Κλάτενμπεργκ: Φωτιάς, Μανούχος, Κουμπαράκης υποψήφιοι για διεθνείς – Σε 24 ματς θα οριστούν ξένοι διαιτητές (video)

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Μαρκ Κλάτενμπεργκ παραχώρησε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου στο site της ΕΠΟ, κατά τη διάρκεια της οποίας απάντησε στις ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων είπε:

Για το όραμά του για την ελληνική διαιτησία: «Μία από τις πρώτες δουλειές που είχα ερχόμενος εδώ ήταν να καταρτίσω μία τεχνική ομάδα, μαζί με τον κ. Σνόντι και με τον υπεύθυνο σε θέματα VAR, κ. Καπέλα. Εχουμε όλον τον έλεγχο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα από τη SL1 ως τη FL. Θέλησα επίσης να διατηρήσω κάποια κομμάτια ελληνικού στοιχείου. Συνάδελφοί μου Ελληνες, η βοήθεια των οποίων είναι απαραίτητη καθώς ασχολούνται με τη διαιτησία στις τοπικές ΕΠΣ, στις μικρές ηλικίες και συνολικά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Είμαι εδώ σαν ένας νέος προπονητής. Σε αντίθεση όμως με μια ομάδα ποδοσφαίρου, εδώ δεν μπορώ να βγω στη μεταγραφική αγορά και να κάνω μεταγραφές. Πρέπει να εργαστώ με το υφιστάμενο υλικό και να προπονήσω, να βελτιώσω και να εκπαιδεύσω τους διαιτητές. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε χρόνο σε αυτούς τους διαιτητές. Επίσης στόχος μου είναι να λειτουργώ με διαφάνεια και όπως είχα υποσχεθεί κάθε εβδομάδα κάνουμε αναλύσεις μέσω βίντεο των επίμαχων φάσεων και δίνουμε στη δημοσιότητα τους διαλόγους από το VAR.

Είχα επίσης υποσχεθεί ότι θα φέρω κορυφαίους Ευρωπαίους διαιτητές με τη βοήθεια της UEFA και μέχρι στιγμής έχω φέρει δύο Γερμανούς (σ.σ. αναφέρθηκε και στον Φέλιξ Μπριχ που είχε οριστεί στον τελικό Κυπέλλου πριν αυτός αναβληθεί και εν συνεχεία αντικαταστάθηκε από τον Κάιπερς) και έναν Ολλανδό. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω πολιτική, είμαι εδώ μόνο για να βελτιώσω την ελληνική διαιτησία και δουλεύω για αυτό 24 ώρες το 24ώρο.

Πρέπει όμως να αποδεχθούμε και εδώ στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, ότι λάθη εκτός από τους παίκτες και τους προπονητές, κάνουν και οι διαιτητές. Οσο τα λάθη τους είναι «τίμια» τότε θα προσπαθούμε να τους βελτιώνουμε. Όταν τα λάθη τους δεν είναι «τίμια» τότε θα απομακρύνονται από την ελληνική διαιτησία. Το μήνυμα λοιπόν στους διαιτητές είναι ξεκάθαρο και θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι το λάθος είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Μην με κρίνετε μόνο για αυτές τις 10 εβδομάδες που είμαι εδώ, αλλά σε βάθος χρόνου και θα δείτε ότι η εμπειρία μου και η ομάδα μου θα βελτιώσουν την κατάσταση».

Πού αποδίδει τα λάθη που γίνονται κι αν μπορούν να μειωθούν και ποιο είναι το κριτήριο που επιλέγονται οι επίμαχες φάσεις της αγωνιστικής στα βίντεο που σχολιάζει κάθε εβδομάδα: «Ένα από τα οράματά μου ήταν να κάνω αυτά τα εβδομαδιαία βίντεο. Είναι για εκπαιδευτικούς λόγους, για να εκπαιδεύονται οι διαιτητές, αλλά και για να εκπαιδεύονται τα ΜΜΕ. Πρέπει να καταλάβετε πώς είναι να είσαι διαιτητής και πώς είναι να είσαι στο VAR και να παίρνεις αυτές τις αποφάσεις. Στα βίντεο προσπαθούμε κυρίως να αναλύουμε τις λεγόμενες υποκειμενικές αποφάσεις. Στις αντικειμενικές, όπου επεμβαίνει η τεχνολογία, όπως για το αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Ολες οι φάσεις είναι δύσκολες μέσα στον αγωνιστικό χώρο όταν πρέπει να αποφασίσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου. Επιλέγονται αυτές που δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση».

Για τους γεωγραφικούς περιορισμούς και ότι δεν τηρούνται στους διαιτητές της Αθήνας, οι οποίοι μπορούν να διευθύνουν αγώνες με ομάδες της περιφέρειάς τους:
«Η Αθήνα είναι μεγάλη πόλη και είναι κάτι που συμβαίνει αντίστοιχα και στο Λονδίνο, όπου πολλές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ αγωνίζονται στην πρωτεύουσα. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, είναι δική μας επιλογή. Αυτό όμως που έχουμε ζητήσει είναι από τους διαιτητές να κάνουν μία δήλωση για να διαπιστώσουμε αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με κάποια ΠΑΕ, αν για παράδειγμα δηλαδή κάποιος συγγενής ή μέλος της οικογένειας τους εργάζεται για κάποιον ιδιοκτήτη ΠΑΕ. Σε αυτή την περίπτωση η ΚΕΔ έχει γνώση και δεν ορίζονται αυτοί οι διαιτητές. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα υπάρχουν διαιτητές που δεν αισθάνονται ασφαλείς να παίξουν αγώνες ομάδων της πόλης τους διότι το περιβάλλον εκεί είναι πιο μικρό».

Για το τι άλλαξε και αποφάσισε να σχολιάσει το ακυρωθέν γκολ του Ολυμπιακού στα Γιάννινα, οχτώ ημέρες μετά τον αγώνα: «Πρέπει να καταλάβετε ότι οι ομάδες έχουν ζητήσει τη 3D τεχνολογία του VAR για το οφσάιντ, επειδή δίνει ακρίβεια, σαφήνεια και διαφάνεια στις περιπτώσεις οφσάιντ. Είναι ένα μεγάλο βήμα που ήρθε στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως μία σύγχυση για τη χρήση του και πώς χρησιμοποιούνται οι γραμμές. Με το βίντεο που έκανα ήθελα να ξεκαθαρίσω πώς λειτουργούν οι 3D γραμμές. Πάντα υπεισέρχεται το ανθρώπινο στοιχείο, όμως στο τέλος η τεχνολογία αποφασίζει με ακρίβεια για το αν υπάρχει οφσάιντ. Οσο για τους διαλόγους δεν έχει νόημα να τους δημοσιεύουμε σε κάθε αντικειμενική απόφαση. Θέλω να υπάρχει διαφάνεια στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά αν γίνει κατάχρηση θα το σταματήσω. Παρόμοια φάση έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λίβερπουλ. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμία συνωμοσία εναντίον καμίας ομάδας, έχουμε την τεχνολογία και την αξιοποιούμε».

Για τις απειλές, τις ύβρεις και απειλές προς διαιτητές όπως στον Καραντώνη:
«Δεν θα αναφερθώ στο συγκεκριμένο περιστατικό, όμως είμαι εδώ για να προστατεύω όλους τους Ελληνες διαιτητές. Θέλω να είναι δυνατοί και να αναφέρουν τα πάντα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Επειδή τους θέλω δυνατούς, τους θέλω ειλικρινείς και θέλω να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο γήπεδο. Για αυτό τους δίνω την πλήρη υποστήριξή μου. Οι διαιτητές πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς καθώς θα ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες. Καμία επίθεση κατά διαιτητών ή εναντίον των οικογενειών τους δεν θα γίνεται ανεκτή».

Για το αν θα έρθει σε επαφή με τους τηλεκριτικούς, που ενδεχομένως μπερδεύουν το κοινό: «Είναι φυσιολογικό σε κάθε χώρα να μιλούν πρώην διαιτητές. Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από τη FIFA για τις αλλαγές στους κανονισμούς, ή για κάποιον κανονισμό που χρειαζόταν αποσαφήνιση. Μερικές φορές πρώην διαιτητές δεν είναι ενημερωμένοι για αυτές διότι δεν είναι πλέον μέλη της ενεργής διαιτητικής οικογένειας. Ετσι μπορεί να βγάλουν λάθος εκτιμήσεις, εμείς όμως ακολουθούμε τις οδηγίες της FIFA».

Για το αν θα σφυρίξουν τα ντέρμπι του Αρη ξένοι διαιτητές: «Όλα τα ματς για μένα είναι σημαντικά. Θέλω να δω τις δυνατότητες των Ελλήνων διαιτητών και στο μέλλον θα μειώσω τους ορισμούς ξένων διαιτητών. Προς το παρόν θα διαλέξω κάποια σημαντικά ματς όπου θα ορίσω ξένους διαιτητές. Ο Αρης έχει κάποια σημαντικά ματς μπροστά του, πολλά μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον διότι όλα εξαρτώνται από το πώς θα είναι η κατάσταση στα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Ξέρω ότι δεν μπορούν να είναι όλοι ικανοποιημένοι, όμως θα προσπαθήσω να φέρω τους καλύτερους διαιτητές για να διευθύνουν τα πιο σημαντικά ματς».

Για τη χρήση του VAR στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Λάθη γίνονται ακόμη και σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Είναι εκπληκτικό ότι υπάρχει κεντρικό σύστημα. Είναι κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες Εχει γίνει μία μεγάλη επένδυση από την ελληνική κυβέρνηση και τις ομάδες. Δυστυχώς τα λάθη των διαιτητών δεν τα δέχεται κανένας, όμως με την εκπαίδευση που γίνεται θα βελτιώνεται συνεχώς η χρήση του VAR».

Για τις επιθέσεις του Ολυμπιακού στο πρόσωπό του: «Είμαι διαιτητής πολλά χρόνια, αυτή είναι η μοίρα του διαιτητή. Τώρα είμαι επικεφαλής της ΚΕΔ και δέχομαι κριτική ακόμη και σε καθημερινή βάση μερικές φορές. Αυτό με κάνει δυνατότερο και θέλω να πετύχω. Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Χωρίς κριτική δεν θα υπήρχε κίνητρο. Θέλω να βελτιώσω τα πάντα και να κρατήσω ανοιχτό το διάλογο με όλες τις ομάδες. Γιατί όλων το καθήκον είναι βελτιώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χωρίς την υποστήριξη τη δική μου και χωρίς να την υποστήριξη των ομάδων αυτό δεν μπορεί να συμβεί».

Για την κενή θέση στον πίνακα των διεθνών διαιτητών: Υποψήφιοι για τη μία θέση που είναι κενή στον πίνακα διεθνών διαιτητών (σ.σ. μετά την αποχώρηση Κομίνη) είναι οι Φωτιάς, Μανούχος και Κουμπαράκης. Θα παρακολουθούνται στενά. Στους παρατηρητές δεν υπάρχει κενή θέση.

Για το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορούσε την ακύρωση του γκολ του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα: Το ηχητικό δόθηκε για να εξηγήθει η διαδικασία. Η τεχνολογία εφαρμόστηκε όπως έπρεπε. Στα περί συνωμοσιών ο καθένας λέει ότι θέλει. Πέρυσι που δεν υπήχε η γραμμή οφσάιντ ακυρώθηκαν πολλά γκολ. Σύμφωνα με τη FIFA ακόμα και για ένα χιλιοστό το γκολ μπορεί να ακυρωθεί.

Για τυχόν αλλαγές στον πίνακα διαιτητών SL1: Οι δέκα διαιτητές που ανέβηκαν από τη SL2 δεν έχουν εκπαιδευτεί στο VAR και γι’ αυτό δεν ορίζονται. Θα μείνουν στη SL2 και θα αξιολογηθούν. Οι 18 συν 10 διαιτητές που υπάρχουν στον πίνακα είναι αρκετοί συν οι διαιτητές που θα έρθουν από το εξωτερικό για 24 ματς.

Για την επαγγελματική διαιτησία: Όνειρό μου είναι η διαιτησία να γίνει επαγγελματική και οι διαιτητές να την έχουν ως αποκλειστική απασχόληση. Με αυτόν τον τρόπο οι διαιτητές θα ισοροπήσουν και δεν θα ασχολούνται με άλλες εργασίες για να έχουν εισόδημα. Υπήρξα για 13 χρόνια επαγγελματίας διαιτητής.

Στο τέλος είπε: Θα συναντηθώ στο προσεχές διάστημα με τους προπονητές όλων των ομάδων και με τους ποδοσφαιριστές θα συζητήσω μαζί τους και αυτό θα βοήθησει.

 

Ακολουθεί το video της Συνέντευξης.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή