“Η ΕΠΟ παραβιάζει τον κανονισμό της FIFA – Δεν της ζητάμε να πάει στο φεγγάρι ή να φτιάξει τη Disneyland”!

Print Friendly, PDF & Email

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της FIFPRO (παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαιριστών), Σάιμον Κολοσίμο μαζί με τον νομικό της διευθυντή, Ρόι Βέρμεερ, μίλησαν στο Gazzetta μετά τη συνάντηση που είχαν με την ΕΠΟ.

Όσα είπαν αποτελούν κόλαφο για την ΕΠΟ όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ποδοσφαιριστές.

Σταχυολογώντας τα κυριότερα από όσα ειπώθηκαν καταλήγουμε στα εξής:

Α. Η ΕΠΟ καταστρατηγεί τον κανονισμό της FIFA όσον αφορά τα παλαιά χρέη προς τους ποδοσφαιριστές και την “αθλητική διαδοχή”. Ενώ ο κανονισμός της FIFA προβλέπει εξόφληση στο 100% της οφειλής, η ΕΠΟ στον κανονισμό της προβλέπει μόλις το 50%.

Β. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, που λειτουργεί υπό τους κανονισμούς της ΕΠΟ είναι πρωταθλητής στα χρέη προς ποδοσφαιριστές, που σύμφωνα με τη FIFPro ανέρχονται στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Γ. Η ΕΠΟ δεν ανταποκρίθηκε στο εγγυητικό ταμείο που είχε συμφωνηθεί με τον ΠΣΑΠ από το 2008 και αθέτησε και συνεχίζει να αθετεί τις υποχρεώσεις της.

Δ. Χρήματα από τις FIFA/UEFA που δίνονται για το γυναικείο ποδόσφαιρο διοχετεύονται σε άλλους σκοπούς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της FIFIPro.

Aκoλουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Ποιά είναι τα βασικά προβλήματα που έχετε εντοπίσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τον ποδοσφαιριστή;

Κολοσίμο: Πρώτα από όλα είναι η καθυστέρηση των πληρωμών (αναφέρεται σε υποθέσεις παλιών χρεών και παλιών ΠΑΕ και ουσιαστικά είναι το μεγάλο ζήτημα της αθλητικής διαδοχής και των οφειλών που έχουν προκύψει και εκκρεμούν ακόμη σε ποδοσφαιριστές). Δεν είναι μόνο αυτό αλλά σε αυτό η Ελλάδα είναι Νο1. Είναι πρωταθλήτρια. Είστε πρωταθλητές σε αυτό. Είναι 1.500 υποθέσεις που δεν έχουν επιλυθεί. Είναι ένα ποσό της τάξεως των 26 εκατ. ευρώ που αποτελεί τις οφειλές προς τους παίκτες. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό. Αυτή σίγουρα δεν είναι καλή εικόνα. Θεωρώ πως ο αρμόδιος Σύνδεσμος για τα δικαιώματα των παικτών (ΠΣΑΠΠ) κάνει πολύ καλή δουλειά (και) σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Όμως για τα δικαιώματα των παικτών τώρα είναι η στιγμή για να δώσουμε λύσεις. Η στιγμή είναι τώρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να αποφασίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο εάν θέλει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί και διαχειρίζεται τις καταστάσεις.

Στη Β’ κατηγορία έχοντας μιλήσει με παίκτες μας μεταφέρουν πως μπορούν να παίξουν το αργότερο μέχρι τις 3 το μεσημέρι διότι δεν υπάρχει φωτισμός στα γήπεδα. Όλοι πρέπει να παίζουν την ίδια ώρα. Όπως το ότι υπάρχουν δυσκολίες στο κομμάτι της τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων. Πρέπει να γίνει ένα restart. Μία επανεκκίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Βέρμεερ: Ναι για τις υποθέσεις που… τραβάνε πολύ θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα. Όταν έχεις ένα πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο σύστημα πρέπει να αλλάξεις το σύστημα. Στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία τέτοια προβλήματα δεν τα έχουμε. Θα πρέπει και να το θέλεις. Να έχεις τη διάθεση και τη θέληση να αλλάξεις το σύστημά σου. Οι συμφωνίες δεν πρέπει να είναι υπέρ των συλλόγων και να τους δίνουν και άλλα περιθώρια. Θα πρέπει στη θέση που είναι οι αρμόδιοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στη διαχείριση και τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου. Αυτά είναι βασικά στοιχεία.

Πρέπει να τα λύνεις και να αποφεύγεις τα προβλήματα. Ναι υπάρχει δουλειά να γίνει σε αυτόν τον τομέα και να για να σταματήσουμε αυτό το πρόβλημα. Αλλιώς δεν λειτουργείς προτού προκύψει το πρόβλημα, όπως πρέπει αλλά αντιδράς αφότου έχει προκύψει το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη. Προφανώς σε πολλές χώρες υπάρχει αυτό που λέμε ο μίνιμουμ μισθός για έναν παίκτη. Ή υπάρχει ένα συμφωνηθέν ποσό μέσω συλλογικής σύμβασης. Είναι ένας τρόπος αυτός. Δεν μπορείς να είσαι επαγγελματίας παίκτης και να παίρνεις 100 ευρώ. Και δεν τα παίρνεις και τα 100 ευρώ και μετά πρέπει να πας δικαστικά και να πληρώσεις. Και βέβαια να υπάρξει εμπλοκή δικηγόρων. Για να είσαι επαγγελματίας παίκτης πρέπει να είσαι πολλά παραπάνω από αυτό και η ΕΠΟ πρέπει να λειτουργήσει ανάλογα σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να διασφαλίσει τα βασικά πράγματα για τους παίκτες. Δεν τους ζητάμε να πάνε στο φεγγάρι και να φτιάξουν μία Disneyland. Ζητάμε τα βασικά και εάν δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτά τότε τι ακριβώς κάνουν υπό αυτήν την έννοια;

– Να πάμε στο σκέλος της Ολιστικής Μελέτης σε ότι αφορά στο κομμάτι των παικτών. Τι περιμένετε από αυτό το μέτωπο; Είστε αισιόδοξοι;

Βέρμεερ: Είμαστε αισιόδοξοι πως το αντιμετωπίζουν σοβαρά στο να έχουν τον ΠΣΑΠΠ μέσα στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΠΟ αλλά και τις διαδικασίες των εκλογών και στο σκέλος της ψηφοφορίας. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει πως σε σχέση με το καταστατικό η επιρροή του ΠΣΑΠΠ θα πρέπει να είναι σημαντική και πραγματική. Βλέπουμε σε άλλες χώρες οι Ενώσεις παικτών να έχουν μία ψήφο σε ένα σύνολο 100 ψήφων. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα διότι εάν οι ομάδες έχουν 99 ψήφους θα μένεις εκτός οποιασδήποτε κατάστασης και απόφασης. Οπότε πρέπει να διασφαλιστεί πως οι παίκτες θα αντιμετωπίζονται σωστά σε όλα τα θέματα, όπως η υγεία και η ασφάλειά τους. Θα πρέπει να υπάρχει πραγματική δύναμη για τον ΠΣΑΠΠ. Δεν πρέπει να υπάρχει απλά μία εκπροσώπηση διότι το λέει η UEFA ή FIFA. Ή να λέγεται δώστε τους 10% ή απλά συμπεριλάβετέ τους στο συμβούλιο. Πρέπει να είναι πραγματικό όλο αυτό. Και φυσικά εδώ επανερχόμαστε στην ΕΠΟ και τις υποσχέσεις που είχε δώσει από το 2008. Δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις υποσχέσεις μαζί και με εκείνη για το εγγυητικό ταμείο. Δεν μπορούμε να πούμε ναι εντάξει τα ξεχνάμε όλα σχετικά με το παρελθόν και είμαστε σίγουροι πως στο μέλλον και τους εμπιστευόμαστε ότι θα λάβουν σοβαρά τις θέσεις μας.

Πολλές παίκτριες, εάν όχι όλες οι παίκτριες στην Ελλάδα έχουν δύο δουλειές. Δουλεύουν full time και παίζουν ποδόσφαιρο part time. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό ειδικά όταν έρχεται χρηματοδότηση για το γυναικείο ποδόσφαιρο από τις FIFA και UEFA. Χρηματοδότηση ειδικά για το γυναικείο ποδόσφαιρο και τις διοργανώσεις του και ειδικά για την Εθνική. Υπάρχουν λοιπόν αυτά τα χρήματα που δεν χρησιμοποιούνται για το γυναικείο ποδόσφαιρο και που δεν χρησιμοποιούνται για την Εθνική γυναικών της Ελλάδας. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για μία τόσο μεγάλη ποδοσφαιρικά χώρα. Διότι η Ελλάδα είναι μία μεγάλη ποδοσφαιρική χώρα. Είναι πολύ απογοητευτικό ότι είναι τόσο πίσω σε αυτό. Είναι γελοίο (να μην υπάρχει.

Κολοσίμο: Πρέπει να διαχωρίσουμε το τι πρέπει να γίνει με τις παλιές υποθέσεις και να δοθούν οι εγγυήσεις ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρχει το εγγυητικό ταμείο με τη χρηματοδότηση που υπάρχει στο ποδόσφαιρο αλλά και τις πρωτοβουλίες και από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου για θέματα φόρων. Πρέπει να υπάρξει μία σκληρή και δυνατή δέσμευση για αυτό. Εάν οι ομάδες ή ΕΠΟ δεν μπορούν να δεσμευτούν για κάποιο ταμείο προστασίας τότε τι σημαίνει αυτό; Τότε θα σου λένε ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν κάτι και πως συνεχίζουν σε αυτόν τον ίδιο δρόμο. Το εγγυητικό ταμείο είναι ένα θέμα. Το γυναικείο ποδόσφαιρο ένα 2ο. Το πως να γίνει επαγγελματικό το γυναικείο ποδόσφαιρο και ειδικά σε σχέση με την Εθνική. Όταν εκπροσωπούν τη χώρα τους πρέπει να έχουν τις πιο καλές συνθήκες.

Δεν πρέπει και δεν γίνεται να έχουν 2 δουλειές διότι εκπροσωπούν την πατρίδα τους. Πρέπει να είναι στην πιο καλή κατάσταση για να μπορούν να το κάνουν αυτό και για να παίρνουν νίκες και να προχωρούν σε διοργανώσεις ή να νικούν σε διοργανώσεις. Και το τρίτο σκέλος να διασφαλιστεί πως ο ΠΣΑΠΠ είναι ένα αναγνωρισμένο μέλος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπό την έννοια της επιρροής στις αποφάσεις. Όχι να παίρνει τις αποφάσεις αλλά να διασφαλίζεται πως έχει συμμετοχή σε αυτές.

Βέρμεερ: Στις συζητήσεις που κάναμε μιλήσαμε και για το εγγυητικό ταμείο. Γενικότερα στα προβλήματα έχουμε αναφέρει το εγγυητικό ταμείο και είναι το θέμα της ισότητας και ίσης αντιμετώπισης των φύλων αλλά και τα συμβόλαια. Επίσης τη διαδικασία που υπάρχει για τις υποθέσεις των παικτών (με οφειλές). Να μην περιμένουν πέντε με επτά μήνες για να πληρωθούν. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί μία ομάδα πληρώνει σε δόσεις τις οφειλές της και υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό διότι πληρώνεις ανά μήνα οπότε είναι σαν να πληρώνεις με δόσεις το συμβόλαιο. Όταν δεν πληρώνεις δεν γίνεται μετά να δίνεις οφειλές σε δόσεις. Πρέπει να δίνεις όλο το ποσό μετά. Όπως επίσης να δει η ΕΠΟ το θέμα με τις παλιές ΠΑΕ. Η FIFA είναι ξεκάθαρη στο τι ισχύει με τον κανονισμό. Οι οφειλές από παλιές ΠΑΕ πρέπει να πληρώνονται από τη νέα ΠΑΕ και να δίνεται όλο το ποσό. Όχι να πληρώνεις το 50% των οφειλών και μετά όταν έρχεται άλλος νόμιμος διάδοχος ως ΠΑΕ να δίνει το 25%. Δεν έχει κανένα νόημα και ουσία και είναι φυσικά ενάντια στους κανονισμούς της FIFA.

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή