“Επικοινωνιακό διακύβευμα ότι ο Αυγενάκης θέλει να πατάξει τα σωματεία-σφραγίδες”

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σ. Δημητριάδης
Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης, απέστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με θέμα το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων».

Ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζει πως τα ερασιτεχνικά σωματεία υποβάλλονται σε πολύπλοκες απαιτήσεις που τελικά θα εκδιώξουν όσους παράγοντες ασχολούνται ακόμη με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και καλεί τον υφυπουργού Αθλητισμού να δώσει άμεσες λύσεις ουσίας για την οικονομική βοήθεια των αθλητικών σωματείων.

Αναλυτικά:
Προς
Τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη,
Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κύριε Υφυπουργέ,
Κατόπιν της ενημέρωσής μας ότι δυνάμει του νόμου 4373/2016 ο οποίος προβλέπει την δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Φορέων και θέτει σε λειτουργία το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», (και οι οποίες προβλέψεις μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους), θα θέλαμε να σας επισημάνουμε για μία ακόμη φορά πως δυστυχώς οι σύμβουλοι σας ουδόλως γνωρίζουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως αυτό διεξάγεται στην χώρα μας, με αποτέλεσμα να σας αφήνουν εκτεθειμένο σε αποφάσεις οι οποίες αφήνουν υπόνοιες και δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τις ποδοσφαιρικές Ένωσεις.

Έχω την πεποίθηση ότι το πρώτο πράγμα στο οποίο θα έπρεπε να σκεφτούν οι συνεργάτες σας είναι οι πραγματικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αποβάλλοντας κάθε σκέψη τους ότι μπορεί να έχει εφαρμογή σ’ αυτό κάθε πρακτική της ελεύθερης αγοράς και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Κύριοι, δυστυχώς οι πολύπλοκες απαιτήσεις και υποχρεώσεις που επιβάλλετε στα ερασιτεχνικά σωματεία θα εκδιώξουν όσους παράγοντες ασχολούνται ακόμη με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στο οποίο προσφέρουν μεγάλο κοινωνικό έργο, θα καταστείτε δε «εχθροί» του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικότερα, αιτείσθε από τα σωματεία, τα οποία έχουν ήδη αθλητική αναγνώριση, να επανακαταθέσουν έγγραφα, τα οποία ήδη έχουν καταθέσει για να την πάρουν και τα οποία κοπίασαν σπαταλώντας αρκετό προσωπικό χρόνο για να τα αποκτήσουν. Επίσης, αιτείσθε από όσα σωματεία δεν έχουν αθλητική αναγνώριση, να ξεκινήσουν την διαδικασία και μετά να εγγραφούν στο Μητρώο επιβεβαιώνοντάς τα μάλιστα ότι οι υπηρεσίες σας είναι στην «διάθεσή τους». Είναι προφανές ότι δεν μπήκατε στην διαδικασία, γιατί τότε θα γνωρίζατε ήδη πόσο προβληματική είναι. Για ποιο λόγο δε έχετε ορίσει τόσες λίγες ημέρες υποβολής προεγγραφών (λήξη 05.06.2020), ενώ όλα τα σωματεία βρίσκονται ήδη σε καθεστώς αναστολής λόγω του COVID-19, οι δε παράγοντές τους έχουν ήδη προσωπικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν; Ξέρετε μήπως πόσα είναι αριθμητικά τα μέλη ενός ερασιτεχνικού σωματείου συνήθως;

Έχετε εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία κάθε σωματείο πρέπει να ορίσει εκλογές με δικαστικό αντιπρόσωπο (καλώς κατ’εμέ) με αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι εξ ορισμού κάποια σωματεία δεν θα ανταποκριθούν στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Αυτά είναι ορισμένα από τα πολλά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα σωματεία. Υπάρχει μία πολύ απλή λύση και μάλιστα πολύ πιο υπεύθυνη. Να ζητήσετε από τις Ενώσεις τις δηλώσεις συμμετοχών των ομάδων στα πρωταθλήματα, όπως αυτές κατατέθηκαν τα τελευταία 4 ή 5 έτη. Και επίσης από τούδε και στο εξής κάθε χρόνο να είναι υποχρεωμένες οι Ενώσεις να σας τα υποβάλλουν, αφού η δήλωση συμμετοχής περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα στοιχεία που αιτείσθε (π.χ. έδρα, ΔΣ, ΑΦΜ κλπ). Όπως επίσης για μία μοναδική φορά το καταστατικό και τις τυχόν μεταβολές και κάθε χρόνο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν από το αρμόδιο Υπουργείο την ετήσια επιχορήγηση των σωματείων και όχι τα τυχόν «επιδόματα λόγω πανδημίας», και μάλιστα αυτά αν θα τα πάρουν κάποια σωματεία. Άλλωστε θα ήταν φαιδρό κάποια να πάρουν και κάποια όχι.

Αφήστε λοιπόν το επικοινωνιακό διακύβευμα ότι θέλετε να πατάξετε τα σωματεία-σφραγίδες, εάν υπάρχουν, γιατί θα είναι τουλάχιστον κωμικό για μερικά ενδεχομένως λίγα σωματεία να ταλαιπωρηθεί όλο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Κλείνοντας θα σας παρακαλούσα να δώσετε άμεσες λύσεις ουσίας για την οικονομική βοήθεια των ερασιτεχνικών σωματείων και όχι άλλες υποσχέσεις για «800άρια» ή «επιδόματα» με γνώμονα το γεγονός ότι ο ερασιτέχνης παράγοντας δεν είναι επαίτης και είναι υπερήφανος για το δημιουργικό έργο που παράγει καθημερινά στην κοινωνία και στον αθλητισμό.

Με Εκτίμηση,

Σάββας Δημητριάδης
Πρόεδρος Ε.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή