε τη συζήτηση που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα για την κατανομή των χρημάτων από το στοίχημα.

Ο Υφυπουργός μας εξήγησε ότι όσο ωριμάζει αυτός ο θεσμός, τόσο εμπλουτίζεται με νέα κριτήρια, οπότε και η κατανομή θα βασιστεί πλέον σε δεδομένα τα οποία δημιουργούνται χρόνο με το χρόνο.

Η όλη συζήτηση ήταν σε πολύ θετικό κλίμα. Επιφυλαχτήκαμε όλοι να μιλήσουμε στα διοικητικά μας συμβούλια, προκειμένου να ενημερώσουμε.

Θεωρώ ότι είμαστε σε αρκετά προχωρημένο βαθμό ώστε να βρεθεί η λύση, την οποία όλοι θέλουμε για να μπορέσουν να εκταμιευθούν και τα χρήματα, που οι ομάδες μας περιμένουν πώς και πώς.

Ελπίζουμε πως τις επόμενες 2-3 μέρες θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις όλων των Λιγκών και θα καταλήξουμε στον Υφυπουργό με τις αποφάσεις μας για να προχωρήσουμε πλέον στην οριστική συμφωνία.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή