Κλάτενμπεργκ: Και η κυβέρνηση έχει λόγο στην παραμονή μου!

Print Friendly, PDF & Email

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ στην πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην ελληνική διαιτησία αλλά απέφυγε να σχολιάσει ονομαστικά για ομάδες και παραβάσεις.

Παράλληλα, ζήτησε πίστωση χρόνου σημειώνοντας ότι θέλει να κάνει επαγγελματική τη διαιτησία και να βάλει το VAR στη Σούπερ Λίγκα 2 ενώ για τις απειλές που φέρεται να δέχθηκε και τις εκμυστηρεύτηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη (όπως ο τελευταίος αποκάλυψε), είπε ότι ήταν από οπαδούς σε λογαριασμούς του στα social media.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, μιλώντας στη Nova, τόνισε ότι όταν ανέλαβε ήξερε ότι «το περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τοξικό» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση καθώς μόλις είχα τελειώσει τη διαιτητική μου καριέρα στην Κίνα, οπότε είχε έρθει η ώρα να επεκτείνω την εμπειρία μου στη διοίκηση της διαιτησίας. Είχα μια πρώτη εμπειρία στην Σαουδική Αραβία, οπότε όταν ήρθε η ευκαιρία για τη θέση στην Ελλάδα ήταν μια πρόκληση που πάντα ήθελα. Μου αρέσουν οι μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις. Μολονότι ότι ήξερα ότι επρόκειτο για ένα τοξικό περιβάλλον αλλά ήθελα να χρησιμοποιήσω τη μεγάλη εμπειρία που είχαν από την Πρέμιερ Λιγκ».

Ακόμη, έδωσε την ερμηνεία για το χέρι – πέναλτι. «Νομίζω ότι το χέρι είναι από τις πιο δύσκολες, τις πιο υποκειμενικές αποφάσεις στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει αυτό το υποκειμενικό στοιχείο και είχαμε μια δύο περιπτώσεις τις προηγούμενες εβδομάδες στις οποίες η μπάλα πήγε από το πόδι στο χέρι και υπάρχει πάντα η διαφωνία αν επρόκειτο για εσκεμμένο παιχνίδι ή από εκτροπή, από σπόντα. Αν πρόκειται για το δεύτερο τότε πρόκειται για διαφορετική περίπτωση διότι αν ηθελημένα παίξω τη μπάλα με το πόδι μου και στη συνέχεια επιστρέψει στο τεντωμένο μου χέρι τότε δεν μπορεί να είναι πέναλτι διότι ηθελημένα έπαιξα τη μπάλα. Όμως αν πάω να «κόψω» τη μπάλα και κάνω την ίδια κίνηση με το χέρι μου μπορεί να δοθεί «χέρι».

Αρα πρέπει να κοιτάμε και αυτά τα κριτήρια. Οπότε έχουμε πολλά κριτήρια να εξετάσουμε σε εκατοστά του δευτερολέπτου. Αυτό είναι πολύ δύσκολο αλλά ο VAR έχει όλες τις κάμερες και τις αργές κινήσεις και θα πρέπει να κάνει τη σωστή εκτίμηση. Οι διαιτητές είναι καλά εκπαιδευμένοι και έχουμε πολλά σεμινάρια σχετικά με το «χέρι». Είχαμε μια δύο περιπτώσεις τις περασμένες αγωνιστικές που δεν θεωρώ ότι είναι «χέρι» και έχω πει στους διαιτητές τι θεωρώ ότι είναι «χέρι» και αυτό ειναι συνεπές με αυτό που ορίζει η ΟΥΕΦΑ σαν «χέρι».

«Λάθος στο ΠΑΟΚ-ΟΦΗ, κανένα χέρι στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός»

Κληθείς να σχολιάσει τρεις φάσεις με χέρι από τους αγώνες ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα (1η αγωνιστική), Ατρόμητος – Άρης (4η αγωνιστική), και ΠΑΟΚ – ΟΦΗ (18η αγωνιστική), είπε. «Νομίζω ότι αυτό στο τρίτο βίντεο είναι λάθος (το πέναλτι που έδωσε ο Φωτιάς στον Βούρο). Είπα στους διαιτητές ότι εκτίμησαν τη φάση ξεκάθαρα λάθος διότι στα δύο πρώτα βίντεο μιλάμε για ηθελημένο παίξιμο της μπάλας με το πόδι. Δεν χαροποιεί κανέναν η απόφαση.

Για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (τη φάση με το χέρι του Ζαμπά) «ήταν σωστή απόφαση να μην δοθεί πέναλτι. Αν ανατρέξουμε σε αυτά που είπα πριν το κύριο κριτήριο ήταν το ηθελημένο παίξιμο της μπάλας ή αν ήταν απόκρουση. Αν επρόκειτο για σουτ στην εστία θα επρόκειτο για απόκρουση, προσπάθεια δηλαδή να αποτρέψει τη μπάλα από το να πάει στην εστια. Οπότε πρέπει να ελέγξουμε τα κριτήρια. Η πρώτη σκέψη θα έπρεπε να είναι αν επρόκειτο για ηθελημένο παίξιμο ή αν επρόκειτο για σπόντα. Όπως μπορούμε να δούμε από το ματς του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό την Κυριακή ήταν πολύ σημαντικό ότι υπήρχε ένας διεθνής Πορτογάλος διαιτητής ο οποίος δεν σφυρίζει αυτό για πέναλτι στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, δεν σφυρίζεται αυτό στην Ευρώπη άρα δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε να το σφυρίξει στην Ελλάδα. Επειδή ο παίκτης παίζει τη μπάλα με το πόδι, η μπάλα αναπηδά από το πόδι και χτυπά στο χέρι το οποίο ήταν πίσω από το σώμα οπότε κανένα από τα κριτήρια δε συνέβη. Το χέρι δεν μεγάλωσε το σώμα. Ήταν ηθελημένο παίξιμο και πάρθηκε η σωστή απόφαση.

Το πρώτο ενδιαφέρον πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι αν επρόκειτο για ηθελημένο παιχνίδι ή για προσπάθεια απόκρουσης της μπάλας από το να πάει στην εστία. ή προσπάθησε να «κόψει» το σουτ ή την σέντρα και αυτά πρέπει πρωτίστως να μελετάμε.

«Λιγότερα τα λάθη από την ημέρα που ήρθα»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε ότι ο διαιτητής μπορεί να κάνει λάθος, ο VAR όμως, όχι. “Έκανα πολλά λάθη σαν διαιτητής όμως το θέμα είναι να βελτιώνεσαι. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη στις ζωές μας, κάνουμε λάθη στο γήπεδο και πρέπει να τα αποδεχθούμε, όσο παραμένουν ανθρώπινα λάθη. Τότε μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους διαιτητές και να τους πιέσουμε πιο σκληρά για να μην κάνουν αυτά λάθη. Για παράδειγμα το χέρι που είδαμε προηγουμένως στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Οι διαιτητές έχουν εκπαιδευτεί περισσότερο για όσα περιμένουμε στο γήπεδο και ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι πως χρησιμοποιούμε το VAR.

Γιατί δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τη δυνατότητα του VAR, όμως το έχουμε στην Ελλάδα. Οι διαιτητές μπορούν να κάνουν λάθη στο γήπεδο γιατί είναι άνθρωποι. Το VAR δεν μπορεί να κάνει λάθη. Γιατί έχουν όλες τις λήψεις ενός βίντεο και αυτό θέλουμε, την τελειότητα. Πιστεύω ότι είναι λιγότερα τα λάθη των διαιτητών από την ημέρα που ήρθα και θα το παρακολουθούμε πιέζοντας για το καλύτερο. Ελπίζω πως ακόμα και αν δέχομαι πολλά παράπονα κάθε εβδομάδα ο κόσμος να βλέπει τη διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την προσπάθεια βελτίωσης που κάνουμε για τους διαιτητές. Λέω στους προέδρους να μην τηλεφωνούν στους διαιτητές. Δεν είναι αποδεκτό να το κάνουν. Λέω στους διαιτητές να μη σηκώνουν τα τηλέφωνά τους και να συγκεντρώνονται στο να διαιτητεύουν τους αγώνες με δίκαιο τρόπο. Πολλές φορές οι ξένοι παίρνουν την πίεση μακριά από τους Έλληνες διαιτητές σε σημαντικά ματς».

«Τα εβδομαδιαία βίντεο νομίζω ότι έχασαν το νόημα τους»

Για το κόψιμο των εβδομαδιαίων αναλύσεων βίντεο, είπε. “Όταν έφερα το βίντεο ήταν μία ευκαιρία για να δείξουμε διαφάνεια και ήταν επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε στους διαιτητές ότι η επικοινωνία τους και τα ηχητικά τους θα βγαίνουν στη δημοσιότητα στην Ελλάδα κάτι που θα τους έκανε πιο επαγγελματίες, το οποίο νομίζω ότι έγινε. Νομίζω ότι αρχικά ήταν καλό και για εκπαιδευτικούς λόγους να αναδεικνύονται οι αποφάσεις όμως τώρα ήταν σημαντικό να αλλάξουμε το πρότζεκτ επειδή όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν τι είναι χέρι, τι είναι μονομαχία, τι είναι φάουλ οπότε το εκπαιδευτικό κομμάτι δεν ήταν πια τόσο σημαντικό.

Νομίζω ότι πλέον οι διαιτητές είναι πιο επαγγελματίες από ποτέ. Εάν οι ομάδες θέλουν να μου μιλήσουν σε εβδομαδιαία βάση για κάποιες διαιτητικές αποφάσεις τότε με χαρά μπορώ να τους δώσω τα ηχητικά για να υπάρχει διαφάνεια με όλες τις ομάδες που είναι και το πιο σημαντικό και θα το συνεχίσουμε αυτό. Αλλά για τα εβδομαδιαία βίντεο νομίζω ότι έχασαν το νόημα τους και το λόγο με τον οποίο ξεκίνησαν ο οποίος ήταν εκπαιδευτικός. Νομίζω ότι πλέον ο κόσμος είναι καλά εκπαιδευμένος σε θέματα διαιτησίας και μπορούμε να δούμε τώρα πως θα το αναπτύξουμε όλο αυτό και στην Σούπερ Λιγκ 2».

“Δεν θα ανεχτώ ξεκάθαρα λάθη”

«Κακές διαιτησίες και κακοί διαιτητές δεν θα διαιτητεύσουν στην Σούπερ Λιγκ. Δεν αξιολογώ εγώ όλες τις διαιτησίες. Υπάρχουν Έλληνες παρατηρητές που τους βαθμολογούν κάθε εβδομάδα και έχουμε έναν πίνακα αξιολόγησης που αποδεικνύει ότι κάποιοι διαιτητές δεν ήταν στο επίπεδο που περιμέναμε. Τώρα έχουμε ένα μικρότερο γκρουπ με την υποστήριξη των ξένων διαιτητών. Δεν θα ανεχτώ λοιπόν λάθη, ειδικά όταν πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρα και έχουμε βρει κάποια ξεκάθαρα λάθη τις προηγούμενες εβδομάδες τα οποία δεν θα ανεχτώ και δεν θα πάρουν παιχνίδια. Γι’ αυτό ίσως κάποιοι διαιτητές δεν είναι ικανοποιημένοι επειδή δεν παίζουν παιχνίδια διότι δεν είχαν καλή απόδοση. Συνεπώς το μήνυμα είναι πάντα ξεκάθαρο στους διαιτητές. Αν αποδίδουν τοι υψηλότερο επίπεδο θα παίρνουν παιχνίδια. Αν όχι τότε δεν θα παίρνουν παιχνίδια και θα αναγκάζομαι να φέρνω ξένους διαιτητές. Για μένα αν οι Έλληνες διαιτητές αποδίδουν καλά, θα τους έχω πάντα στο γήπεδο».

«Πάντα φταίει ο διαιτητής ακόμη και αν χάσουν δίκαια»

«Ενημερώνομαι για οτιδήποτε αναφέρεται στα ΜΜΕ. Βλέπουμε τους ανθρώπους της UEFA που έρχονται στην Ελλάδα και βρίσκονται στην ίδια ακριβώς θέση. Νομίζω ότι όποτε χάνει μια ομάδα πάντα υπάρχουν παράπονα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποδεχτούμε στην Ελλάδα, πως πάντα ευθύνεται ο διαιτητής ακόμα και αν χάσουν με δίκαιο τρόπο και είναι κάτι που το καταλαβαίνω γιατί οι πρόεδροι έχουν και τους φιλάθλους οι οποίοι δεν είναι χαρούμενοι και κανείς δεν είναι χαρούμενος στην ομάδα οπότε όποτε χάνουν πάντα υπάρχουν παράπονα.

Αν δούμε αυτήν τη σεζόν, και τις προηγούμενες δεν βλέπω πολλά σκάνδαλα. Στα πρωταθλήματα του εξωτερικού γίνονται περισσότερα λάθη σε σχέση με τους διαιτητές στην Ελλάδα. Συνεπώς από την δική μου την πλευρά, οι ομάδες μπορούν να παραπονιούνται, συναντώ όλους τους προέδρους που έρχονται να με ρωτήσουν, είναι ανοικτή η πόρτα μου και είναι κάτι που οι προηγούμενοι πρόεδροι της ΚΕΔ δεν το έκαναν».

«Οι Big-4 δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον μου»

Για την παραμονή του και αν αυτή εξαρτάται από το Big-4, είπε: «Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με το Big 4. Εάν η ΕΠΟ, η Κυβέρνηση και όλες οι ομάδες το σύνολο τους και όχι μόνο οι Big-4, καθώς όλες οι ομάδες έχουν δικαίωμα στην Σούπερ Λιγκ, αν όλοι αυτοί πιστεύουν ότι κάνω καλή δουλειά και θέλουν να ανανεώσουν τη σύμβαση μου, τότε θα μου κάνουν πρόταση αν θέλουν να συνεχίσω τη δουλειά μου. Δεν πιστεύω ότι οι Big-4 έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον μου, πιστεύω ότι όλοι συμπεριλαμβανομένων και της ΕΠΟ, της κυβέρνησης και των ομάδων, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν τι είναι καλύτεροι για το πρωτάθλημα. Αν δεν πιστεύουν ότι κάνω αρκετά καλή δουλειά τότε θα αφήσω το συμβόλαιο μου στο τέλος της σεζόν και θα κάνω κάτι διαφορετικό. Αλλά αν θέλουν να συνεχίσω το πρότζεκτ μου, έχω μάθει ότι δεν μπορώ να τα αλλάξω όλα σε μία νύχτα, σε μια μέρα, ή σε μια εβδομάδα. Χρειάζομαι χρόνο να αλλάξω τους διαιτητές.

Αντικατέστησα κάποιους διαιτητές την περασμένη σεζόν και μπορώ να αντικαταστήσω και άλλους στο τέλος αυτής της σεζόν. Μπορώ να εκπαιδεύσω διαιτητές να πάρουν έγκριση VAR αλλά αυτό δε γίνεται σε μια νύχτα, χρειάζεται χρόνος και κάτι που πάντα θα λέω είναι ότι αν συνεχίσετε να αλλάζετε τους επικεφαλής της ΚΕΔ θα έχετε περισσότερη δουλειά να κάνετε. Δεν έχετε κάποιο πλάνο απλά αλλάζετε συνέχεια διαφορετικά πλάνα. Εγώ έχω το πλάνο μου θέλω να κάνω τη διαιτησία επαγγελματική, αυτό χρειάζεται χρόνο. Θέλω να βάλω το VAR στην Σούπερ Λιγκ 2 αλλά χρειάζεται χρόνο. Αν θέλουν να με αντικαταστήσουν τότε θα πρέπει να βρουν κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά. Πιστεύω ότι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένας ξένος ειδικός να συνεχίσει τη δουλειά για τα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια να επαναφέρει τους Έλληνες διαιτητές, όταν επιστρέψει και η εμπιστοσύνη των ομάδων γιατί για μένα το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει Έλληνας επικεφαλής όταν επανέλθει η εμπιστοσύνη των ομάδων».

“Μίλησα σε αρκετούς ανθρώπους για τις απειλές”

Για τις απειλές που αποκάλυψε ότι δέχθηκε: «Υπάρχουν διαφορετικές πτυχές απειλών. Στα social media μου, μου επιτίθενται κάθε εβδομάδα οπαδοί ομάδων. Όταν ήμουν διαιτητής λάμβανα τέτοια μηνύματα. Νομίζω για παράδειγμα δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ μια παρουσία μου σε ένα εστιατόριο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την προσωπική μου ζωή ή από ιδιωτικές συναντήσεις. Είναι πάντα διαφορετικό όταν έχω την ευθύνη του επικεφαλής της ελληνικής διαιτησίας. Όμως, κάποια πράγματα δεν είναι σωστά και γι’ αυτό μίλησα σε αρκετούς ανθρώπους γι’ αυτές τις απειλές και έχουν μειωθεί και μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή