Μπαντής: “Το ποδόσφαιρο μας νοσεί και για αυτό δεν φταίει ο κορωνοϊός”

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, Γιώργος Μπαντής, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Sportday.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

➛Στην περίπτωση υποβιβασμού των ΠΑΕ, οι ποδοσφαιριστές προστατεύονται από τον αθλητικό νόμο; «Αρχικά ο αθλητικός νόμος Κοντονή του 2016, προσπάθησε να βάλει ένα τέλος σε όλη αυτή την ασυδοσία. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νόμου Βασιλειάδη, από τη σεζόν 2016-17 και μετά όποια ομάδα υποβιβαστεί και προβιβαστεί ακόμη και αν έχει κάνει όλα τα παραπάνω, δηλαδή αλλαγές ΑΦΜ κ.ο.κ., θεωρείται διάδοχος της υποβιβασθείσας ΠΑΕ και θα υπεισέρχεται στα χρέη της τελευταίας αυτοδικαίως κατά 50%. Δυστυχώς τα κενά από τον νόμο Κοντονή και τις τροποποιήσεις του Βασιλειάδη είναι πάρα πολλά. Γιατί στο 50% και όχι στο 100% χωρίς προϋποθέσεις; Και αν κάποια ομάδα υποβιβαστεί και δεν προβιβαστεί ξανά, από που θα διεκδικήσουν οι παίκτες το 50% που λέει; Με τους χιλιάδες ποδοσφαιριστές που διεκδικούν χρήματα από ΠΑΕ πριν το 2016 τι θα γίνει; Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά και η αλήθεια είναι πως αυτός που έχει βιώσει και συνεχίζει να βιώνει όλη την αδικία είναι ο εργαζόμενος ποδοσφαιριστής. Η συγκεκριμένη αδικία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Από την αρχή της θητείας μας ως νέο ΔΣ του ΠΣΑΠ και από το πρώτο ραντεβού με τον γγΑ κ. Μαυρωτά του θέσαμε αυτά τα ζητήματα και μας άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον. Ως πρώην αθλητής κατανόησε κατευθείαν την αδικία και μας ζήτησε να του παραθέσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Οι παρεμβάσεις του Συνδέσμου είναι συνεχείς προς αυτήν την κατεύθυνση και προς την Ομοσπονδία και προς την Πολιτεία και δεν θα σταματήσουμε μέχρι την ουσιαστική επίλυση του κρίσιμου αυτού προβλήματος για τα μέλη μας.»

➛ Σας είδαμε όμως και να ανεβάζετε τους τόνους σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. με την ΕΠΟ: «Η ΕΠΟ είναι ο θεσμικός εγγυητής του ποδοσφαίρου, είναι εκείνη που πρέπει να κρατάει τις ισορροπίες, είναι εκείνη που θα πρέπει να κρατάει την ζυγαριά της δικαιοσύνης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Δυστυχώς όμως, για άλλη μία φορά έγειρε επικίνδυνα τη ζυγαριά προς την μία κατεύθυνση και λέω επικίνδυνα, γιατί όταν με την απόφασή σου να αναστείλεις το δικαίωμα των προσφυγών, άφησες απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους ποδοσφαιριστές που αμείβονται με 700-800 ευρώ να ζήσουν τις οικογένειες τους, τότε ναι είσαι επικίνδυνος.»

➛ Στο σήμερα, ισχύει ότι κάποιες επιτροπές της ΕΠΟ λειτουργούν κανονικά; «Η ΕΠΟ λειτουργεί εδώ και καιρό κανονικά, καθώς οι επιτροπές της Πειθαρχικής, Δεοντολογίας, Εφέσεων, το Διαιτητικό Δικαστήριο, Ιδιότητας και Μετεγγραφών λειτουργούν κανονικότατα, εκτός της ΠΕΕΟΔ. Μετά από τρομερές πιέσεις του ΠΣΑΠ ο πρόεδρος της επιτροπής όρισε δικάσιμο για τις 9 Ιουνίου, περίπου 4 μήνες μετά από την τελευταία. Δυστυχώς για άλλη μια φορά μας αποδεικνύει πως δεν έχει κατανοήσει την σοβαρότητα του προβλήματος. Δεν είναι μόνο οι νέες προσφυγές, αλλά είναι και οι εκκρεμείς όπου πάρα πολλές έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ αναμονής, παρότι κάθε απόφαση θα πρέπει να βγαίνει σε δέκα μέρες μετά την εκδίκασή της. Το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο αν η ΕΠΟ είχε διορίσει, ως όφειλε να πράξει βάσει των κανονισμών της, αναπληρωτή πρόεδρο στην ΠΕΕΟΔ, καθώς είναι η μόνη επιτροπή που λειτουργεί χωρίς αναπληρωτή πρόεδρο και μάλιστα με συνταξιούχο δικαστή, παρότι ο νόμος Κοντονή κάνει λόγο ρητά για τακτικούς εν ενεργεία δικαστές στα δικαιοδοτικά όργανα της Ομοσπονδίας.»

➛ Μετά από συμφωνία της FIFA με την FIFPro δημιουργήθηκε ένα ταμείο υποστήριξης ποδοσφαιριστών. Η Ελλάδα είναι μέσα; «Δεν θα ήθελα να είναι, αλλά δυστυχώς η χώρα μας έχει την πρωτιά στις ομάδες όπου άφησαν απλήρωτους ποδοσφαιριστές. Φανταστείτε πως αυτό το ταμείο υποστήριξης που δημιούργησε η FIFA αφορά όλο τον κόσμο και θα μοιραστεί το συνολικό ποσό των 16 εκατομμυρίων δολαρίων, σε παίκτες που έχασαν χρήματα από ομάδες που υποβιβάστηκαν από το 2015 και μετά. Όπως καταλαβαίνετε τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο στην Ελλάδα τα χαμένα χρήματα φτάνουν τα 26 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς έχουμε σηκώσει μανίκια, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων όπου και απαιτούνται ορισμένα συγκεκριμένα κριτήρια. Στο τέλος του έτους , μια επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της FIFA και της FIFPRo, θα εξετάσει και θα αποφασίζει για την κάθε αίτηση ξεχωριστά. Δεν εγγυάται κανείς ότι όποιος αιτηθεί , θα αποζημιωθεί. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει κάποιος είναι το 50% του υπολοίπου του. Θα πρέπει η FIFA να δει με μεγαλύτερο βάθος το πρόβλημα και να ενισχύσει αυτό το ταμείο με περισσότερα χρήματα.»

➛ Είσαι πολλά χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με όσα έχεις δει και βιώσει τι θα άλλαζες; «Δυστυχώς πολλά πράγματα θέλουν αλλαγή στο ποδόσφαιρο μας. Θα ξεκινούσα όμως από το πρώτο βήμα όπου είναι και το πιο βασικό. Θα άλλαζα την διαδικασία εκλογής του προέδρου της ΕΠΟ. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να γίνουν κάποιες ριζικές αλλαγές, αν θέλουμε αυτό που αγαπάμε και έχει την δυνατότητα να προσφέρει προς πολλές κατευθύνσεις τόσα πολλά, να του δώσουμε την ώθηση να το πράξει. Το ποδόσφαιρο μας νοσεί και για αυτό δεν φταίει ο κορωνοϊός, η ασθένεια είναι άλλη και είναι χρόνια. Για μένα πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή σωτηρίας όπου θα ηγηθεί μίας προσπάθειας να το θεραπεύσει, με κάποια παιδιά από το έπος του 2004 που έχουν τον σεβασμό όλων, το όραμα, την αγάπη και τις ικανότητες να τα καταφέρουν, όπως οι Καραγκούνης, Κατσουράνης, Νικολαίδης, Μπασινάς, Παπαδόπουλος, Νταμπίζας. Εφόσον σαν ποδόσφαιρο δεν εκμεταλλευτήκαμε καθόλου την επιτυχία τους από το 2004 μέχρι σήμερα, ας “εκμεταλλευτούμε” τους ίδιους πριν είναι πολύ αργά. Ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τον αθλητισμό από αυτούς που έχουν την καρδιά του αθλητή.»

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή