Χαρδαλιάς για κόσμο στα γήπεδα: ”Η επιθετική έξαρση του ιού οδήγησε τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω την απόφαση”

Print Friendly, PDF & Email

Tους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή της απόφασης για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες ανέλυσε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς έγινε μία πρόταση από την ομάδα της Super League που είχε και ασφαλιστικές δικλείδες. Τόνισε ότι ήταν αρκετά καλή και εφαρμόσιμη. Όπως σημείωσε όμως η επιθετική έξαρση του ιού από χθες το βράδυ οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να πάρει πίσω την απόφαση.

“Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο consesus ως προς το πώς αυτό (σ.σ η σταδιακή επιστροφή φιλάθλων) μπορεί να επιτευχθεί με απόλυτο σεβασμό προς τους κανόνες και τα μέτρα αυτοπροστασίας που είναι απαραίτητο να τηρούμε για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία αλλά και με πρωτόκολλα και κανόνες που δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε έκπτωση σε θέματα δημόσιας υγείας τα οποία επιμελώς είχε εκπονήσει ομάδα εργασίας της Super League και είχαν ενδελεχώς συζητηθεί στις αλλεπάλληλες τεχνικές μας συσκέψεις στη διάρκεια της διαβούλευσης.

Μια σοβαρή πρόταση με πιλοτική αρχικά εφαρμογή αλλά και σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες που έτυχε και της αποδοχής των έμπειρων επιδημιολόγων μας.

Τα δεδομένα όμως των τελευταίων ωρών, η ροή των αποτελεσμάτων από χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, η επιθετική έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε ανάκληση της απόφασης για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων.

Την ώρα που καταγράφεται σταθερά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, που η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, προφανώς και δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα όσο αξιόπιστα κι αποτελεσματικά κι αν φαίνονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αυτό θα έδινε σίγουρα το λάθος μήνυμα στην κοινωνία σε μια ώρα απόλυτης επαγρύπνησης, απόλυτου συναγερμού

“Ας αποφύγουμε τις θεωρίες συνωμοσίας, όλα είναι στο φως. Υπήρχε σιγά-σιγά η βούληση ήταν να φέρουμε προς συζήτηση την σταδιακή επαναφορά των φιλάθλων στα γήπεδα της Super League και μόνο. Η Super League παρουσίασε μια σοβαρή δουλειά, τη σοβαρότερη που έχει δει η επιτροπή.

Από το αρχικό πλάνο που κατατέθηκε υπήρξε διαβούλευση. Ξεκίνησε την Παρασκευή, και συνεχίστηκε μέχρι και χθες το πρωί. Διαβούλευση σε σχέση με το ποσοστό, αλλά με τις περιοχές.

Χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί πιλοτικά σε 2 αγώνες Super League. Από το απόγευμα και μετά σε σύσκεψη με τους ανθρώπους που παρακολουθούν τα δεδομένα φάνηκε ότι υπήρχε μεγάλη πίεση σε σχέση με τα κρούσματα.

Φανταστείτε ότι σήμερα την ίδια ώρα που τονίζουμε πώς να θωρακιστούμε, να κάναμε ένα βήμα παραπάνω. Θα δίναμε το λάθος μήνυμα.

Η εμπειρία και η προσήλωση των ανθρώπων είναι μοναδική. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από τη συζήτηση κι εμείς να γινόμαστε καλύτερα, αλλά και να φέρουμε το αποτέλεσμα που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα υγείας.

Όταν την ίδια στιγμή που λαμβάνεται απόφαση αυξάνονται κρούσματα σε περιοχές που θα ανοίξουν γήπεδα – όπως τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη – και για λόγους ισονομία, πρέπει να λάβουμε την απόφαση που πρέπει δείχνοντας αντανακλαστικά. Μοναδικός στόχος είναι η δημόσια υγεία”.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή