Επανάληψη αγώνα και ισόβιος αποκλεισμός διαιτητή για ένα πέναλτι

Print Friendly, PDF & Email

Στις 12 Νοεμβρίου 2016 η Νότιος Αφρική υποδέχθηκε την Σενεγάλη για τον Δ’ όμιλο των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 της Αφρικανικής Ζώνης.

Με το σκορ να είναι στο 0-0 στο 40ο λεπτό ο Γκανέζος διαιτητής Ονταρτέι Λαμπτέι (ο οποίος είχε σφυρίξει και στο Ολυμπιακό τουρνουά στο Ρίο) υπέδειξε πέναλτι σε μια φάση που δεν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια παράβασης. Ο ίδιος όμως «είδε» χέρι του Σειντού Κουλιμπαλί με το ριπλέι να δείχνει πως η μπάλα βρίσκει το… μπούτι του αμυντικού των φιλοξενούμενων.

Τελικά το ματς έληξε 2-1 υπέρ της Νοτίου Αφρικής (αλλά και στο δεύτερο γκολ υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες) με τους Σενεγαλέζους να προχωρούν σε επίσημη καταγγελία και δέκα μήνες αργότερα να δικαιώνονται.

Αρχικά με την τιμωρία του Λαμπτέι ο οποίος από τον περασμένο Μάρτιο τέθηκε εκτός ποδοσφαίρου (απαγορεύεται η ενασχόληση του από οποιαδήποτε θέση σύμφωνα με άρθρο 69 του πειθαρχικού κώδικα της FIFA το οποίο κάνει λόγο για παράνομο επηρεασμό αγώνων) και κατόπιν σήμερα με την απόφαση για επανάληψη του αγώνα!!!

Λίγες ημέρες νωρίτερα το CAS (το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο) είχε απορρίψει την έφεση του Λαμπτέι κι έτσι η ΦΙΦΑ αποφάσισε να ορίσει ξανά τον αγώνα καθώς το αποτέλεσμα του διαμορφώθηκε από εξωγενείς παράγοντες.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο, χωρίς ακόμη να υπάρχει η ακριβής ημερομηνία, με την Ομοσπονδία της Νοτίου Αφρικής να ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση.

«Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε πως το παιχνίδι ήταν χειραγωγημένο και πρέπει να επαναληφθεί γιατί δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση για την πιθανή χειραγώγηση του και όλες τις λεπτομέρειες. Περιμένουμε απαντήσεις από την FIFA και τις ζητάμε για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Ήταν απλά ένας διεφθαρμένος διαιτητής που λειτούργησε ιδιωτικά ήταν κάποιος άλλος από πίσω του», αναρωτήθηκε ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας της Νοτίου Αφρικής Νόρμαν Αρέντσε και συμπλήρωσε με νόημα:

«Το πιο δυσάρεστο είναι ότι μας ανακοινώθηκε μια απόφαση χωρίς καν να ζητηθεί η θέση μας, αν και μας αφορά άμεσα».

Να σημειώσουμε πάντως ότι η FIFA στην επιστολή της ξεκαθαρίζει πως οι δύο ομοσπονδίες (Νοτίου Αφρικής και Σενεγάλης) δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με οποιαδήποτε κατηγορία, αλλά πέρα από την αναφορά της για τη «χειραγώγηση» της συγκεκριμένης αναμέτρησης, δεν έχει δώσει καμία άλλη λεπτομέρεια.

Απλά από τη στιγμή που πήρε την απόφαση για επανάληψη του αγώνα, παραδεχόμενη πως το αποτέλεσμα κρίθηκε από ένα διαιτητικό λάθος, ουσιαστικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να προκύψουν κι άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

Με βάση την απόφαση της FIFA η βαθμολογία στον όμιλο διαμορφώνεται ως εξής:

1.Μπουρκίνα Φάσο 6

2.Πράσινο Ακρωτήρι 6

3.Σενεγάλη 5

4.Νότιος Αφρική 1

*Νότιος Αφρική και Σενεγάλη έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here