O τελικός κυπέλλου – “crash test” για το Grexit, όπως είχε αποκληθεί – είναι πια παρελθόν. Η απόφαση της ΚΕΔ και της πλειοψηφία της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, για ορισμό ξένης διαιτητικής ομάδας δικαιώθηκε απόλυτα, όχι μόνο λόγω της απόδοσης που είχε ο Μπολμπαλάν και οι συνεργάτες του, αλλά κυρίως, όπως έγραψε το SoccerPlus, επειδή η συγκεκριμένη απόφαση εκμηδένιζε εκ προοιμίου την καχυποψία και διασφάλιζε την απονομή δικαιοσύνης, επειδή οι διαιτητές, ούτε παρελθόν στο ελληνικό γίγνεσθαι είχαν, ούτε συμφέροντα, ούτε είχαν στόχο να κάνουν καριέρα στην Ελλάδα, ούτε μπορούσαν να προσεγγιστούν και να επηρεαστούν.
Από άποψη επεισοδίων, η αλήθεια είναι ότι όσα έγιναν ελάχιστα έως καθόλου επηρέασαν την εξέλιξη του αγώνα, παρότι φάνηκε ότι μια μικρή μερίδα οπαδών των δύο φιναλίστ, δεν είχαν κανέναν πρόβλημα να προκαλέσουν τη διακοπή του αγώνα. Ο τελικός άρχισε και ολοκληρώθηκε κανονικά και ότι συνέβη από τους οπαδούς των δύο ΠΑΕ, που δεν είχε καμία σχέση με τα περσινά, δεν επισκίασε τον αγώνα.
Αν η πρόταση της «Επιτροπής Παρακολούθησης» για «Grexit» δεν υιοθετηθεί από το κογκρέσο της FIFA, κάτι που πλέο θεωρείαι το πιθανότερο, θα μπει σε εφαρμογή το «plan b», το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές.
Στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αναμένεται να προστεθεί, μετά τους Περέιρα και Μαρίν, ένα ακόμα μέλος από το εξωτερικό διορισμένο από τις υπερθνικές αρχές. Παράλληλα από τις πρώτες αγωνιστικές του επόμενου πρωταθλήματος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το video assistant referee, που αποτελεί την πιο φιλόδοξη προσπάθεια περιορισμού των διαιτητικών λαθών.
Στο κομμάτι της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης οι τακτικοί δικαστές θα παραμείνουν, αλλά θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην καθυστερούν οι αποφάσεις, μέσω συνεχών αναβολών και προθεσμιών για καταθέσεις υπομνημάτων. Δεν αποκλείεται σε πρώτο βαθμό οι αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς ακροαματική διαδικασία.
Στην ατζέντα βρίσκονται πάντα τα θέματα της αντιμετώπισης των «ύποπτων αγώνων» που ενδέχεται να έχουν χειραγωγηθεί για στοιχηματικούς λόγους και της αντιμετώπισης της βίας που έχει αποδειχθεί Λερναία Ύδρα.
Επίσης από τη νέα περίοδο, σε αντίθεση με την φετινή, στην οποία η ηγεσία της ΕΠΟ έδειξε ανοχή, όλες οι δημόσιες δυσμενείς κρίσεις κατά θεσμών (π.χ. κατά της διαιτησίας και των διαιτητών) θα παραπέμπονται πάραυτα στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.
Παράλληλα, στο από πολλές απόψεις προβληματικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, συντελούνται δραματικές εξελίξεις, όπως η αποχώρηση της NOVA από τις διαπραγματεύσεις για την «κεντρική διαχείριση» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας και κυοφορούνται αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη μείωση του αριθμού των ομάδων και πιθανόν την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος.
Όσον αφορά τη Σούπερ Λίγκα, ο υφυπουργός Αθλητισμού και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη μείωση των ομάδων και να εγγυηθούν έσοδα, προφανώς μέσω της συνδιαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μέσω σύμπραξης NOVA – ΕΡΤ, αφού το θέμα της θεσμοθέτησης ποσοστού από το στοίχημα υπέρ του ποδοσφαίρου, για μια ακόμα φορά δεν φαίνεται να προχωρά.
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News