Η FIFA κάνει το βήμα προς την ηλεκτρονική διαιτησία μέσω του “ημιαυτόματου VAR”!

Print Friendly, PDF & Email

Έτοιμη να κάνει ένα ακόμα βήμα μετά την εισαγωγή της τεχνολογίας στη διαιτησία μέσω του VAR είναι η FIFA. Στου Μουντιάλ του Κατάρ αναμένεται να εισαχθεί η ηλεκτρονική διαιτησία μέσω του “ημιαυτόματου VAR”, με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που σήμερα απαιτείται προκειμένου να επανεξεταστεί μια φάση που εμπίπτει σε αυτές που εξετάζει ο VAR.

Δημοσίευμα της Καθηνερινής, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

“(…) η FIFA είναι έτοιμη να κάνει και το βήμα παραπάνω, προς την ηλεκτρονική διαιτησία των αγώνων, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ιστορία τεχνητή νοημοσύνη για τη διαιτησία, ένα σενάριο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα μπορούσε να χαρακτηριζόταν επιστημονικής φαντασίας.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδροε του κορυφαίου οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Τζάνι Ινφαντίνο, από το Κατάρ, μετά την 136η σύνοδο της IFAB εξετάζεται πλέον η εισαγωγή του λεγόμενου «ημιαυτόματου VAR» στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα αρχίσει τον προσεχή Νοέμβριο στο Κατάρ.

Οι δοκιμές που έχουν ήδη ξεκινήσει θα συνεχιστούν και η FIFA ελπίζει ότι θα είναι όλα έτοιμα για τη διοργάνωση.

Τι είναι όμως το ημιαυτόματο VAR; Πρόκειται για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διαπίστωση τυχόν παραβιάσεων των κανονισμών περί του οφσάιντ, με σκοπό την επιτάχυνση των σχετικών διαιτητικών αποφάσεων, καθώς η καθυστέρηση που παρατηρείται σήμερα χαρακτηρίζεται το κύριο πρόβλημα.

Το ημιαυτόματο VAR είναι μια πρόσθετη εφαρμογή στο γνωστό σύστημα των τηλεοπτικών ριπλέι και της γραμμής του οφσάιντ που έχουν φθάσει και στην Ελλάδα. Επιτρέπει τον εντοπισμό του οφσάιντ εντός δευτερολέπτων, χρησιμοποιώντας αυτόματο εντοπισμό της μπάλας και δημιουργώντας τρισδιάστατα μοντέλα των θέσεων των ποδοσφαιριστών στιγμιαία.

Ο χρόνο στον οποίο θα αποφαίνεται το νέο σύστημα για το εάν ένας παίκτης είναι ή όχι σε θέση οφσάιντ εκτιμάται στα τρία με τέσσερα δευτερόλεπτα.(…)”

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή