Κοντονής: Η κυβέρνηση είναι ανίκανη για τον Ολυμπιακό επειδή δεν γίνεται ανατροπή στη διοίκηση της ΕΠΟ

Print Friendly, PDF & Email

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης (νυν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ζάκυνθο) Σταύρος Κοντονής και μίλησε αναλυτικά για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το θέμα της οπαδικής βίας και όσα είχαν γίνει επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Αθλητισμού.

Mεταξύ άλλων είπε ο Σταύρος Κοντονής:

Τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του κ. Αυγενάκη που σιωπά για τα επεισόδια στο «Καραϊσκάκη»: Ποτέ δεν κρύφτηκα, ούτε στα εύκολα, ούτε στα δύσκολα, ούτε στα λάθη, ούτε και στις επιτυχίες. Και θεωρώ ότι προσπάθεια που κατέβαλα τότε για να παταχθεί το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα κι αυτή η αναρχία που υπήρχε στους αγωνιστικούς χώρους και στις εξέδρες, απέδωσε κάτι. Θυμάμαι ότι τιμωρούντο οι ομάδες κάθε Δευτέρα πρωί ακόμα και για τα βεγγαλικά. Μου έστελνε η αστυνομία αναφορά για τους πυρσούς, κάθε ένας ήταν και από ένα χιλιάρικο πρόστιμο για τις ομάδες. Δεν γίνεται αλλιώς να μπει τάξη όταν η πολιτεία. το κράτος, δεν έχει μία τακτική συνεχούς αντιπαράθεσης στη βία».

Γιατί δεν παρεμβαίνει ο κ. Αυγενάκης: «Ο κ. Αυγενάκης είναι ένας ωσεί παρών υφυπουργός αθλητισμού. Όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στο Πρωτάθλημα ήταν το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης, με την απόφαση της ΕΕΑ κατά του ΠΑΟΚ. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης πήρε την αρμοδιότητα του ποδοσφαίρου από τον κ. Αυγενάκη και την έδωσε στον κ. Γεραπετρίτη. Ο κ. Αυγενάκης δεν είναι ένας έγκυρος συνομιλητής για τα θέματα του ποδοσφαίρου. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είπε ότι η αρμοδιότητα για το ποδόσφαιρο και οι διαπραγματεύσεις με UEFAFIFA περνάνε σε άλλα χέρια, αν μου είχε συμβεί εμένα αυτό, θα είχα παραιτηθεί. Εκ του ασφαλούς τουιτάρει, όταν έχουμε αναμμένα κάρβουνα, απομακρύνεται. Αν αισθάνεσαι ότι αν μιλήσεις και ότι και να πεις θα σε εκθέσει, ορισμένοι προτιμούν τη σιωπή».

Για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού για ανίκανη κυβέρνηση και αν οφείλει απάντηση ο κ. Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση είναι ανίκανη για τον Ολυμπιακό επειδή δεν γίνεται ανατροπή στη διοίκηση της ΕΠΟ. Εγώ αυτό καταλαβαίνω από την ανακοίνωση. Δημοσιογράφοι φίλα προσκείμενοι στον Ολυμπιακό με κατηγορούσαν ότι έφερα την τρόικα στον αθλητισμό στην Ελλάδα, την εποπτεία και τον διορισμό διοίκησης στην ΕΠΟ, σήμερα δίνουν έναν υπέρ πάντων αγώνα και λένε “αφού το κάνει ο Κοντονής γιατί δεν το κάνεις κι εσύ”. Μα δεν μπορούν η FIFA και η UEFA να εμπλέκονται σε τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι η αλλαγή διοίκησης στην ΕΠΟ όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Τότε η αφορμή για συνεχή σύγκρουση για αυτά που έκανε η ΕΠΟ επί των ημέρων μου ήταν η πραξικοπηματική αλλαγή των αθλητικών δικαστών. Τότε είχα στείλει τη γνωστή επιστολή στην οποία είπα ότι η ελληνική κυβέρνηση διακόπτει κάθε επικοινωνία με την ΕΠΟ και θα συνομιλεί μόνο με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Κι όταν αν δεν πάρετε εσείς την ευθύνη για να σταματήσει αυτή η κατάσταση εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, θα νομοθετήσουμε άμεσα με πρώτο βήμα τη διακοπή του πρωταθλήματος».

Για την οπαδική βία και αν ήθελε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να την πατάξει: «Δεν ήθελε. Βεβαίως και μπορούσε, αυτό κάναμε εμείς υπό πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες. Κάνω τη διαπίστωση και μου κάνει εντύπωση που είπε ο πρωθυπουργός ότι πάταξαν τη βία στα γήπεδα. Κολοκύθια με τη ρίγανη! Δεν έκαναν τίποτα αλλά αφήσαν το φαινόμενο να διογκωθεί, είχαμε νεκρούς. Εγώ παρέλαβα ένα υπουργείο που το αμέσως προηγούμενο διάστημα, όχι της υπουργίας μου άλλα του προηγούμενου υπουργού, υπήρξε ο νεκρός στην Κρήτη. Αν μου τύχαινε εμένα νεκρός σε γήπεδο, θα έπρεπε να είχα φύγει. Από εκείνη τη νομοθεσία που είχα περάσει, έχει μείνει μόνο το ονομαστικό εισιτήριο, όλα τα αλλά έχουν ακυρωθεί».

Γιατί να μη θέλει μία κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη βία: «Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Καθήκον μιας κυβέρνησης είναι να πραστατέψει το κοινωνικό σύνολο. Και προστασία του κοινωνικού συνόλου είναι να φεύγει ένα παιδί από το σπίτι του και ο γονέας να είναι σίγουρος ότι θα γυρίσει πίσω. Να μην το ψάχνει σε αστυνομικό τμήμα, σε νοσοκομείο, σε νεκροτομείο. Το περιορίσαμε τότε το φαινόμενο, επενέβη το κράτος, έβαλε μία τάξη, κατάλαβαν όλοι ότι δεν παίζουμε τότε. Ας βρεθεί ένας παράγοντας ομάδας και να πει ότι λειτούργησα μεροληπτικά. Τότε το είχαν πει, να το πουν σήμερα. Ότι ό,τι έκανα σε επίπεδο αποφάσεων για την μια ομάδα, δεν το έκανα και για την άλλη και την ευνόησα».

Αν φοβούνται οι πολιτικοί τη στοχοποίηση από τα μέσα των ιδιοκτητών των ομάδων: «Δεν νομίζω ότι κανένας υφυπουργός αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, εξαιρώ τον Γιώργο Φλωρίδη, δεν υπέστη τις επιθέσεις που είχα υποστεί εγώ, δημοσιογραφικές και πραγματικές. Ούτε διανοήθηκα μία στιγμή να κάνω πίσω. Όταν ερχόντουσαν κάτω από το σπίτι μου και φωνάζανε, όταν ερχόντουσαν τα μηχανάκια για να μου στήσουνε καρτέρι, αυτό τι είναι; Δεν έχει να κάνει αν φοβήθηκα, εγώ ήμουν αποφασισμένος να φέρω το έργο εις πέρας. Γι αυτό λέω, αν κάτι παρήχθη, παρήχθη εκείνη την περίοδο. Και είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα, υπήρξε μία βελτίωση που αν αυτό το έργο είχε ολοκληρωθεί, με την κάρτα φιλάθλου, με όλα τα ζητήματα που τα είχαμε λύσει νομοθετικά, θα είχαμε μία άλλη εικόνα μέσα στα γήπεδα».

Αν η οικονομική εξουσία είναι υπέρτερη της πολιτικής: «Όχι, δεν είναι υπέρτερη. Θα μιλήσω για τον εαυτό μου. Είχα απέναντι τους μεγάλους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου οι οποίοι είναι και παραμένουν μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου. Σε κανέναν από αυτούς δεν χαρίστηκα, αισθάνθηκα ότι κάνω το καθήκον μου, με βάση τις κατευθύνσεις που είχαμε τότε και με βάση τη λογική και την ιδεολογία μου. Δε χαρίστηκα σε κανέναν και νομίζω ότι σήμερα, αν είναι ειλικρινείς και οι τέσσερις, θα το παραδεχτούν αυτό. Όπου η πολιτική εξουσία και το κράτος θέλουν να κάνουν τομές και να πραγματοποιήσει εξυγίανση σε όλους τους τομείς όχι μόνο του αθλητισμού, θα το κάνει. Δεν μπορεί κανένας να την εμποδίσει».

Γιατί δεν τηρείται και τώρα η επιτυχημένη «συνταγή» του: «Δεν μπορώ να καταλάβω, οι εξηγήσεις που μπορώ να δώσω είναι πολλές. Κατά πρώτον, η διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα. Πολύ εύκολο είναι αυτό, το φαντάζεται ο καθένας. Μπορεί να είναι το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Δηλαδή μη σπάσουμε αυγά, να τα αφήσουμε όπως είναι τα πράγματα. Έχω πει ότι όταν κάνεις το σωστό δεν έχεις πολιτικό κόστος, έχεις πολιτικό όφελος. Μακροπρόσθεσμα θα σου αναγνωριστεί κάποια στιγμή. Θυμόσαστε όταν έκλεισε η Θύρα 13 τι κατακραυγή υπήρχε. Όταν πήρα μέτρα και κατά τον άλλων ΠΑΕ όταν υπήρχε διασάλευση της δημόσιας τάξης στα γήπεδα, συνειδητοποίησαν όλοι εγώ δεν μεροληπτώ. Και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το κατάλαβαν πολύ γρήγορα. Το θέμα είναι θέλουμε ευταξία στους αγωνιστικούς χώρους ή δεν θέλουμε; Τότε που θέλαμε, το πετύχαμε».

Γιατί δεν παρεμβαίνει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας: «Νομίζω ότι είναι πολύ σύντομο να παρέμβει. Γιατί πρέπει να πάει ο φάκελος, το φύλλο αγώνα, χθες έγινε, νομίζω χρειάζονται 2-3 μέρες».

Αν πιστεύει ότι θα λογοδοτήσει κανείς στην Ελλάδα για στημένα παιχνίδια: «Το πρόβλημα έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι ο κανονισμός που υπάρχει σήμερα στην ΕΠΟ και απαιτεί πάρα πολλά για να στοιχειοθετηθεί στημένος αγώνας. Πρέπει να δούμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο πατάει η αθλητική δικαιοσύνη για να εκδίδει αποφάσεις και τι προϋποθέσεις υπάρχουν για να κριθεί ένας αγώνας στημένος. Το δεύτερο, και χαίρομαι που εμπλέκεται η Interpol, ο παράνομος στοιχηματισμός δεν είναι εγχώριο πρόβλημα ούτε μπορούμε να το λύσουμε εδώ. Συνδυάζεται με διεθνείς παράνομες αγορές, με διακίνηση μαύρου χρήματος επομένως χρειάζονται συνέργειες διακρατικών αρχών και εισαγγελέων πολλών χωρών για να παταχθεί».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή