“Οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη της νέας περιόδου με το ίδιο εκλογικό σώμα”

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας, Π. Καρράς, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ και τον Άγγελο Στίμο για τις εκλογές της ΕΠΟ, τις αποφάσεις για τη Γ’ Εθνική και για την παρουσία των FIFA/UEFA στην Ελλάδα.

Διαβάστε τι είπε σε απόδοση του soccerplus:

Για την απόφαση της ΕΠΟ να προβιβαστούν οι οχτώ πρωτοπόροι της Γ’ Εθνικής και να υποβιβαστούν μόνο οι ομάδες που δεν είχαν μαθηματικές ελπίδες σωτηρίας: «Είχαμε τρεις ομάδες, την Αρτα, τη Θύελλα Καμαρίου και την Σπάρτη με σημείο αναφοράς από μηδέν έως τέσσερις βαθμούς διαφορά από τους πρωτοπόρους. Από την στιγμή που έγινε με μαθηματικό τρόπο ο υποβιβασμός, έρχεται το εύλογο παράπονο, διότι ήταν δεύτεροι αλλά χωρίς ξεκάθαρη διαφορά. Γιατί λοιπόν να μην τους δοθεί το δικαίωμα να πάνε σε μία επαγγελματική κατηγορία; Αυτές οι τρεις ομάδες θα έπρεπε να είναι στην ίδια ταχύτητα με τους οχτώ πρωτοπόρους. Αφού έγινε ο υποβιβασμός με μαθηματικό τρόπο, άνοιξε ένα θέμα για αυτές τις ομάδες και πιστεύω ότι θα κάνουν τις ενέργειες που πρέπει. Αν είχε διατηρηθεί η προκήρυξη και έπεφταν όλες οι ομάδες, τότε δεν θα το συζητούσαμε”.

Για το πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές: «Η ΕΠΟ έχει από πάνω της την UEFA και τη FIFA. Η άποψή μου και πιστεύω άποψη και της κοινής γνώμης, είναι ότι δεν είδαμε πολλά πράγματα από την παρουσία των συνομοσπονδιών στο κεφάλι μας, εκτός από το κομμάτι της διαιτησίας, όπου ορίστηκαν τρεις ξένοι αρχιδιαιτητές. Στα άλλα παλεύουμε μόνοι μας. Εγώ εμπιστεύομαι τις ελληνικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως από τα λάθη που γίνονται. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Δεν μπορεί μία διοίκηση που τελειώνει να δεσμεύει την επόμενη. Αν οριστεί για παράδειγμα η Επιτροπή διαιτησίας με ένα-δύο μέλη από το εξωτερικό τότε θα υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις. Η νέα διοίκηση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις για τη διαιτησία και τις ομάδες της.

Για το αν θα διευρυνθεί το εκλογικό σώμα: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε τρεις βαθμούς. Πρώτος είναι τα σωματεία. Δεύτερος οι Ενώσεις. Τρίτος η ομοσπονδία. Δεν μπορεί να εκλέγει το σωματείο, διότι τότε δεν θα μπορεί να υπάρχει η Ενωση. Η Ομοσπονδία έχει τις Ενώσεις και οι Ενώσεις τα σωματεία. Αν καταργήσουμε τις Ενώσεις τότε εντάξει. Αλλά κάποιοι ξεχνούν ότι στο ποδόσφαιρο δεν λειτουργούμε όπως άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ με περιφερειακές επιτροπές.

Είμαι ξεκάθαρος πως πρέπει να εκπροσωπούνται οι Ενώσεις και κάθε Ενωση να έχει μία ψήφο. Επιθυμία των ξένων είναι να διευρύνουν το εκλογικό σώμα. Ξέρετε όμως πολύ καλά τι συνέβη με τους τρεις αντιπροσώπους. Πρέπει να μείνει ως έχει το εκλογικό σώμα, με μία ψήφο ανά Ενωση και μία ψήφο τα επαγγελματικά σωματεία της SL1. Ισως θα έπρεπε να έχει ακόμη μία ψήφο η Ενωση SL2-FL όσο είναι σε αυτή τη διάταξη. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πήρε μεγάλο ποσοστό διότι ψηφίζουν όλα τα σωματεία. Πρέπει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να έχει τη δυναμική που του αναλογεί».

Η πρόταση του κ. Καρρά για Ενώση γυναικείου ποδοσφαίρου, Ενωση διαιτητών και Ενωση προπονητών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της ΕΠΟ: «Το καταστατικό μας προβλέπει την Ενωση προπονητών, την Ενωση διαιτητών και την Ενωση γυναικείου ποδοσφαίρου. Αναφέρομαι, επειδή ακούγονται διάφορα παράπονα και συζητείται και η αναδιάρθρωση του γυναικείου ποδοσφαίρου. Γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική που αναπτύσσει το γυναικείο ποδόσφαιρο. Νομίζω έχει ωριμάσει η σκέψη για μία ξεχωριστή Ενωση των γυναικείων σωματείων, που είναι περίπου 100 αυτή τη στιγμή.

Επίσης, οι προπονητές που συμμετέχουν στις σχολές της ομοσπονδίας. Και αυτοί θα έπρεπε να έχουν φωνή και άποψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Τέλος, δεν υπάρχει η συνδικαλιστική φωνή των διαιτητών. Επιβάλλεται να έχουν τη φωνή τους στην ομοσπονδία. Δεν μου αρέσει να ακούω ότι το άτυπο όργανό τους είπε εκείνο ή αποφάσισε το άλλο. Να γίνει ένα θεσμικό όργανο, να έχουν την έκφραση τους, να τους γνωρίζουμε από κοντά και όπως πρέπει. Είναι και οι διαιτητές στο πεδίο της μάχης, όπως οι αθλητές, γιατί να μην έχουν την άποψη τους στα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, η ομοσπονδία δεν έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί τη διαιτησία όπως θα ήθελε. Θα έπρεπε λοιπόν να γίνει η Ενωση διαιτητών, με τους εν ενεργεία αλλά και τους παρατηρητές και τους εκπαιδευτές».

Για τον ορισμό ξένων διαιτητών στα ελληνικά ντέρμπι: «Στα ελληνικά πρωταθλήματα πρέπει να σφυρίζουν Ελληνες διαιτητές και στα ερασιτεχνικά οι ντόπιοι. Αν δεν είναι ικανοί, τότε δεν θα πρέπει να σφυρίζουν σε κανένα πρωτάθλημα. Δεν γίνεται να μην παίζουν στα ντέρμπι και να παίζουν όλο το άλλο πρωτάθλημα. Χάθηκε η μπάλα στο θέμα της διαιτησίας. Πρέπει επαναφέρουμε την αξία της ελληνικής διαιτησίας, να καταλάβουν οι διαιτητές ότι τους χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι προσφέρουν υπηρεσίες».

Για το αν είναι επιτυχημένη η τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ: «Εχει κάνει λάθη τα οποία κρίνονται από τις ΓΣ. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν διεκδικήσαμε να επαναφέρουμε το πραγματικό αυτοδιοίκητο και αφήσαμε να χορεύουν πολλοί σε αυτή τη διαφοροποίηση στο καταστατικό. Δυστυχώς χάσαμε πολλά από εκείνη τη στιγμή. Από την στιγμή που μπορεί να μπαίνει μέσα στα δρώμενα του ποδοσφαίρου η πολιτεία, αντιλαμβάνεστε γιατί κάθε λίγο και λιγάκι ασχολούνται όλοι με τις εκλογές της ομοσπονδίας».

Για τη συνάντηση στη Μεγάλη Βρετάνια: «Ημουν αισιόδοξος αλλά και επιφυλακτικός. Το τραπέζι έπρεπε να γίνει ακόμη μεγαλύτερο, με όλες τις ομάδες της SL1 και όλες τις ομάδες της SL2 και FL. Και εμείς οι Ενώσεις θα έπρεπε να εκπροσωπηθούμε, για να πούμε εμείς τι ποδόσφαιρο θέλουμε και να το διασφαλίσουμε εμείς. Χωρίς να μειώσω το κύρος των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη συζήτηση και του υφυπουργού Αθλητισμού. Δεν έχω δει όμως κάτι θετικό από τα αποτελέσματα της παρουσίας των συνομοσπονδιών εδώ».

Για το τι θα κρίνει την επιτυχία της νέας διοίκησης: «Η ΕΠΟ πρέπει να ασχολείται και με το επαγγελματικό και με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς έχουμε παρατήσει το ερασιτεχνικό. Υπάρχουν σωματεία που με ρωτούν για τα 4 εκατ. ευρώ από την UEFA. Η ίδια ομοσπονδία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έρθουν τα χρήματα και αν θα πάνε σε δράσεις των ερασιτεχνικών σωματείων. Η επιτυχία της νέας διοίκησης θα κριθεί από την καλή συνεργασία με τα επαγγελματικά σωματεία, με τα ερασιτεχνικά σωματεία και την πολιτεία. Επίσης θα πρέπει να έχει διοργανώσεις αντάξιες της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, να μην υπάρχουν εικόνες με τελικούς με έκτροπα, που έληξαν ή δεν έληξαν. Επίσης, στις Επιτροπές να σκύψουν το κεφάλι και να υπηρετήσουν το ποδόσφαιρο σηκώνοντας το ανάστημα στα αρνητικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή