Εκλογές Ενώσεων: Δεν ψηφίζουν τα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ!

Print Friendly, PDF & Email

Έντεκα Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων έχουν εκλογές εντός του 2022, ωστόσο δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα σωματεία που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο μητρώο της ΓΓΑ.

Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο οι ΕΠΣ θα πρέπει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές να στείλουν στη ΓΓΑ τον εκλογικό τους κατάλογο. Δηλαδή τη λίστα με τα σωματεία που έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο εκλογικός κατάλογος θα πρέπει να εγκριθεί από τη ΓΓΑ.

Σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με τη συμμετοχή σωματείων που δεν εγκριθούν από τη ΓΓΑ ή είναι εκτός μητρώου, η ΓΓΑ μπορεί να προχωρήσει σε διαπιστωτική πράξη που θα επιφέρει κυρώσεις έως και την έκπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι τις αρχές Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρατάθηκε έως τις 31/07/2022 -για όσα ερασιτεχνικά σωματεία δεν διαθέτουν- η προθεσμία λήψης της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και της εγγραφής τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να μην διαγραφούν αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της κάθε Ομοσπονδίας, κάτι που θα συνέβαινε στις 18/09/2021.

Έτσι, παρότι δεν θα διαθέτουν ακόμα την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, τα σωματεία δικαιούνται συμμετοχή και τη φετινή αγωνιστική σεζόν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων.

Ωστόσο στην τροπολογία δεν έγινε καμία αναφορά στη δυνατότητα των σωματείων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο και δεν έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση, να πάρουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, κάτι που σημαίνει ότι για τη συμμετοχή των σωματείων αυτών στις Γενικές Συνελεύσεις δεν υπάρχει εξαίρεση και ισχύει η απαγόρευση.

Η περίπτωση της ΕΠΣ Δωδεκανήσου

Το περασμένο Ιούλιο τέσσερα σωματεία της ΕΠΣ Δωδεκανήσου προσέφυγαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της ΕΠΣ Δωδεκανήσου να τα αποκλείσει από τη Γενική Συνέλευση, που δεν ήταν εκλογική. αλλά στη πραγματικότητα η προσγυγή ήταν κατά του νόμου Αυγενάκη. Μάλιστα πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των σωματείων αυτών έκανε και η ΕΠΟ.

Το αποτελούμενο από τακτικούς δικαστές και διαιτητές – δικηγόρους δικαστήριο αποφάσισε (απόφαση υπ’ αριθμ. 142/2021)  ότι τα σωματεία που δεν είχαν εγγράφει στο μητρώο, μπορούσαν να πάρουν μέρος στη ΓΣ.

Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά ανφίβολο αν η απόφαση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως “δεδικασμένο” και για άλλες Ενώσεις ώστε να δώσουν δικαίωμα ψήφου στα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ. Μάλλον είναι μια επισφαλής επιλογή…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή