Κωνσταντινέας στο “SP”: “Έχουμε παράγοντες βγαλμένους από την δεκαετία του ’60 – Θυμίζουν την ταινία «Η Ρένα είναι οφσάιντ»”!

Print Friendly, PDF & Email

 

Ο πρώην διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου, Πέτρος Κωνσταντινέας, μίλησε στο SoccerPlus για όλα τα θέματα που “τρέχουν” στο ποδόσφαιρο. Για τη διαιτησία, την UEFA και την στάση της, τις δηλώσεις προπονητών και τους παράγοντες.

Αναφέρθηκε στο σοκαριστικό συμβάν με την τοποθέτηση βόμβας στο φούρνο του στην Καλαμάτα το 2012, τις μέρες μετά από αυτό καθώς και στο “παρών” που τον βρίσκει υποψήφιο βουλευτή Μαεσσηνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

-Γνωστοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, μέσω επστολής του Τσέφεριν στον Μπαλτάκο, ότι η UEFA αποσύρει την στήριξη της στο να έρχονται elite ή πρώτης κατηγορίας διαιτητές στην Ελλάδα, λόγω και της επίθεσης που δέχτηκε ο Ιταλός διαιτητής Μάσα στο “Καραϊσκάκης”. Ποια είναι η γνώμη σου;

Είμαι υπέρ της Ελληνικής διαιτησίας. Ωστόσο η FIFA και η UEFA φέρουν ευθύνη που μέσα σε πέντε χρόνια που φέρνουν ξένους διαιτητές, δεν φρόντισαν να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση σε αυτό. Έπρεπε να δοθεί λίγο περισσότερος χώρος στους Έλληνες διαιτητές και να αρχίσουν να παίρνουν ξανά κάποια ντέρμπι που θα μπορούσαν να διαχειριστούν.

-Έχουμε ήδη τον Φωτιά στο Άρης – ΑΕΚ και ίσως τη νέα χρονιά να έχουμε σε πολλά τέτοια ματς, Έλληνες διαιτητές. Θα μπορούσε η νέα αγωνιστική χρονιά να κυλήσει ομαλα μόνο με Έλληνες διαιτητές;

-Όχι. Η αμφισβήτηση που υπάρχει από τους παράγοντες δεν θα τους αφήσει να έχουν καλές διαιτησίες. Έχουμε χαμηλό το επίπεδο των ποδοσφαιρικών παραγόντων, είναι η νούμερο ένα παθογένεια του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και σε συνδυασμό με μια πλήρη ατιμωρησία που υπάρχει, υποβαθμίζουν το ποδόσφαιρο, δημιουργούν με την συμπεριφορά τους φαινόμενα βίας και δεν δίνουν καμία προοπτική να αναβαθμιστεί το άθλημα σαν προϊόν. Δηλαδή αντί να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το πρωτάθλημα που είναι τόσο αμφίρροπο, με παράγοντες βγαλμένους από την δεκαετία του 60’ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θυμίζουν την ταινία «Η Ρένα είναι οφ-σάιντ». Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε.

-Έχει αλλάξει η “κυριαρχία του Ολυμπιακού” στο κομμάτι διαιτησία όμως…

-Ναι έχει αλλάξει. Έχουν αλλάξει τα πράγματα μετά την εποπτεία των FIFA/UEFA το 2016. Όμως αυτή τη στιγμή ηγεμονία στο χώρο του ποδοσφαίρου, δεν υπάρχει. Μπορεί να υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές, αλλά ηγεμονία δεν υπάρχει…

-Ηγεμονία εννοείς το πηρνα μπορώ να “επιλέξω” μέχρι και το ποια ομάδα θ’ ανέβει από την Γ’ Εθνική;

-Ναι, ηγεμονία δεν υπάρχει. Επιρροές μπορεί να υπάρχουν από τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ ή και από τον Ολυμπιακό γιατί είναι μεγάλη ομάδα, από τον Παναθηναϊκό κτλ…

-Ποια είναι η γενικότερη στάση της UEFA σε όλα αυτά που συνέβαιναν εδώ διαχρονικά; Γιατί αν θέλουμε στα τελικά και στα ημιτελικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων η UEFA να δει και κάποια άλλη ομάδα εκτός Αγγλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας θα πρέπει να δώσει την ανάλογη προσοχή στις πιο μικρές χώρες…

UEFA κάνει μάρκετινγκ. Δεν την νοιάζει η ουσία. Την νοιάζει μόνο η βραχυπρόθεσμη αύξηση των κερδών που παράγει το προϊόν.  Η UEFA έχει γίνει κερδοσκοπική εταιρία ποδοσφαίρου και όχι η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Και αυτό γιατί είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Κάτι που φάνηκε και με την απόφαση της FIFA να πάει το παγκόσμιο κύπελλο στο Κατάρ. Δεν τους ενδιέφερε ότι προηγήθηκε για να πάρει το παγκόσμιο το Κατάρ. Τους ενδιαφέρει μόνο η προώθηση σαν προϊόν.

-Παρατήρησα κάτι που μου έκανε εντύπωση. Ενώ ο Αλμέιδα μίλησε για «δώρα» σε ομάδες, από την μια είδαμε ένα μέλος της επίσημης ΑΕΚ να διογκώνει την δήλωση του Αλμέιδα, ότι όντως υπάρχουν δώρα και από την άλλη τον ίδιο τον Αλμέιδα να μαζεύει την δήλωση του και να εξηγεί ότι δεν ήθελε να αφήσει αιχμή για καμία ομάδα. Τελικά εμείς τι να πιστέψουμε; Υπάρχουν “δώρα”;

-Ο Αλμέιδα όταν μίλησε για δώρα το έκανε χωρίς να έχουν πέσει οι ρυθμοί από το ντέρμπι. Από κει και πέρα η διαιτησία κρίνεται από τους προπονητές. Ακόμα και ο Γιοβάνοβιτς είχε μιλήσει για την διαιτησία…

-Για παράδειγμα ο Γιοβάνοβιτς μετά την διαιτησία Νταμπάνοβιτς είχε πει ότι αξίζει να έχουμε καλύτερους διαιτητές. Tοποθετήθηκε έμμεσα…

-Οι προπονητές πάντα κρατάνε ένα επίπεδο σε σχέση με τους Έλληνες παράγοντες. Αλλά αν δεις φτιάξαμε το VAR, μπήκε γραμμή off side, οι διαιτητές ελέγχονται και με βίντεο, τι άλλο να γίνει; Να κάνουμε play station το ποδόσφαιρο;

-Απλά το VAR δεν επεμβαίνει σε όλες τις φάσεις. Π.χ. μια δεύτερη κίτρινη κάρτα σε παίκτη, μπορεί να επηρεάσει τον αγώνα αλλά το VAR δεν μπορεί να επέμβει. Από κει και πέρα, με τόσους ξένους διαιτητές, έχω προσέξει διαφορετικές φιλοσοφίες ανάμεσα σε διαιτητές. Π.χ. Στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ είδαμε έναν διαιτητή που άφηνε τα λίγο πιο σκληρά μαρκαρίσματα…

-Αυτό είναι το «Αγγλικό» παιχνίδι. Οι βόρειες χώρες επιδιώκουν να αφήνουν το παιχνίδι. Όμως οι κανόνες είναι οι ίδιοι. Ο διαιτητής σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να επιβάλει την προσωπικότητα του μέσα στο γήπεδο. Όμως βγαίνει τόση γκρίνια από τους Έλληνες παράγοντες που πλέον έχουν απομυθοποιηθεί και οι ξένοι διαιτητές. Και αυτό διογκώνει το πρόβλημα.

-Αν γυρίσουμε πίσω, στις μέρες μετά τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός, είχες μια προαίσθηση ότι μετά από αυτό τον αγώνα, επειδή δεν άρεσε το αποτέλεσμα στον Ολυμπιακό, χωρίς να τον έχεις αδικήσει, ότι δεν θα ξανασφυρίξεις;

-Είχα την αίσθηση ότι υπήρχε πίεση, γιατί μετά από αυτό το παιχνίδι πέρασε στην βαθμολογία μπροστά ο αιώνιος αντίπαλος του Ολυμπιακού, ο οποίος διέθεται ένα πολύ μικρότερο μπάτζετ. Δεν ήξερα ότι δεν θα ξανασφύριζα, μέχρι που έγινε το περιστατικό με την βόμβα. Μετά από αυτό παραιτήθηκα. Το παιχνίδι αυτό είχε γίνει Φεβρουάριο και μετά την βόμβα που μου βάλανε, ο Ολυμπιακός κέρδισε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια στο πρωτάθλημα και έχασε μόνο ένα βαθμολογικά αδιάφορο γι’ αυτόν εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στην Κέρκυρα που πάλεβε για την παραμονή της στην κατηγορία και τελικά σώθηκε.

-Ήταν μια μαφιόζικη επίθεση, ωστόσο όταν ηρέμησαν τα πράγματα, πως ήταν η κατάσταση μετά από όλο αυτό;

-Το αρτοποιείο είναι ιστορικό και ο κόσμος έτσι κι’ αλλιώς το ήξερε. Ενώ οι επόμενες ημέρες κυλούσαν μέσα σε ένα περιβάλλον που έπρεπε να διαχειριστώ, τόσο με τους ανθρώπους μου όσο και με την οικογένεια μου. Το θέμα είναι πως δεν είχα καμία ασφάλεια για τον φούρνο ενώ για να το ξαναφτιάξω χρειάστηκε να δώσω ότι χρήματα είχα βγάλει σε όλη την πορεία μου ως διαιτητής.

-Κατεβαίνεις υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ. Αν πάρουμε την ατάκα του Αλμεϊδα στο ποδόσφαιρο περί «δώρων», τα κόμματα που είχαν την πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κυβέρνησαν χάρη στο “δώρο” του εκλογικού συστήματος για +50 βουλευτές. Ο Μητσοτάκης είπε ότι θα πάμε σε δεύτερες, αν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία για να μπορεί να πάρει το “δώρο”. Ποια είναι η γνώμη σου;

-Τα “δώρα” τα δίνει ο λαός και όχι τα νομοθετήματα των εκάστοτε πολιτικών, που στην τελική είναι για να υπηρετούν το λαό. Αυτό ακριβώς είναι η απλή αναλογική. Να αποφασίζει ο λαός που θα δώσει τα δώρα του. Πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ ψήφων που λαμβάνει το κάθε κόμμα και βουλευτών που βγάζει. Απλή αναλογική υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Άρα όσοι αρέσκονται σε εκφράσεις του τύπου «Μένουμε Ευρώπη» να το δείχνουν και στην πράξη, γιατί σε αυτό θέμα κάποιοι αντί για δυτικοί, εμφανίζονται ανατολίτες. Όμως αλα καρτ Ευρωπαίοι δεν υπάρχει.

-Είσαι υποψήφιος σε μια δύσκολη περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Μεσσηνία. Σου πιστώνεται από τον κόσμο η έντιμη πορεια σου στο δύσκολο χώρο του ποδοσφαίρου και στην πολιτική;

-Το 2015 που κερδίσαμε τις εκλογές είχα βγει τέταρτος βουλευτής  με 5.200 ψήφους. Το 2019 ενώ χάσαμε τις εκλογές, πήρα 25% περισσότερους ψήφους από το ’15. Ήμουν από τους ελάχιστους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος που αύξησε τα ποσοστά του. Αυτό δείχνει ότι με έχει σε μια εκτίμηση ο κόσμος. Λένε κάποιοι ότι το 2015 βγήκα λόγω της βομβιστικής επίθεσης. Αν το 2015 βγήκα για αυτό το λόγο, το 2019 ξαναβγήκα με περισσότερους ψήφους γιατί κάτι προσπάθησα να κάνω καλά.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή