Απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για ένα μήνα στον Μελισσανίδη για τη φραστική επίθεση στο διαιτητή Γιουγκ

Print Friendly, PDF & Email

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο τιμώρησε τον Δημήτρη Μελισσανίδη με ένα μήνα απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για υβριστική συμπεριφορά στους διαιτητές στον αγώνα των playoffs με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ με πρόστιμο 31.500 ευρώ.

Όπως αναφέρει το SDNA: “Στην εκδίκαση της υπόθεσης, οι δικηγόροι Αλέξης Αλεξίου και Ελευθερία Ρίζου εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους ζήτησαν την απαλλαγή του Δημήτρη Μελισσανίδη τονίζοντας ότι δεν προκύπτει υβριστική συμπεριφορά από τη στιγμή που δεν έχει αναγραφεί στο φύλλο αγώνα και κυρίως από τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΚΕΔ δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα για τα οποία το συγκεκριμένο άρθρο απαγορεύει την υβριστική συμπεριφορά εναντίον τους.

Η Πρωτοδίκης Αντογόνη Σταμολέκα στο σκεπτικό τονίζει ότι… “αποδεικνύεται, ότι ο δεύτερος εγκαλούμενος, προέβη σε υβριστική και απαξιωτική προς το πρόσωπο του διαιτητή συμπεριφορά, καθόσον, η συγκεκριμένη έκφραση «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ. YELLOW – YELLOW – YELLOW CARD. ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΠΟΥ ΣΕ ΕΣΤΕΙΛΕ. ΓΑΜ… ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΟΥ» καταδεικνύει καταφρόνηση και ενέχει προσβολή προς το πρόσωπο και το θεσμό του διαιτητή, και δεν εκφράζει μόνο υποτίμηση προς το πρόσωπο του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της SUPER LEAGUE 1, Μ. Clattenburg, αλλά δηλώνει υποτίμηση και στον ορισθέντα από αυτόν διαιτητή του αγώνα. Επίσης η μη αναφορά στο φύλλο αγώνα της πράξης του δεύτερου εγκαλούμενου από τον διαιτητή του αγώνα και δέκτη της υβριστικής συμπεριφοράς, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, ενώ δεν αποδεικνύεται και η παρουσία στο σημείο του τέταρτου διαιτητή, που είναι Έλληνας. Αντίθετα, η έκθεση του παρατηρητή είναι ρητή και σαφής προς τούτο, η δε έκθεση της Αστυνομίας λειτουργεί ενισχυτικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικρούσει την έκθεση του παρατηρητή. Σημειωτέον ότι στην Έκθεση της Αστυνομίας αποτυπώνεται ρητά ότι δεν κατέστη αντιληπτό το ακριβές περιεχόμενο της έκφρασης, που εκστόμισε ο δεύτερος εγκαλούμενος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντικρούσει σε καμία περίπτωση την έκθεση του παρατηρητή”.

Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ απαλλάχθηκε από την κατηγορία του άρθρου 12, 5 του ΚΑΠ για είσοδο στα αποδυτήρια των διαιτητών με τους δικηγόρους να τονίζουν ότι ήταν στον διάδρομο έξω από τα αποδυτήρια. “Αποδείχθηκε, ότι δεν βρισκόταν στο εν γένει χώρο των αποδυτηρίων των διαιτητών, αλλά στο διάδρομο που οδηγούσε μεταξύ άλλων στα αποδυτήρια της πρώτης εγκαλουμένης και πρέπει, ως εκ τούτου, να απαλλαγεί από την αποδιδόμενη σε βάρος του πειθαρχική παράβαση” σημειώνεται στο σκεπτικό.”

Η ανακοίνωση της απόφασης:

7η Αγωνιστική Playoffs
ΠΑΕ ΑΕΚ, Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ (Μεγαλομετόχου ΠΑΕ ΑΕΚ), Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Μη διαπιστευμένου): “Βάσει των αναφερομένων στο από 8/5/2022 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 8/5/2022 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα,”:

Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΑΕΚ συνολική χρηματική ποινή ποσού τριάντα ενός χιλιάδων πεντακοσίων (31.500) ευρώ. Επίσης, ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ τον δεύτερο εγκαλούμενο Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ της αποδιδόμενης σε αυτόν πράξης της εισόδου στα αποδυτήρια των διαιτητών (αρθ. 12 παρ. 5 ΚΑΠ της ΕΠΟ). Τέλος, ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στον δεύτερο εγκαλούμενο Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ, την πειθαρχική ποινή απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για ένα (1) μήνα [παράβαση άρθρων 1, 5επ., 10 παρ.1 περ. δ Ι, 11, 12 παρ. 1 περ. β ΠΚ της Ε.Π.Ο.].

 

Μελισσανίδης σε Γιουγκ: “Τι είναι αυτά που κάνετε με τον Κλάτενμπεργκ γ@μω την Αγγλία του”

Nωρίτερα απολογήθηκε στο Πρωτοβάθμιο Μονομελές Δικαιοδοτικό Όργανο της SL1 o Δ. Μελισσανίδης για τα όσα κατά το κατηγορητήριο έγιναν στο ημίχρονο του ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟ με τον ρέφερι της αναμέτρησης Γιουγκ.

Το αφεντικό της Ένωσης κλήθηκε σε απολογία με το άρθρο 12, 5 του ΚΑΠ για είσοδο στα αποδυτήρια των διαιτητών και με του άρθρο 10, 1δ1 του Πειθαρχικού Κώδικα για υβριστική συμπεριφορά στους διαιτητές του αγώνα και κινδυνεύει με πρόστιμο και απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο και η ΑΕΚ με πρόστιμο.

Η δικηγόρος του Δημήτρη Μελισσανίδη ζήτησε την απαλλαγή του τονίζοντας ότι:

– το αφεντικό της ΑΕΚ δεν μπήκε ποτέ στα αποδυτήρια των διαιτητών αλλά πέρασε από τον κοινό διάδρομο που υπάρχει έξω από αυτά κατευθυνόμενος προς τα αποδυτήρια της Ένωσης. Προσκόμισε μάλιστα, απόφαση της Εφέσεων της ΕΠΟ σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος διάδρομος δεν λογίζεται ως αποδυτήρια διαιτητών.

– Η φράση «τι είναι αυτά που κάνετε yellow, yellow card, με τον Κλάτενμπεργκ που σε έστειλε γαμ… την Αγγλία του» αφενός δεν έχει γραφτεί στο φύλλο αγώνα, ούτε στην έκθεση της Αστυνομίας, παρά μόνο στην έκθεση του παρατηρητή, συνεπώς, όπως τονίστηκε, δεν θεωρήθηκε επιθετική η απειλητική συμπεριφορά από τον Σλοβένο Γιουγκ ή τον 4ο της αναμέτρησης και αφετέρου ο Μελισσανίδης δεν μπορεί να τιμωρηθεί γιατί ο πρόεδρος της ΚΕΔ δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα εις βάρος των οποίων δεν επιτρέπεται η υβριστική συμπεριφορά, σύμφωνα με το άρθρο με το οποίο έχει κληθεί σε απολογία ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν:

Αλεξίου (εκπρόσωπος ΑΕΚ στην ΕΕ/ΕΠΟ): «Είναι προφανές ότι η ΑΕΚ δεν έχει καμία ευθύνη. Υπάρχει ένας τεράστιος διάδρομος στο ΟΑΚΑ, κυκλικός, χωρίς αρχή και τέλος, που περικλείει όλο το εσωτερικό ΟΑΚΑ στο οποίο υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες του Σταδίου, μέσα εκεί δουλεύουν περισσότερα από 100 άτομα. Αν θεωρηθεί χώρος αποδυτηρίων δεν θα πρέπει να βρίσκεται κανείς εκεί άρα δεν θα μπορεί να γίνει αγώνας. Συνεπώς δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει η παράβαση για είσοδο στα αποδυτήρια, το 12,5 του ΚΑΠ.

Ο παρατηρητής από τη φυσούνα μέχρι αποδυτήρια το θεωρεί αποδυτήρια, δεν είναι όλα αποδυτήρια. Ο ισχυρισμός μας είναι ότι ο Μελισσανίδης δεν ήταν στα αποδυτήρια των διαιτητών.

Ο διαιτητής μια επιθετική συμπεριφορά την αντιλαμβάνεται και από την κίνηση του σώματος. Δεν την εξέλαβε σαν επιθετική ή απειλητική συμπεριφορά.

Οι αστυνομικοί που συνοδεύουν τον διαιτητή, δεν το έχουν ακούσει, ο διαιτητής δεν αντιλαμβάνεται καν κινήσεις διαμαρτυρίας. Το «γαμ… την Αγγλία του» είναι ύβρις σε βάρος του διαιτητού; Δεν έχει γίνει αντιληπτός από τον διαιτητή, ούτε από την αστυνομία που τον συνόδευε αλλά μόνο από τον παρατηρητή. Δεν υπάρχει καμία παραβατική συμπεριφορά εξύβρισης ή απειλής».

Ρίζου (δικηγόρος Μελισσανίδη): «Η Εφέσεων της ΕΠΟ έχει πει ότι στο ΟΑΚΑ είναι αδύνατον να πας οπουδήποτε αν δεν περάσεις από τον συγκεκριμένο διάδρομο. Η είσοδος στα αποδυτήρια τιμωρεί την είσοδο στα αποδυτήρια και όχι στον διάδρομο έξω από τα αποδυτήρια.

Αυτός ο διάδρομος οδηγεί στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, στα γραφεία παντού. Η παράβαση του 12.5 δεν στοιχειοθετείται, πήγαινε στα αποδυτήρια της ομάδας του, το ότι συνέπεσε σε ένα σημείο του διαδρόμου να βρεθεί μαζί με τους διαιτητές, δεν στοιχειοθετεί παράβαση.

Το φύλλο αγώνα λέει ρητά ότι παρατήρησε με κίτρινη τον Παπαδημητρίου για έντονη διαμαρτυρία. Ουδεμία άλλη παρατήρηση. Η Αστυνομία λέει στην έκθεση ότι απευθυνόμενος «τι είναι αυτά που κάνετε». Δεν άκουσε καμία εξύβριση, ούτε την έγραψε.

Δεν ελέχθη αυτή η φράση. Αν πάμε μόνο με τον παρατηρητή, ο οποίος άνθρωπος είναι, μπορεί να κάνει λάθος, θα κρίνουμε αν αυτό συνιστά υβριστική συμπεριφορά.

Το άρθρο δεν κάνει λόγο πουθενά για εξυβριστική συμπεριφορά προς τον πρόεδρο της ΚΕΔ. Το να πει κάποιος «τι είναι αυτά» δεν είναι υβριστική συμπεριφορά. Το «με τον Κλάτενμπεργκ που σε έστειλε, γαμ… την Αγγλία του» πήγαινε στον Κλάτενμπεργκ, ο οποίος δεν είναι μέσα στη διάταξη με την οποία έχει κληθεί σε απολογία. Επομένως δεν υπήρξε υβριστική συμπεριφορά γι’ αυτό και ο διαιτητής ο ίδιος, στο φύλλο αγώνα λέει «ουδεμία άλλη παρατήρηση».

Πηγή: SDNA

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή