Eκτίναξη παράνομου διαδικτυακού τζόγου λόγω Μουντιάλ

Print Friendly, PDF & Email

«Φούντωσε» ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος, κυρίως λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Οι δικτυακοί τόποι που παρέχουν παράνομα υπηρεσίες αυξήθηκαν απότομα, αφού στη «μαύρη» λίστα που καταρτίζει η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) προστέθηκαν πάνω από 500 δικτυακοί τόποι με παράνομες υπηρεσίες παιγνίων.

Ειδικότερα, οι νέοι έλεγχοι της ΕΕΕΠ φανέρωσαν άλλους 578 δικτυακούς τόπους που παρέχουν παράνομα (διαδικτυακά) υπηρεσίες τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Ετσι, η «μαύρη» λίστα (22η έκδοση) περιλαμβάνει 1.625 δικτυακούς τόπους από 1.038 που ήταν στο τέλος Μαρτίου 2018 (21η έκδοση). Η μεγάλη αυτή άνοδος θεωρείται παροδική και αποδίδεται αποκλειστικά στη διενέργεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου που τώρα διεξάγεται στη Ρωσία και που αυξάνει σημαντικά τα στοιχήματα αγώνων ποδοσφαίρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τελευταία έκδοση της «μαύρης» λίστας περιλαμβάνονται δικτυακοί τόποι μεγάλων στοιχηματικών εταιρειών, όπως είναι η William Hill, η Eldorando, Unibet κ.ά. Οι πιο πολλοί παράνομοι δικτυακοί τόποι έχουν νομικό εκπρόσωπο στην Ολλανδία, αλλά δεν λείπουν κι εκείνοι που οι νομικοί τους εκπρόσωποι βρίσκονται σε Γιβραλτάρ, Παλάου και άλλους εξωχώριους παραδείσους.

Επίσης, φαίνεται ότι πλέον οι εταιρείες αξιοποιούν λιγότερο ευφάνταστα ονόματα, όπως galaxypig.com, grandwild.com, 138.com κ.ά., ονόματα δηλαδή, που δεν παραπέμπουν αμέσως σε δικτυακούς τόπους τυχερών παιγνίων.

Η προσπάθεια της ΕΕΕΠ κατά του παράνομου τζόγου φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, αφού εκτός από τις λίστες, διευρύνονται σημαντικά τα φορολογικά έσοδα από τυχερά παίγνια που διεξάγονται στο Διαδίκτυο. Από σχεδόν μηδενικά που ήταν το 2014, την επόμενη χρονιά ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ και έφτασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Φέτος, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν επίσης διψήφια αύξηση. Σημειώνεται ότι τα φορολογικά αυτά έσοδα του Δημοσίου προκύπτουν από τα κατά δήλωση έσοδα των παρόχων που διαθέτουν προσωρινές άδειες λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Και αυτό συμβαίνει, αφού η σχετική άδεια δεν υποχρεώνει τους παρόχους να εγκαθιστούν τις εφαρμογές και τα δεδομένα των παιγνίων σε Η/Υ (servers) στην Ελλάδα, με συνέπεια τα έσοδά τους να μην μπορούν να ελέγχουν από τις φορολογικές αρχές της χώρας.

Πάντως, ορισμένες επιχειρήσεις με προσωρινή άδεια λειτουργίας, επιθυμώντας να διασφαλίσουν μια θέση και στο επόμενο (νομοθετικό) πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τυχερών παιγνίων Διαδικτύου, συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της ΕΕΕΠ. Ετσι, ο φορολογηθείς τζίρος διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο, αν όχι ημέρα με την ημέρα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή