Η ιστορία της ΟΔΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Του Ι. Τσίγκα –

Η  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Π.Ε.) ιδρύθηκε στις 13 Ιουλίου 1955 από τους 10 τότε τοπικούς Συνδέσμους Διαιτητών : Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Θεσσαλίας, Αργολιδοκορινθίας , Καλαμών, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου και Χανίων,  οι οποίοι εκπροσω-πήθηκαν από τους εξής:

ΑΘΗΝΩΝ: Β. Διαμαντόπουλος, Α. Θωμόπουλος

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ι. Δασκαλάκης, Θ. Γιαβρόπουλος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τ. Λεονταρίδης, Θ. Στεφόπουλος

ΠΑΤΡΩΝ: Α. Πούλος, Κ. Ματαράγκας

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Γ. Πετρίδης, Δ. Σταθάτος, Π. Τζουβάρας

ΑΡΓΟΛΙΔΟΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Α.Σπηλιόπουλος, Κ. Ηλιόπουλος

ΚΑΛΑΜΩΝ: Ι. Καλοφυσούδης, Π. Προκόπης

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Α. Βγενόπουλος, Ν. Σαβαρής

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Α. Αναγνωστόπουλος, Ε. Κουλαξής

ΧΑΝΙΩΝ: Ι. Κορκίδης, Κ. Τζίτζης

Το καταστατικό της ΟΔΠΕ εγκρίνεται με απόφαση αρ. 12009/1955 του Πρωτοδικείου Αθηνών και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, μετά την έγκριση του καταστατικού, εκλέγεται κατά τη γενική συνέλευση που συνέρχεται στις 26 Δεκεμβρίου 1955, στα τότε γραφεία της ΕΠΣ Αθηνών.

Αρχικά συστάθηκαν τέσσερις επιτροπές, που θα ήταν αρμόδιες για όλα τα θέματα διαιτησίας, οι οποίες ήταν:

  1. Α.Τ.Ε.Δ. (Ανώτατη Τεχνική Επιτροπή Διαιτησίας), αρμόδια για τους κανονισμούς παιδιάς.
  2. Ε.Ο.Δ. (Επιτροπή Ορισμού Διαιτητών), αρμόδια για την επιλογή και τον ορισμό των διαιτητών.
  3. Ε.Ε.Ε. (Επιτροπή Εκδικάσεως Ενστάσεων), αρμόδια για την εκδίκαση ενστάσεων κακής διαιτησίας των αγώνων.
  4. Α.Π.Ε. (Ανώτατη Πειθαρχική Επιτροπή), αρμόδια για την επιβολή ποινών σε διαιτητές αγώνων αρμοδιότητας Ε.Π.Ο., και την εκδίκαση εφέσεων κατά των αποφάσεων των Π.Ε.Δ. των τοπικών Συνδέσμων. Μέχρι και το 1975 δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. της ΟΔΠΕ, και αυτό από την ίδρυση της πάντα οριζόταν με αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητι-σμού.  Αυτές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1976.

Στον πρώτο εσωτερικό κανονισμό που συντάσσεται, καθορίζεται το όριο ηλικίας των εν ενεργεία διαι-τητών,  δημιουργούνται οι  κατηγορίες Α’, Β’, Γ’ Εθνικής, οι οποίες μετονομάζονται αργότερα σε Α’, Β’, Γ’ ΟΔΠΕ και τελικά περιορίζονται σε Β’ και Α’ ΟΔΠΕ, όπως ισχύον και σήμερα. Προσδιορίζεται το περιεχόμενο των δηλώσεων προσφοράς υπηρεσιών, καθιερώνεται το Μητρώο Διαιτητών, θεσπίζονται οι εβδομαδιαίες μορφωτικές συγκεντρώσεις και αναλύονται τα καθήκοντα των Παρατηρητών Διαιτησίας.

Καθιερώνεται επίσης το πειθαρχικό δίκαιο των Διαιτητών (παραπτώματα-παραπομπή-εκδίκαση-ποινές-εφέσεις),  η τήρηση του ημερολογίου αγώνων, η διαδικασία καθορισμού των αποζημιώσεων διαιτησίας και απονομής ηθικών αμοιβών καθώς και τα φύλλα ποιότητας των Διαιτητών, όπως επίσης η ανάδειξη και ονομασία με εξετάσεις Καθηγητών Διαιτησίας.

Παρά την καθιέρωση κανόνων και διαδικασιών από την Διαιτησία, τον έλεγχο των Διαιτητών τον έχει η ΕΠΟ η οποία ορίζει τους διαιτητές των αγώνων και έχει δικαίωμα να προσκαλεί για τους αγώνες των πρωταθλημάτων ξένους διαιτητές. Με το σύστημα αυτό της διαιτησίας, παράγοντες ομάδων από το τότε ΠΟΚ με διάφορες ενέργειες εκμεταλλευτήκαν την μετάκληση ξένων διαιτητών προς όφελος των ομάδων τους. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι που κατέστη ανεξέλεγκτη και ξεχείλωσε ανεπανόρθωτα, μέχρι αρχάς του 1967. Τότε εκδόθηκε ο νόμος 127/1967 ο οποίος ήταν ο καλύτερος νόμος για την ΟΔΠΕ και την διαιτησία, αφού απαγόρευσε το φαινόμενο της μετάκλησης ξένων διαιτητών, έδωσε αυτονομία στην ΟΔΠΕ και το βασικό τον αποκλειστικό έλεγχο της Διαιτησίας, και την έκανε ανεξάρτητη. Αυτό κράτησε μέχρι το 1975. Από τότε οι παράγοντες του ποδοσφαίρου άρχισαν τα επόμενα χρόνια να προ-σπαθούν να επιτύχουν τον έλεγχο της Διαιτησίας. ΄Ετσι με το νόμο 75/75 ανατέθηκε σε τριμελή επιτροπή (1μέλος της ΕΠΟ και 2 μέλη Διαιτητές) τον ορισμό των διαιτητών σε αγώνες.

Με το νόμο 2527/99 διατηρήθηκε η ανεξαρτησία της ΟΔΠΕ και της Διαιτησίας πλην όμως σταδιακά δημιουργήθηκαν νέα όργανα Διαιτησίας το ΣΕΔ, το ΣΕΔΑΕΠ τα οποία πήραν τις αρμοδιότητες εκπαίδευσης, αξιολόγησης και ορισμού των διαιτητών από την ΟΔΠΕ και τους Συνδέσμους. Τα μόνα που άφησαν στους Συνδέσμους ήταν η πα-ραγωγή νέων διαιτητών και μαθήματα των κανονισμών.

Από το 1991, η ΟΔΠΕ έχει ως μέλη το σύνολο των παρακάτω 51 Συνδέσμων Διαιτητών Ποδοσφαίρου, οι οποίοι εδρεύουν στις πρωτεύουσες των νομών ολόκληρης της χώρας με δύο εξαιρέσεις: τη Λευκάδα, οι Διαιτητές της οποίας ανήκουν στο Σύνδεσμο της Πρέβεζας και την Αιτωλοακαρνανία ο Σύνδεσμος της οποίας εδρεύει στο Αγρίνιο και όχι στην πρωτεύουσα του νομού που είναι το Μεσολόγγι. Οι 51 Σύνδεσμοι κατά αλφαβητική σειρά είναι οι παρακάτω:

ΑΘΗΝΩΝ – ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ – ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΡΤΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΓΡΕΒΕΝΩΝ – ΔΡΑΜΑΣ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΕΒΡΟΥ – ΕΥΒΟΙΑΣ – ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ – ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΗΜΑΘΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ –

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΡΑΚΗΣ – ΚΑΒΑΛΑΣ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ -ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ – ΚΙΛΚΙΣ – ΚΟΖΑΝΗΣ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ – ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΛΑΚΩΝΙΑΣ – ΛΑ

ΡΙΣΑΣ – ΛΑΣΙΘΙΟΥ-ΛΕΣΒΟΥ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΞΑΝΘΗΣ – ΠΑΤΡΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΑ – ΠΕΛΛΑΣ – ΠΙΕΡΙΑΣ – ΠΡΕΒΕ-ΖΑΣ- ΡΕΘΥΜΝΗΣ – ΣΑΜΟΥ – ΣΕΡΡΩΝ – ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ – ΦΛΩΡΙΝΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ –

ΧΑΝΙΩΝ – ΧΙΟΥ.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ  και `οι ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ στις ΕΠΣ, οι οποίες πλέον είχαν στην αρμοδιότητά τους, τον έλεγχο της διαιτησίας, που ήταν σπουδαίο επίτευγμα για την ΕΠΟ και τους παράγοντες του ποδοσφαίρου. Από τότε άρχισε η κατρακύλα των πρωταθλημάτων, αφού για θέματα διαιτησίας μέχρι και σήμερα αποφασίζουν οι ομάδες. ΄

Εφθασαν στο σημείο να χρησιμοποιούνται ξένοι διαιτητές, γιατί το θέλουν οι ομάδες ενώ τους Ελληνες διαιτητές τους έχουν για το ρόλο του κομπάρσου, όπως και παλιά. Το σύστημα ελέγχου των διαιτητών από ΕΠΟ και ΕΠΣ είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας των περισσοτέρων Συνδέσμων διαιτητών και τον μαρασμό της ανεξάρτητης Διαιτησίας.

Δεν έμεινε τίποτα όρθιο και τώρα σιγά – σιγά άρχισε η μουρ-μούρα στην ηγεσία του αθλήματος διότι  δεν άλλαξε κάτι, ούτε και προέκυψε τίποτα καλό, από το δήθεν νέο σύστημα διαιτησίας το οποίο όπως απεδείχθη στη πράξη απέτυχε, αφού κουμάντο κάνουν οι ομάδες οι οποίες επιλέγουν τα μέλη της ΚΕΔ και οι ΕΠΣ τα μέλη της ΕΔ/ΕΠΣ και οι διαιτητές είναι εγκλωβισμένοι και εξαρτώμενοι από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου.

Τώρα κάποιοι ευφυείς στο σύστημα που  διοικεί στην ΕΠΟ άρχισαν  την γκρίνια και ζητούν πλέον φωνακτά την επαναφορά της διαιτησίας των προηγουμένων ετών που ήταν η ανεξάρτητη διαιτησία.

Το 2007 και έπειτα από πολυετή προσπάθεια η ΟΔΠΕ αποκτά τα νέα γραφεία της, τα οποία στεγάζονται σε αίθουσα που παρεχώρησε η πολιτεία, στο Στάδιο Ειρήνης κ Φιλίας, στον Πειραιά .Αρκετοί από τους Συνδέσμους, τις καλές εποχές μετά από προσπάθειες, μπόρεσαν και αγόρασαν κτίρια όπου και στεγάζονται  τα γραφεία τους και οι αίθουσες διδασκαλίας και συγκεντρώσεων, οι οποίες τώρα είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν.

Και τώρα ήρθε η ώρα για εφαρμογή της ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ που προ-τείνουν η FIFA και η UEFA, καθόσον το Ελληνικό Ποδόσφαιρο έχει πέσει στην τελευταία βαθμίδα της παγκόσμιας κατάταξης ανυποληψίας. Η Ολιστική Μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι απόρροια των προθέσεων των  ανωτέρω οργανώσεων και της Ελληνικής Κυβέρνησης να αλλάξουν από τα χαμηλά μέχρι και τα ψηλά, την δομή και το προφίλ του

Αθλήματος. Μέριμνα και Σκοπός της Μελέτης είναι η διαμόρφωση της βάσης ενός πλαισίου για το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιας μεθοδολογίας μέσω της οποίας αυτή η επιδίωξη μπορεί να πραγματοποιηθεί, για ανεξαρτοποίηση της Διαιτησίας, η οποία στηρίζεται στους νέους κανονισμούς λειτουργίας του Ποδοσφαίρου.

Τώρα ΟΔΠΕ και Σύν-δεσμοι προσπαθούν να υλοποιήσουν ότι τους αφορά που προβλέπεται στην ολιστική μελέτη. Ετσι αναγκάστηκε η ΟΔΠΕ να αλλάξει όνομα 2020 και να ονομαστεί ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΙΤΗ-ΤΩΝ/ ΟΔΠΕ για να εγγραφεί στην ΕΠΟ, πλην όμως αντιδρά η ΕΠΟ και αρνείται να δεχθεί την ΟΔΠΕ ως μέλος της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το θέμα στα Δικαστήρια και αναμένεται πλέον η δικαστική απόφαση για αυτεπάγγελτη εγγραφή.

Ίδωμεν.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ι. Τσίγκας παλαίμαχος Διαιτητής του Σ.Δ.Π.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή