Απίστευτο παρασκήνιο: “Η FIFΑ βρισκόταν πίσω από το σχέδιο της ευρωπαϊκής Super League”!

Print Friendly, PDF & Email

Απίστεύτο παρασκήνιο που εμπλέκει τη FIFA και ειδικότερα τον πρόεδρό της Τζιάνι Ινφαντίνο έρχεται στη δημοσιότητα μέσω των “New York Times”. Δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της FIFA γνώριζε το σχέδιο και συνεργάτες του πραγματοποίησαν αρκετές συνομιλίες για το θέμα, όμως μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά του ποδοσφαίρου αλλά και από τις κυβερνήσεις ανάγκασαν τη FIFA να διαχωρίσει τη θέση της γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση της πλειοψηφίας των ομάδων που είχαν συμφωνήσει να μετάσχουν στο εγχείρημα.

Το αποκαλύπτικο δημοσίευμα (μέσω του amna.gr) αναφέρει τα εξής:

Αυτό που… φώναζε το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος της ισπανικής LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας («Είναι αυτός πίσω από την ESL και του το έχω ήδη πει προσωπικά. Το έχω ήδη πει και το επαναλαμβάνω: πίσω από όλα αυτά είναι ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο»), αποκαλύπτουν με άρθρο τους οι “New York Times”, εξηγώντας ότι στις σελίδες της συμφωνίας η ανάγκη για συμφωνία με τη FIFA, που αναφέρεται με κωδικό όνομα, αλλά είναι σαφώς αναγνωρίσιμη, θεωρείται επιβεβλημένη για τη διοργάνωση του νέου τουρνουά.

Μπορεί δημοσίως, και μάλιστα από το βήμα της UEFA, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να διαφωνούσε με την ESL, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, που ήταν πολύ κοντά στο πρότζεκτ, γνώριζε τα σχέδια και οι υφιστάμενοί του πραγματοποίησαν αρκετές συνομιλίες για το θέμα τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συζητήσεις με τη FIFA για την ευρωπαϊκή Super League άρχισαν το 2019 και σ’ αυτές συμμετείχε μία ομάδα συμβούλων με την ονομασία A22, άνθρωποι που ήταν κοντά στον Ινφαντίνο, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα της FIFA, Ματίας Γκράφστρομ.

Σε μερικές από αυτές τις συναντήσεις, η ομάδα αυτή είχε προτείνει, σε αντάλλαγμα για την έγκριση της FIFA στη νέα διοργάνωση, τη συμμετοχή πολλών από τους συλλόγους της ESL στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων που ήθελε ο ίδιος ο Ινφαντίνο.

Η υποστήριξη της FIFA ήταν απαραίτητη για να υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας για πιθανές κυρώσεις, αλλά και για να καθησυχάσει τους παίκτες, οι οποίοι θα αγωνίζονταν στην ESL, από την πιθανότητα αποκλεισμού από τις εθνικές ομάδες τους.

Ενισχυμένη από την υποστήριξη της FIFA, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ.

Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για τη διοργάνωση, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, ρώτησε τον Τζιάνι Ινφαντίνο εάν συμμετείχε στο σχέδιο για την ESL.

Ο πρόεδρος της FIFA απάντησε αρνητικά και, λίγο μετά από μια κοινή δήλωση από την UEFA και τη FIFA, επεσήμανε ότι οποιαδήποτε «κλειστή» διοργάνωση δεν θα αναγνωριζόταν ποτέ από τις δύο ομοσπονδίες.

Αυτή η αντίδραση μετατράπηκε σε πραγματικό σοκ για τους εμπλεκόμενους συλλόγους, οι οποίοι θεωρούσαν δεδομένη την υποστήριξη της FIFA.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, «δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν άλλες συνομιλίες μεταξύ της FIFA και των συλλόγων της Super League τις εβδομάδες προτού οι σύλλογοι αποκαλύψουν τα σχέδιά τους».

Η FIFA ήταν η τελευταία από τα μεγάλα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου που εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, μετά την ανακοίνωση των 12 ιδρυτικών συλλόγων, και το έκανε μόνο αφού η UEFA, κορυφαία πρωταθλήματα και πολιτικοί είχαν ξεκαθαρίσει την αντίθεσή τους.

Όταν φάνηκε ότι η «βασική» απαίτηση της υποστήριξης της FIFA δεν υπήρχε πλέον, οι πρώτοι σύλλογοι άρχισαν να αποσύρονται, φτάνοντας συνολικά τους εννέα.

Σήμερα, μόνο τρεις ομάδες, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους, η οποία πάντως ανακοίνωσε σχετικά ότι την παρούσα στιγμή δεν προχωράει το πρότζεκτ, παραμένουν σε… αναμονή, αρνούμενες να υπογράψουν την απολογητική επιστολή που απαίτησε η UEFA ως προϋπόθεση για την επανένταξή τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή