Κοντονής: “Απαράδεκτο να πληρώνει το VAR o Έλληνας φορολογούμενος – Η ΕΠΟ είχε στήσει ένα σύστημα που διοχέτευε δηλητήριο”

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μίλησε στη «Δίκη στο OPEN» για την προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου επί ημερών του και την χρησιμότητα των τακτικών δικαστών στο ποδόσφαιρο.

Για τους τακτικούς δικαστές στο ποδόσφαιρο: «Εγώ είχα κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν οι κανονισμοί των ομοσπονδιών και να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και έγινε σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορεί ένας υφυπουργός να είναι κάθε φορά από πάνω με την δαμόκλειο σπάθη. Οι τακτικοί δικαστές έγιναν επί ημερών μου. Και τότε μου έλεγαν ότι παρεμβαίνω, έδωσα τα πάντα. Υπήρχαν απειλές για grexit.

Η ΕΠΟ είχε στήσει τότε ένα σύστημα που διοχέτευε δηλητήριο στην κοινή γνώμη και υπήρχαν ομάδες που είχαν βολευτεί σε αυτή την κατάσταση. Ήταν εστίες διαφθοράς. Τα παρακολουθώ, πλέον, από απόσταση, αλλά νομίζω ότι τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα. Δεν είναι ώριμη ακόμη η κατάσταση για να φύγουν οι τακτικοί δικαστές. Αλλά ίσως ξέρει ο υπουργός δικαιοσύνης κάτι παραπάνω».

Οι αθλητικοί δικαστές που δεν ήταν τακτικοί παρήλθαν τότε όλοι από τον ανακριτή, τους είχαν απευθύνει μία κατηγορία. Είχα πάρει την απόφαση για τακτικούς δικαστές μετά τον αγώνα ΟΦΗ-Παναθηναϊκός, που είχε πέσει τούβλο και η ποινή ήταν χαμηλή. Είχα πει δεν πάει άλλο. Έχουμε έμπειρους δικαστές, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Αντιλαμβάνονται καλά και οι αποφάσεις που βγάζουν στέκονται και στα διεθνή δικαστήρια, όταν προσφεύγουν οι ομάδες».

Για την χειραγώγηση των αγώνων: «Η χειραγώγηση είναι σαν Λερναία Ύδρα. Όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες μπορεί να παρέμβει το κράτος και να βοηθήσει τις έρευνες των δικαστών με εξειδικευμένους βοηθούς. Η δικαστική αστυνομία ήταν ένα νομοσχέδιο που είχα προωθήσει για να τρέχουν οι υποθέσεις. Εγώ ήμουν άσχετος με το στοίχημα αλλά φώναξα δύο ανθρώπους και με εξήγησαν για να διαβάζω τις εκθέσεις».

Για την σχέση του με τους παράγοντες: «Εγώ ήθελα να έχω καλή σχέση με όλους τους παράγοντες, αυτό δεν έγινε απόλυτα με όλους. Εγώ ήθελα να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο και ανάμεσα σε αυτούς που το ήθελαν ήταν και ο κ. Μελισσανίδης, όχι μόνο αυτός. Ηρθε ο Ινφαντίνο και μετά η επιτροπή που είχε στείλει η UEFA και η FIFA κατέληξε σε ορισμό προσωρινής διοίκησης. Μια χαρά τα είχε πει ο κ. Δρόσος σαν πρόεδρος. Υπάρχει ένα ρητό ότι ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή κατάσταση για να την αφήσουμε στα χέρια των στρατηγών».

Για την φορολόγηση στο στοίχημα: «Είχαμε κάνει αρκετά σπουδαία πράγματα, είχα προσπαθήσει να βάλω ένα φόρο στις στοιχηματικές εταιρείες γιατί δεν μπορεί κάποιος να μεταχειρίζεται αυτό που παράγουν οι ομάδες και να μην δίνει τίποτα πίσω. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ και υπήρχαν τότε συκοφαντικά δημοσιεύματα. Ξεσηκώθηκαν. Ένας από τους ιδιοκτήτες στοιχηματικών εταιρειών έγραψε στις ιστοσελίδες που ήλεγχε ότι ενόψει του ανασχηματισμού θα μεταφερθώ. Η κυβέρνηση τώρα φορολογεί τα κέρδη των παικτών και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Λέει δίνω χρήματα, αλλά δεν τα παίρνεις από αυτούς που κερδίζουν τεράστια ποσά».

Για την χρηματοδότηση του VAR: «Ενώ έπρεπε το VAR να έρθει γιατί λειτούργησε λυτρωτικά και εμπέδωσε ένα αίσθημα δικαιοσύνης, είχα πει τότε ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Όπως σε έναν ξενοδόχο δεν θα πληρώσει το κράτος τα κρεβάτια, δεν γίνεται κάτι που έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο να το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Είναι απαράδεκτο. Αφορούσε το προϊόν τους. Εγώ έλεγα να γίνει σε συνεργασία του κράτους με την λίγκα και να το πληρώσει η λίγκα. Η εικόνα που έχω για τον κ. Αυγενάκη στο υπουργείο αθλητισμού, αφήστε το καλύτερα».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή