Koυπτσίδης: Υπάρχει εχθρική στάση προς το ποδόσφαιρο από τον υφυπουργό Αθλητισμού

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Γρεβενών και μέλος της ΕΕ ΕΠΟ, Δημοσθένης Κουπτσίδης
Print Friendly, PDF & Email

Για τον τρόπο που πολιτεύεται ο υφυπουργός Αθλητισμού σε σχέση με το ποδόσφαιρο, το μητρώο αθλητικών σωματείων και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊου, μίλησε το μέλος της ΕΕ ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Γρεβενών, Δ. Κουπτσίδης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη στο sportime:

-Ποια είναι η επόμενη μέρα για το ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα του ερασιτεχνικού;

«Η επόμενη μέρα στο ποδόσφαιρο είναι αβέβαιη . Και είναι αβέβαιη λόγω πολλών παραγόντων που συντελούν προς αυτή την κατεύθυνση. Και πέραν από την εσωστρέφεια και την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των ομάδων σε υψηλό επίπεδο υπάρχει και μια εχθρική στάση από το Υπουργείο αθλητισμού και τον υπουργό αθλητισμού. Παρακολουθούμε μια συμπεριφορά, που συνάδει ούτε στη θέση που κατέχει, αλλά και δεν δείχνει σεβασμό προς την ιστορία του αθλήματος».

-Τι εννοείται;

«Κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες του αθλητικού μητρώου και παράλληλα εξακολουθούμε να ζούμε μια σειρά τροποποιήσεων νόμων αλλά και παρεμβάσεων στον αθλητικό νόμο, οι οποίες έχουν ως στόχο την ΕΠΟ, αλλά και άλλες Ομοσπονδίες! Ως γνωστό η ΕΠΟ, έχει το 1/3 των σωματείων της χώρας και απ’ αυτά τα σωματεία, έχουν λάβει την αθλητική αναγνώριση συγκριτικά μικρός αριθμός, με τους όρους που έχει θέσει το Υπουργείο, με το οποίο δεν διαφωνούμε επί της ουσίας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται αυτή η αναγνώριση.

Και μεθοδεύεται σε μια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω κορονοϊού που πολλά πράγματα έχουν ανασταλεί και τα πρωταθλήματα δεν γίνονται. Παρ’ όλα αυτά έχουν μπει μια σειρά προϋποθέσεων και εγγράφων που χρειάζονται, τα οποία είναι αδύνατα να βρεθούν. Για παράδειγμα ο Πυρσός Γρεβενών ιδρύθηκε το 1928, που θα βρουν άκρη. Χρειάζονται λογιστές, δικηγόροι, που θα πρέπει να πληρωθούν. Ας έδινε μια προκαταβολή και ας έβαζε μια ημερομηνία την επόμενη χρονιά να ολοκληρωθεί η εγγραφή».

-Δηλαδή υπάρχει περίπτωση αρκετές ομάδες να μείνουν εκτός;

«Μα φυσικά και γι αυτό διαμαρτυρόμαστε. Και σ’ αυτό δεν υπάρχει λογική. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τόση βιασύνη σε ένα θέμα που είναι πολύπλοκο και μάλιστα σε μια περίοδο, που οι μετακινήσεις είναι δύσκολες και τα οικονομικά των συλλόγων σε άσχημη κατάσταση. Αν πήγαινε πίσω, θα γινόταν κάποιο κακό. Ισα – ίσα οι ομάδες και οι άνθρωποι που ήθελαν να φανούν με συνέπεια στο νόμο αυτό, θα είχαν το χρόνο και θα ήταν περισσότερες σε αριθμό από ότι είναι σήμερα».

-Αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι, πως θέλει να ελέγξει ΚΑΙ την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ισχύει;

«Πάντα και κατά καιρούς υπήρχαν τέτοιοι σχεδιασμοί. Όμως παρά τις πιέσεις και παρά το «πάθος» κάποιων αυτό δεν έχει τελεσφορήσει και δίκαια. Άλλωστε η ίδια η ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, έχουν κάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο Αθλητικό Νομοσχέδιο και θεωρεί πως αυτές οι παρεμβάσεις είναι αντικαταστατικές και αντικανονικές.

Εκείνο που θέλουμε είναι τη βοήθεια και όχι τον διαχωρισμό των σωματείων. Και μάλιστα όλα αυτά να τα συνδέει και με τις επερχόμενες εκλογές. Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΠΟ.

Και μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο, ενώ τόσο η ΟΥΕΦΑ όσο και η ΦΙΦΑ είναι κάθετες στο θέμα αυτό και έχουν ξεκαθαρίσει πως για ότι αφορά το ποδόσφαιρο, η μοναδική υπεύθυνη είναι η ΕΠΟ! Και μάλιστα σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει αποκλεισμός των εθνικών ομάδων, αλλά και των σωματείων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και άρα δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ότι αφορά τις εκλογές ή συμμετοχή σ’ αυτές (εκλογές), όπως επίσης και ποια πρόσωπα θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ΕΕ της Ομοσπονδίας μας».

-Ναι αλλά με τα νέα αυτά δεδομένα βλέπετε να αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρτης;

«Ναι αυτό είναι αλήθεια. Το ερασιτεχνικό σωματείο που είναι ερασιτεχνικό, ξαφνικά πάει να μετατραπεί σε ένα άτυπο επαγγελματικό, αφού ζητείται έμμισθος προπονητής με ότι συνεπάγεται, με ύπαρξη λογιστή κλπ. Όλα αυτά που ζητούνται σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να έχουμε ελέγξει πριν τα ζητήσουμε, αν υπάρχουν. Ζητάμε από έναν κτηνοτρόφο ή γεωργό που δεν του περισσεύει χρόνος, να τρέχει και να κάνει τον γραμματέα! Γίνεται; Γιατί θα πρέπει να πληρώσει κάποιον και που θα βρει τα λεφτά, ώστε να αναλάβει όλη αυτή την γραφειοκρατία, από τη στιγμή που θέλει να κάνει το κέφι του και μόνον;

Και αυτονόητα μ’ αυτό τον τρόπο θα τα παρατήσει, θα διαλυθεί η ομάδα και οι νεαροί αντί για τα γήπεδα και τους χώρους άθλησης θα βρεθούν στις καφετέριες και στις πλατείες! Θα μας αρέσει αυτή η εικόνα. Ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν πως έτσι δολοφονούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο! Αν ο κ. Αυγενάκης θέλει να μείνει στην ιστορία, πως κατάφερε να συρρικνώσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να το διαλύσει, του δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Όμως φαίνεται ξεχνά, πως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, είναι εκείνο που τροφοδοτεί τις μεγάλες ΠΑΕ με ελληνόπουλα και φυσικά και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα».

-Εσείς πάντως έχετε βρει τον τρόπο, όλα τα σωματεία σας να ενισχυθούν οικονομικά;

«Ναι αυτό οφείλεται σε μια δική μας πίεση προς την περιφέρεια με την τελευταία να δείχνει την ανάλογη κατανόηση και μέσω της Ένωσης μας, θα δώσει ένα ποσό ενίσχυσης σε όλα τα σωματεία. Επίσης έχουμε καταθέσει πρόταση κι εγώ προσωπικά προς τον κ. Αυγενάκη, να μεριμνήσει τώρα στα δύσκολα και να πληρώσει τα έξοδα των αγώνων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου όλης της επικράτειας βάσει του φ.α. Θεωρώ πως είναι ένα μέτρο στήριξης πολύ σημαντικό και μια μεγάλη ανάσα, αν παρθεί μια τέτοια απόφαση. Η οποία πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική από κάθε άλλη».

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή