Κλάτενμπεργκ: Κακή χρήση του VAR στη Ριζούπολη, σωστή η αποβολή του Ινσούα και η ακύρωση του γκολ του Aρη

Print Friendly, PDF & Email

Η ΚΕΔ δημοσίευσε το καθιερωμένο βίντεο ανάλυσης των φάσεων για την 15η και 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος, από τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Από αυτό απουσιάζει το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού στην Τρίπολη, όπου ο Αστέρας διαμαρτυρήθηκε για επιθετικό φάουλ.

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ διαφώνησε:

-Με τον τρόπο χρήσης του VAR στη δεύτερη περίπτωση πέναλτι που αρχικά υποδείχθηκε υπέρ του Απόλλωνα στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και μετά από εισήγηση του VAR δόθηκε επιθετικό φάουλ.

– Με τον μη καταλογισμό δεύτερης κίτρινης στο Βιερίνια για το χτύπημα στο πρόσωπο του Περέα.

Ο Κλάτενμπεργκ συμφώνησε με τις αποφάσεις:

-Του μη καταλογισμού πέναλτι σε βάρος του Παναθηναϊκού στη φάση της σύγκρουσης του Διούδη με τον Ιωαννίδη. Ο επικεφαλής της ΚΕΔ τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι προηγήθηκε επιθετικό φάουλ (χέρι Ιωαννίδη), ωστόσο σχολίασε ότι κακώς ο Διούδης δεν παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα.

-Της ακύρωσης του γκολ του Άρη, αφού έχει προηγηθεί επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα του ΠΑΣ Γιάννινα, στερώντας του τη δυνατότητα να υπερασπιστεί το τέρμα της ομάδας του.

-Της μη υπόδειξης πέναλτι υπέρ του Αστέρα Τρίπολης στη σύγκρουση Σα με Κρεσπί.

-Της υπόδειξης πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ για χέρι αμυνόμενου του Βόλου.

-Της αποβολής του Ινσούα με απευθείας κόκκινη επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό στον Προβυδάκη της Λαμίας.

– Της μη υπόδειξης πέναλτι υπέρ του Απόλλωνα για χέρι αμυνόμενου του Αστέρα.

Δείτε το βίντεο με την ανάλυση όλων των φάσεων:

Αναλυτικά:

Απόλλων Σμύρνης – Παναθηναϊκός

Ο διαιτητής Κουτσιαύτης υπέδειξε πέναλτι υπέρ του Απόλλωνα για «γκρέμισμα» του Ιωαννίδη από τον Διούδη. Ο VAR Κοτσάνης ελέγχοντας τη φάση τόνισε στην ενδοεπικοινωνία πως είναι πολύ δύσκολη περίπτωση και διαπίστωσε πως πριν ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού «γκρεμίσει» τον αντίπαλό του, ο παίκτης του Απόλλωνα έκανε χέρι. Ο Κουτσιαύτης επανεξετάζοντας τη φάση άλλαξε την αρχική του απόφαση και υπέδειξε επιθετικό φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού.

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, υποστήριξε πως ορθά δόθηκε τελικά επιθετικό φάουλ τονίζοντας «η πρώτη παράβαση πρέπει να τιμωρείται παρότι υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό δεν είναι δίκαιο δεδομένου του τραυματισμού του επιτιθέμενου. Η ΚΕΔ ωστόσο αισθάνεται ότι θα έπρεπε να τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού για ριψοκίνδυνο παίξιμο».

Στο πέναλτι που έδωσε ο Κουτσιαύτης υπέρ του Απόλλωνα για κράτημα του Ζαγαρίτη στον Τσιλούλη, ο VAR Κοτσάνης έλεγξε τη φάση και είπε κατηγορηματικά στον διαιτητή να δώσει φάουλ εκτός περιοχής, τονίζοντας πως το σημείο επαφής δεν έγινε εντός αυτής. Ο Κοτσάνης πάντως επικεντρώθηκε στο που βρισκόταν το πόδι του Τσιλούλη, ενώ το σημείο επαφής ήταν στο ώμο.

Για αυτό λοιπόν ο Κλάτενμπεργκ σε αυτήν την περίπτωση «δεν συμφωνεί με την απόφαση του VAR και θεωρεί ότι ο διαιτητής ήταν σε καλή θέση για να δει ότι η επαφή πραγματοποιήθηκε εντός της περιοχής. Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη γωνία λήψης που να δείχνει ότι η επαφή ήταν καθαρά εκτός περιοχής πέναλτι ακόμα κι αν ο VAR πραγματοποίησε κάποιες υποθέσεις που να τον οδήγησαν σε αυτήν την κατεύθυνση».

Παράλληλα ο Κλάτενμπεργκ παρότι είπε πως σε αντικειμενικές αποφάσεις όπως για μία παράβαση εντός ή εκτός περιοχής δεν γίνεται ανασκόπηση από τον διαιτητή, σε μία τόσο δύσκολη περίπτωση θα ήθελε από τον ρέφερι της αναμέτρησης να πάρει την τελική απόφαση επανεξετάζοντας ο ίδιος της φάση.

Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός

Στη φάση που ο Σα συγκρούστηκε με τον Κρεσπί, ο Γκορτσίλας ακούγεται στην ενδοεπικοινωνία να λέει κατηγορηματικά πως είναι επιθετικό φάουλ διότι πρώτα βρήκε την μπάλα ο Σα και μετά είχε επαφή με τον επιτιθέμενο του Αστέρα Τρίπολης. Ο VAR Κουμπαράκης συμφώνησε με τον διαιτητή και του απέδωσε τα εύσημα.

Ο Κλάτενμπεργκ τόνισε πως ο τερματοφύλακας κινήθηκε νόμιμα προς την μπάλα και τη βρήκε πρώτος, επομένως σωστά δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Αστέρα Τρίπολης.

ΠΑΟΚ – Βόλος

Στο πέναλτι που έδωσε ο Τζήλος υπέρ του ΠΑΟΚ για χέρι του Ριένστρα ο VAR Μανούχος συμφώνησε. Το ίδιο έκανε και ο Κλάτενμπεργκ τονίζοντας πως αμυνόμενος του Βόλου είχε τεντωμένο το χέρι του καθιστώντας το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο, όταν η μπάλα χτύπησε πάνω του.

Στη φάση που ο Βιεϊρίνια βρήκε με το χέρι του το πρόσωπο του Περέα, ο Κλάτενμπεργκ τόνισε πως αμυνόμενος του ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε με πρόθεση το χέρι του και θα έπρεπε να τιμωρηθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα, κάτι που δεν έγινε. Ωστόσο, υπογράμμισε πως σωστά δεν δόθηκε πέναλτι, διότι όταν έγινε η επαφή στο πρόσωπο του αντιπάλου η μπάλα ήταν εκτός αγωνιστικού χώρου. Τέλος, υπενθύμισε πως το πρωτόκολλο του VAR δεν επιτρέπει την παρέμβαση σε περιπτώσεις δεύτερης κίτρινης κάρτας, όπως στην περίπτωση του Βιεϊρίνια.

Απόλλων Σμύρνης – Αστέρας Τρίπολης

Οι παίκτες του Απόλλωνα ζήτησαν πέναλτι για χέρι ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολη. Τόσο ο Ευαγγέλου όσο και ο VAR Φωτιάς έκριναν ότι δεν υπάρχει παράβαση.

Ο Κλάτενμπεργκ τους δικαίωσε και τους δύο τονίζοντας πως «το χέρι του αμυνόμενου βρίσκεται σε φυσική θέση και δεν μπορούσε να δει την μπάλα, ούτε είχε χρόνο για να την αποφύγει».

ΠΑΣ Γιάννινα – Αρης

Ο Τσαγκαράκης μέτρησε το γκολ του Μαντσίνι αρχικά, όμως ο VAR Διαμαντόπουλος σύστησε στον Τσαγκαράκη on field review για πιθανό επιθετικό φάουλ του Μάνου στον Χουτεσιώτη. Ο Τσαγκαράκης επανεξέταση τη φάση και έδωσε τελικά επιθετικό φάουλ ακυρώνοντας το γκολ.

Ο Κλάτενμπεργκ συμφώνησε με την απόφαση να ακυρωθεί το γκολ τονίζοντας πως «πρόκειται για παράβαση φάουλ, διότι ο επιθετικός παρότι προσπάθησε να αποφύγει τον τερματοφύλακα, υπήρξε τελικά επαφή και τον επηρέασε αρνητικά ώστε να σηκωθεί και να επιχειρήσει να αποκρούσει».

Λαμία – ΑΕΚ

Η ΑΕΚ χαρακτήρισε «κόκκινη-εφεύρεση» την αποβολή του Ινσούα από τον Κουτσιαύτη για τη φάση με τον Προβυδάκη. Η φάση εξετάστηκε και από τον VAR Κουμπαράκη, ο οποίος συμφώνησε με τον διαιτητή.

Ο Κλάτενμπεργκ δικαίωσε απόλυτα τον Κουτσιαύτη λέγοντας πως το μαρκάρισμα του Ινσούα «θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στον αντίπαλο και ότι ο παίκτης της ΑΕΚ πάτησε στο πίσω μέρος του ποδιού του αντιπάλου χωρίς να έχει πρόθεση να παίξει την μπάλα».

Κλείνοντας ο Βρετανός επικεφαλής της ΚΕΔ είπε πως σε επτά περιπτώσεις που χρειάστηκε η γραμμή του VAR για το οφσάιντ, έγινε διόρθωση δύο φορές, μία στο ματς Απόλλων – Παναθηναϊκός και μία στο Ατρόμητος – ΠΑΟΚ.

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή