Kοντονής: “Διαλύθηκε η παράγκα και πλέον όποιος παίρνει το πρωτάθλημα το αξίζει”

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μίλησε για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τους λόγους που οδηγούν σε έξαρση της βίας.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε στο Metropolis:

Για τη δολοφονία του Άλκη: «Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη αλλά απογοήτευση γιατί οι εμπλεκόμενοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Από την πρώτη στιγμή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου τα πράγματα έπαιρναν άσχημο τρόπο. Και ενώ είχαμε περιστατικά από ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με εκατόμβη νεκρών δεν παραδειγματιστήκαμε. Νομίσαμε ότι ήταν για τους άλλους και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Επί των ημερών μου δεν υπήρξε ανθρωποκτονία στα γήπεδα. Υπήρξε ανθρωποκτονία στην Κρήτη επί της κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν ανέλαβα είπα ότι πρέπει να παταχθεί το φαινόμενο. Θα κάνουμε ότι μπορούμε κι θέλουμε τη βοήθεια των συναρμοδίων. Δυστυχώς ήμασταν οι μόνοι που προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι εκείνη την περίοδο».

Για τη στάση των ομάδων: «Οι ομάδες ήταν κατεξοχήν αντιδραστικός παράγοντας σε αλλαγές. Μέχρι που κατάλαβαν ότι τον νόμο τον Μάιο του 15 θα τον εφάρμοζα μέχρι κεραίας. Είχαν κλείσει κερκίδες, γήπεδα και είχε ανασταλεί το πρωτάθλημα. Είχαν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα και είχε βελτιωθεί η κατάσταση. Είχαμε εφαρμόσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο και είχαμε πει να εφαρμοστεί και η κάρτα φιλάθλων . Οι ομάδες χρησιμοποιούσαν τους οπαδικούς στρατούς. Έρχονταν οπαδοί στο σπίτι μου έγραφαν συνθήματα. Γιατί γίνεται αυτό που γίνεται στα γήπεδα. Ξεκίνησε από τον οπαδικό στρατό που χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Πέσανε πάνω μου και κατάλαβαν ότι δεν καταλαβαίνω. Είχε καλυτερέψει αρκετά η κατάσταση. Όμως όλα αυτά λειάνθηκαν. Το πολιτικό κόστος λειτούργησε ως γνώμονας για να μη γίνουν πράγματα που έπρεπε να γίνουν. Είχαμε συμφωνήσει με τη λίγκα να υπάρχει η κάρτα φιλάθλου, η δαπάνη θα ήταν από τη Super League και ενώ ήταν να εφαρμοστεί το 2016, φεύγοντας από το υπουργείο το είδα να μη γίνεται. Σε τακτά χρονικά διαστήματα κάναμε εφόδους στους συνδέσμους. Είχαμε και το φαινόμενο ότι αν γινόταν κάτι σε ένα γήπεδο έφταιγε η αστυνομία. Αντί να καταλάβουν ότι υπήρχε πρόβλημα έφταιγε η αστυνομία. Είχαμε τότε προβλέψει για την κατάργηση των συνδέσμων και τη δημιουργία λεσχών όπως στην Αγγλία αλλά δεν προχώρησε».

Για την κωλυσιεργία στην απόδοση δικαιοσύνης: «Είναι αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Δεν έγινε απολύτως τίποτα για την απόδοση δικαιοσύνης. Είχα έτοιμα 4 νομοσχέδια και δεν πέρασε κανένα. Και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια παθογένεια που βολεύει πολλούς. Ο πολίτης τι φταίει γι αυτό;»

Για το βίντεο: «Όλα ξεκινάνε από τους οπαδικούς στρατούς και μετατρέπονται σε εγκληματική οργάνωση. Είδαμε πώς έδρασαν, στοχοποίησαν τα θύματά τους και εκτέλεσαν το σχέδιό τους. Ήταν αποτρόπαιο».

«Δεν ξέρω γιατί δεν προχώρησε τίποτα. Το μόνο που έγινε ήταν να διαλυθεί η παράγκα και πλέον όποιος παίρνει το πρωτάθλημα το αξίζει. Όσα γινόντουσαν παλιότερα ήταν ένας λόγος που πυροδοτούσε ενέργειες βίας. Έπρεπε να λυθούν . Έχει εκτιμηθεί ότι δε χαρίστηκα σε κανέναν, έκανα αυτό που έπρεπε προς όλες τις ομάδες. Όμως δυστυχώς φτάσαμε πάλι σε τέτοια φαινόμενα».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή