Aυγενάκης: Παράδειγμα για τους προέδρους των ΕΠΣ αποτελούν οι Κωνσταντινίδης και Αντωνίου

Print Friendly, PDF & Email

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Σπορ και στον Σήφη Βοτζάκη, μίλησε για την παραμονή του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, κάνοντας ένα μίνι απολογισμό των μεταρρυθμίσεων την τελευταία διετία, όπως οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για την οικονομική ενίσχυση του αθλητικού οικοδομήματος, οι ανανεώσεις στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, το Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων κλπ.
Μίλησε μεταξύ άλλων για την Ολιστική Μελέτη της ΕΠΟ, την αναδιάρθρωση των κατηγοριών του ποδοσφαίρου, για την τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Παρασκευή προκειμένου να βοηθηθούν ακόμα περισσότερο τα ερασιτεχνικά σωματεία να εγγραφούν στο Μητρώο, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει στο μέλλον το Υφυπουργείο Αθλητισμού με προσήλωση στην ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Λ. Αυγενάκη:

Σχετικά με την παραμονή του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού:

«Όταν ο Πρωθυπουργός μου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού δεν λειτούργησα με το μάτι στην εξώπορτα για να φύγω αργότερα και να πάω κάπου αλλού. Γιατί κακά τα ψέματα πρόκειται για μια έντονη θέση, ένα χαρτοφυλάκιο με πολλά επίπεδα, με πολλά συμφέροντα, με πολλές συγκρούσεις.
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη στήριξη του Πρωθυπουργού ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε σε όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, αλλά και να σχεδιάσουμε και τα επόμενά μας βήματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά και χρήσιμα για την αθλητική οικογένεια.
Βέβαια δεν φτιάχνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως θέλουν υπομονή, καλή διάθεση και κυρίως ανοιχτό μυαλό. Εμείς αυτό το διαθέτουμε και χαίρομαι ειλικρινά που το μεγαλύτερο μέρος της αθλητικής οικογένειας καταλαβαίνει ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού λειτουργεί χωρίς διακρίσεις. Και είναι σαφής πλέον η προσήλωσή μας στην ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και στην προτεραιότητα των αθλητών».

Σχετικά με την υιοθέτηση της Ολιστικής Μελέτης από την ΕΠΟ:

«Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω για μία ακόμη φορά την ικανοποίησή μου καθώς υιοθετήθηκε μετά από μια συντονισμένη προσπάθειά μας με τη FIFA, την UEFA όσο και κάποιων αρχικά μεμονωμένων στελεχών της ΕΠΟ και μετέπειτα πολύ περισσότερων που έβλεπαν και έκριναν τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα να ψηφιστεί η Ολιστική Μελέτη στο σύνολό της χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους. Τελικά επικράτησε αυτή η λογική.
Να θυμίσω ότι έχουμε καλύψει όλες τις υποχρεώσεις, ως Πολιτεία, που προβλέπονται μέσα από την Ολιστική Μελέτη.

Αναμορφώσαμε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, είχαμε τη συγχώνευση των Super League 2 και Football League, ενισχύσαμε οικονομικά το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά και επαγγελματικά σωματεία, απευθείας από την Πολιτεία χωρίς ενδιάμεσους, πράγμα το οποίο έγινε και για όλο τον αθλητισμό μέσω των έκτακτων χρηματοδοτήσεων που δώσαμε την προηγούμενη περίοδο και των τακτικών χρηματοδοτήσεων τις οποίες θα δίνουμε από την επόμενη χρονιά μέσω του νέου τρόπου της δημιουργίας «κουμπαρά» από τον νέο τρόπο φορολόγησης των στοιχηματικών εταιρειών (σ.SP. δεν φορολογούνται οι στοχηματικές αλλά τα κέρδη των παικτών).

Με την Ολιστική Μελέτη, λοιπόν, υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πιστεύουμε όλοι μας και θα υπηρετήσουμε αυτή την ιδέα, αυτή την ανάγκη.
Ήδη, χθες, είχα πολύωρη συζήτηση με τον κ. Ζαγοράκη για πολλά ζητήματα μεταξύ αυτών και του θέματος του Μητρώου και άλλων πολλών που αφορούν την ΕΠΟ. Έχουμε μάλιστα δώσει ένα καταρχήν ραντεβού την επόμενη εβδομάδα που θα επιστρέψει από τις υποχρεώσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο και τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας.

Το ενδιαφέρον και η ανάγκη συνεργασίας με την ΕΠΟ, με τον κ. Ζαγοράκη, με τα μέλη του συμβουλίου είναι αυτονόητη και από μέρους μας είναι ξεκάθαρο ότι -όπως και με κάθε άλλη διοίκηση αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας μας– θα συνεργαστούμε γιατί μας ενδιαφέρει το καλό του αθλητισμού».

Σχετικά με την εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ και αν προκύπτει κάτι νεότερο σε σχέση με το νέο χρονοδιάγραμμα κατάθεσης αιτήσεων των σωματείων αλλά και για τις δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύπτουν:

«Καταρχήν γιατί γίνεται αυτό το Μητρώο; Διότι πλέον πρέπει να υπάρχει –και υπάρχει– καθαρή εικόνα των νόμιμων ερασιτεχνικών σωματείων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλα τα αθλήματα σε όλη τη χώρα.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση αλλά το αντίθετο. Είναι μια προσπάθεια νοικοκυριού, τάξης και οργάνωσης και όχι τιμωρίας, που κάποιοι, πλέον ελάχιστοι, επιμένουν να πιστεύουν.

Και επειδή διαβλέπω ότι όλο και περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία το κατανοούν -όπως δείχνουν τα στοιχεία στις Υπηρεσίες μας θα ξεπεράσουμε τα 5.000 – 5.500 εγγεγραμμένα σωματεία στο Μητρώο του 2021, από 4.000 που ήταν το 2020- αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να βοηθήσουμε και να εγγραφούν όλα ανεξαιρέτως που είναι ενεργά και υπαρκτά.
Έτσι, δίνουμε μια παράταση μέσα από Τροπολογία που θα συζητήσουμε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την εγγραφή τους. Να βοηθήσουμε δηλαδή να εγγραφούν όλα.

Ήταν και θέμα της χθεσινής συζήτησής μας και με τον κ. Ζαγοράκη σε ό,τι αφορά τα ποδοσφαιρικά σωματεία ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Πολιτεία. Πέρυσι δώσαμε 13,5 εκατομμύρια ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας μας και τώρα, το φθινόπωρο, θέλουμε να τελειώνει αυτή η διαδικασία του Μητρώου για να δώσουμε προκαταβολή, ενόψει της επόμενης χρονιάς».

Σχετικά με την τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή την Παρασκευή:

«Τι θα λέει, λοιπόν, η Τροπολογία που θα φέρουμε στη Βουλή την Παρασκευή;
Ότι όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, είτε τα εγγεγραμμένα το 2020 που επικαιροποιούν τα φετινά στοιχεία, είτε εκείνα τα οποία εγγράφονται για πρώτη φορά, πρέπει να υποβάλουν τον φάκελό τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να εξεταστούν κατόπιν οι αιτήσεις τους από την υπηρεσία μας.

Όσοι φάκελοι είναι εντάξει θα εγγραφούν αμέσως ως πλήρη εγγεγραμμένα μέλη στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Όσα έχουν ελλείψεις θα ενημερωθούν άμεσα από την Υπηρεσία μας για να διορθώσουν τυχόν λάθη και να θεραπεύσουν τις εκκρεμότητές τους έως τις 30 Νοεμβρίου.

Κατόπιν, έως την 31η Δεκεμβρίου, θα έχουν εξεταστεί και όλες οι αιτήσεις θεραπείας και έτσι θα έχουμε ολοκληρωμένο το Μητρώο του 2021.

Ακριβώς, λοιπόν, λόγω αυτών των προθεσμιών, λόγω της πανδημίας που ακόμη μας ταλαιπωρεί και επιπλέον λόγω των πολλών πυρόπληκτων Περιφερειών με εκατοντάδες ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων, αποφασίσαμε και το ανακοινώσαμε την περασμένη εβδομάδα να περάσουμε τη συγκεκριμένη Τροπολογία στη Βουλή και να δίνουμε παράταση στις συνέπειες που θα είχε πλέον η μη εγγραφή στο Μητρώο των ερασιτεχνικών σωματείων.

Σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η μη εγγραφή στο Μητρώο των ερασιτεχνικών σωματείων:

«Όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, ανεξάρτητα αν διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση κι αν έχουν εγγραφεί ή όχι στο Μητρώο θα μπορούν και φέτος να πάρουν μέρος στα τοπικά τους πρωταθλήματα. Και θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022 να νοικοκυρευτούν, να νομιμοποιηθούν, να λαμβάνουν και χρηματοδότηση από το κράτος. Να μπουν δηλαδή στο Μητρώο, έστω του χρόνου, προκειμένου να μην διαγραφούν από τη δύναμη της ομοσπονδίας τους.

Αυτή η προθεσμία έληγε αρχικά στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή σε 17 ημέρες από σήμερα. Έτσι, το παρατείνουμε μέχρι την 31η Ιουλίου του επόμενου χρόνου. Δίνουμε δηλαδή μια αγωνιστική σεζόν επιπλέον σε όλους έως ότου θελήσουν να τακτοποιηθούν.

Επίσης, όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, ανεξάρτητα αν έχουν εγγραφεί ή όχι στο Μητρώο, θα μπορούν και την αγωνιστική περίοδο που ξεκινά να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων της ΓΓΑ και των ΟΤΑ. Δίνουμε δηλαδή στην ουσία ένα χρόνο παράταση των δύο συνεπειών που θα είχαν αν δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.

Προβλεπόταν να μην μπορούν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων από 1ης Σεπτεμβρίου. Δίνουμε, λοιπόν, παράταση και σε αυτό.

Ανακοινώσαμε ότι θα δίναμε την παράταση αυτή έως τις 31 Δεκεμβρίου. Τώρα όμως θα παρατείνουμε και την προθεσμία χρήσης των εγκαταστάσεων έως 31 Ιουλίου 2022.

Αφαιρούμε δηλαδή αυτό το άγχος που υπήρχε στους παράγοντες που ολιγώρησαν, που αδιαφόρησαν, που έχουν εκκρεμότητες, που δεν το πήραν στα σοβαρά, που άκουσαν κάποιους προέδρους ΕΠΣ, οι οποίοι θεωρούσαν ότι είναι υπεράνω των υπολοίπων αλλά ακόμη και του νόμου.

Αυτούς τους παρακαλούμε να ακολουθήσουν παραδείγματα προέδρων ΕΠΣ που έχουν βάλει μπροστά και νοικοκυρεύουν το τοπίο τους.

Παράδειγμα ο κ. Κωνσταντινίδης της ΕΠΣ Χανίων, ο οποίος εξυπηρετεί, βοηθά, συνδράμει τα σωματεία μέλη του, με αποτέλεσμα να έχει σε λίγο χρονικό διάστημα προχωρήσει απίστευτα καλά στην τακτοποίηση των ερασιτεχνικών σωματείων – μελών του.

Κάτι τέτοιο έχει κάνει και ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Στέργιος Αντωνίου, ο οποίος βοήθησε όλα τα σωματεία – μέλη του να προχωρήσουν στην προετοιμασία των φακέλων τους και να τακτοποιηθούν. Κάνει και αυτός το αυτονόητο δηλαδή.

Ο στόχος είναι αφενός να υπάρξει ένα ξεκάθαρο τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό, αφετέρου να ενισχύουμε τα νόμιμα, τα ενεργά σωματεία. Αλλά να υπάρχει και οριζόντια τάξη σε όλα τα αθλήματα να συμμετέχουν οι αθλητές μας, να εμπιστεύονται οι γονείς τα παιδιά τους σε σωματεία που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις τα οποία να λειτουργούν σωστά.

Και να έχουν και τους σωστούς προπονητές –αυτό είναι το επόμενο στάδιο που δουλεύουμε τώρα –αφού τις επόμενες εβδομάδες ενεργοποιείται το Μητρώο Προπονητών. Να υπάρχει δηλαδή διαφάνεια στη λειτουργία και στη δομή όλου του αθλητικού οικοδομήματος. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση. Ούτε χαϊδεύουμε κανενός την πλάτη. Ούτε λειτουργούμε τιμωρητικά προς κάποιον ή για κάποιον.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=-sQkMat5A0o

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή