ΕΠΣ Μακεδονίας: Προτείνουμε τον Μ. Γκαγκάτση για πρόεδρο – Να διαγραφούν οι οφειλές των ΕΠΣ προς την ΕΠΟ

Print Friendly, PDF & Email

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣ Μακεδονίας κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 στα γραφεία της Ένωσης έλαβε ομόφωνα τις παρακάτω αποφάσεις:

 1. Να προταθεί από την ΕΠΣ Μακεδονίας ο κ. Χρυσόστομος Γκαγκάτσης του Βασιλείου,  ως υποψήφιος Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των Οργάνων Διοίκησης της ΕΠΟ της 22ας Ιουλίου 2024.
 2. Να προταθεί από την ΕΠΣ Μακεδονίας ο  κ. Σάββας Δημητριάδης του Ανδρέα  ως υποψήφιος αναπληρωματικός εκπρόσωπος της ΕΠΟ στην  Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των Οργάνων Διοίκησης της ΕΠΟ της 22ας  Ιουλίου 2024.
 3. Να προταθεί από την ΕΠΣ Μακεδονίας η κ. Χρηστίνα Φοροπούλου του Πλάτωνα ως υποψήφια  αναπληρωματικής γυναίκας μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των Οργάνων Διοίκησης της ΕΠΟ της 22ας Ιουλίου 2024.
 4. Να προταθεί από την ΕΠΣ Μακεδονίας ο  κ. Δαμιανός Καγγελίδης   του Ιωάννη  ως υποψήφιο αναπληρωματικό  μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των Οργάνων Διοίκησης της ΕΠΟ της 22ας  Ιουλίου 2024.
 5. Την ΕΠΣ Μακεδονίας στην  Τακτική  Γενική Συνέλευση των Μελών της Ε.Π.Ο., που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στην Αθήνα, να εκπροσωπήσουν ο κ. Σάββας Δημητριάδης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ως τακτικός και ο κ. Ιωάννης Διαμαντίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ως αναπληρωτής του.
 6. Εγκρίθηκε η περαίωση των Πρωταθλημάτων  Α1, Α΄, Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, περ. 2023/2024.
 7. Εγκρίθηκε η περαίωση  των Πρωταθλημάτων Υποδομών, περ. 2023/2024.
 8. Εγκρίθηκε η επικύρωση των βαθμολογικών πινάκων των Πρωταθλημάτων  Α1, Α΄, Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, περ. 2023/2024.
 9. Εγκρίθηκε η επικύρωση των βαθμολογικών πινάκων των   Πρωταθλημάτων Υποδομών, περ. 2023/2024 στις κατηγορίες Κ 17,  Κ 16,  Κ 15, Κ 15 ΕΙΔΙΚΗ, Κ 14, Κ 14 ΕΙΔΙΚΗ, Κ 13 9Χ9 ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ, Κ 13 11Χ11, Κ 13 9Χ9, Κ 12, Κ 11, Κ 10, Κ 9, Κ 8 και Κ 7.
 10. Εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου από 09-03-2023 μέχρι  08-05-2024.
 11. Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός περιόδου από  01-01-2023 μέχρι 31-12-2023
 12. Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός Ε.Π.Σ.Μ. έτους 2025
 13. Η ΕΠΣ Μακεδονίας επειδή στις 30-06-2024 λήγουν αρκετά Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας ΕΠΟ ποδοσφαιριστών που ανήκουν στα ερασιτεχνικά σωματεία θα καταθέσει πρόταση στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Ενώσεων – Μελών της Ε.Π.Ο., την 28-06-2024, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των επανεγγραφών αυτών των ποδοσφαιριστών για την έκδοση νέων δελτίων.
 14. Να κατατεθούν, επίσης, και οι παρακάτω προτάσεις της ΕΠΣ Μακεδονίας, οι οποίες καταγράφονται σε επιστολή προς την ΕΠΟ:

«Α.      Έσοδα των Ε.Π.Σ.

 1. Από τα ποσοστά των δελτίων ποδοσφαιριστών

΄Ολοι αναγνωρίζουμε ότι τα ποσοστά των δελτίων είναι η κύρια πηγή εσόδων των Ε.Π.Σ., ενώ δεν συγκαταλέγονται ως κύρια πηγή εσόδων της Ομοσπονδίας.

Προτείνουμε το ποσοστό  των δελτίων να διαμορφωθεί σε 80% υπέρ Ε.Π.Σ. και 20 % υπέρ Ε.Π.Ο..

Με τη διαμόρφωση αυτή θα έχουμε μία ικανοποιητική και δίκαιη πηγή εσόδων ανά Ε.Π.Σ. και εάν  θέλουμε να το δούμε αναλογιστικά, η διαφορά του ποσοστού στο σύνολο των Ε.Π.Σ. δεν ξεπερνά στο σύνολό της το ποσό των 600.000,00 €, περίπου.

 1. Να υπάρξει επιτέλους σταθερή τακτική επιχορήγηση προς όλες τις Ε.Π.Σ.,  ίση με την ικανοποίηση των εξόδων της μικρότερης ΄Ενωσης της Ομοσπονδίας (20.000,00 – 30.000,00 €) και να καταβάλλεται ετησίως η ίδια επιχορήγηση προς όλες τις Ενώσεις.
 2. Το ποσοστό 3% από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να καταβάλλεται  μέσω του βελτιωμένου προγράμματος «Επίσκυρος», που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί.

΄Ετσι θα έχουμε μια δίκαιη κατανομή του ποσού που θα προκύπτει από το 3%, ανάλογα με τις δράσεις της κάθε ΄Ενωσης, το προσωπικό, τον αριθμό των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα κλπ.

 1. Να απαιτηθεί από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο η δέσμευση που πήρε σε προηγούμενη Γενική Συνέλευση περί καταβολής της διαφοράς του 4% που προκύπτει από τη μείωση της υποχρέωσης από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (από 5% σε 1%) προς την Ομοσπονδία. Και επειδή η απ΄ευθείας καταβολή του ποσού αυτού δεν είναι δυνατή προς τις Ε.Π.Σ., να γίνεται μέσω της Ομοσπονδίας με διαφανείς διαδικασίες, με τη δημιουργία επιτροπής που θα συγκροτηθεί από εκπροσώπους των Ε.Π.Σ., της Super League και της Ε.Π.Ο..

Το έσοδο αυτό μπορεί να διαμοιραστεί  στις Ε.Π.Σ. μέσω του προγράμματος «Επίσκυρος».

Ολοκληρώνοντας,  επιθυμούμε να επισημάνουμε  και να απευθυνθούμε προς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής τα οποία προέρχονται από τις Ε.Π.Σ.,  ότι πρέπει να δουν τις προτάσεις της Ε.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ή τη βελτίωσή τους,  με άκρως θετική «ματιά» για να λυθούν οριστικά  τα οικονομικά προβλήματα  των Ενώσεων και να μην γίνονται οι Ε.Π.Σ. επαίτες για επιπρόσθετες επιχορηγήσεις,  όταν αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα (αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποζημιώσεις λόγω αποχώρησης υπαλλήλων κλπ.).

Β.        Οφειλές  των Ε.Π.Σ. προς Ε.Π.Ο. και Ε.Π.Ο. προς Ε.Π.Σ.

΄Εχουμε αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή η εκκαθάριση των υποχρεώσεων από τις Ε.Π.Σ. προς την Ε.Π.Ο. και αντίστροφα για να έχουμε σαφή εικόνα των οικονομικών διαφορών που προκύπτουν.

Όπως, επίσης, αντιλαμβανόμαστε και τον κίνδυνο που έχουν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής σε ενδεχόμενη κατηγορία για απιστία.

Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε τα κάτωθι:

 1. Το 2009,  με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης,  διαγράφηκαν χρέη της Ε.Π.Ο. προς τις Ενώσεις (η Ε.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  είχε να εισπράξει 824.536 €). Κάτι ανάλογο θεωρούμε  ότι μπορεί να γίνει και σήμερα, με τη διαγραφή των οφειλών των Ε.Π.Σ. προς την Ε.Π.Ο..
 2. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να απαλειφθούν τα χρέη των Ε.Π.Σ. σε ποσοστό που θα αποφασιστεί από την Ε.Π.Ο., λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 2009 μέχρι το 2017 οι Ενώσεις δεν λάμβαναν τακτική επιχορήγηση. Το ποσοστό αυτό να μην ξεπερνά το 50% των οφειλών και  η καταβολή του υπόλοιπου ποσού είτε από τις Ε.Π.Σ. προς την Ε.Π.Ο., είτε από την Ε.Π.Ο. προς τις Ε.Π.Σ. να γίνει σε βάθος 20ετίας.

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε με τις ως άνω προτάσεις μας να βάλουμε ένα τέλος στην πληγή των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις Ε.Π.Σ. αλλά και την Ε.Π.Ο.  και να δημιουργηθεί, επιτέλους,   ένα καθαρό οικονομικό τοπίο και ετήσιος προγραμματισμός για την άμεση καταβολή και είσπραξη των οικονομικών υποχρεώσεων των Ε.Π.Σ. προς την Ε.Π.Ο. και αντίστροφα».

 1. Να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 και ώρα 19.30 στο Δημοτικό γήπεδο Ευόσμου ο τελικός του 7ου Κυπέλλου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Θεσσαλονίκης μεταξύ του Φιλύρου και του Ανατολικού.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή