Μαυρωτάς: “Η χειραγώγηση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές στον αθλητισμό”

Print Friendly, PDF & Email

Τη δομή, τον οδικό χάρτη προς την πλήρη λειτουργικότητά της και κυρίως τους στόχους της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) παρουσίασε o γ.γ.Α Γιώργος Μαυρωτάς σε webinar με θέμα την πρόληψη της χειραγώγησης στον αθλητισμό, το οποίο διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.), την INTERPOL και το Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC).

H σύσταση της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. (που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μετά την κύρωση της Σύμβασης Macolin από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2019) συμπεριλαμβάνεται στο υπό ψήφιση αθλητικό νομοσχέδιο και, όπως τόνισε ο γ.γ.Α στην παρουσίασή του κατά τη διάρκεια του webinar, αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική ως το τέλος του χρόνου. Όπως σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς, ο κεντρικός πυρήνας της Πλατφόρμας θα αποτελείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α), την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), τον Αθλητικό Εισαγγελέα και την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

«Στόχος είναι ο εθνικός συντονισμός και η διεθνής συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της χειραγώγησης στον αθλητισμό που αφορούν το κομμάτι του στοιχηματισμού, αλλά όχι μόνο αυτό. Για τον λόγο αυτό, εκτός του κεντρικού πυρήνα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. θα συγκροτηθούν και Ομάδες Εργασίας (task forces) με τη συμμετοχή της Ε.Ο.Ε., των Συνδέσμων παικτών, προπονητών, διαιτητών, των Διοργανώτριων Αρχών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) όπως και εκπροσώπων των στοιχηματικών εταιριών. H λειτουργία της Πλατφόρμας θα κινηθεί σε τρεις άξονες: Την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα χειραγώγησης, την αξιολόγηση αναφορών και καταγγελιών και τέλος την έρευνα, την πειθαρχική ή ποινική αντιμετώπιση σχετικών περιπτώσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γ.γ.Α.

Ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι «η χειραγώγηση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές στον αθλητισμό αντίστοιχη με το ντόπινγκ, το οποίο απασχολούσε την αθλητική κοινότητα πριν από είκοσι χρόνια, οπότε και υπήρξε η ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης του φαινομένου σε διεθνές επίπεδο (WADA). Η στενή συνεργασία των κυβερνήσεων με τους αθλητικούς οργανισμούς, ο συντονισμός, οι συνέργειες και η ανταλλαγή πληροφορίας και εξειδίκευσης, αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή