Μέσω smartwatch o εντοπισμός του ποδοσφαιριστή που είναι offside

Print Friendly, PDF & Email

O Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο υπευθύνου της FIFA για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου παγκοσμίως αποκάλυψε, πριν λίγο καιρό, πως η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που εντοπίζει αυτόματα το οφσάιντ στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, τον χειμώνα του 2022.

Σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως ο ίδιος επιβλέπει τις περισσότερες από τις δοκιμές του νέου συστήματος εκτιμώντας ότι θα τελειοποιηθεί γρηγορότερα του αναμενομένου, αποτελώντας ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στον τρόπο διεξαγωγής του αθλήματος και τη γενικότερη πρόοδό του.

Οσο για το πώς λειτουργεί, εξήγησε ότι το σύστημα θα στέλνει μήνυμα σε κινητή συσκευή (smartwatch), που θα φέρουν οι βοηθοί διαιτητές όταν ο ποδοσφαιριστής είναι εκτεθειμένος και αμέσως θα ανάβει ένα κόκκινο φως. Στη συνέχεια ο βοηθός θα αποφασίζει αν ο παίκτης επηρεάζει την εξέλιξη της φάσης καταλογίζοντας την παράβαση ή αν θα επιτρέπει στο παιχνίδι να εξακολουθήσει.

Η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται στον αυτοματοποιημένο εντοπισμό της μπάλας ενώ στη διαδικασία υπολογίζονται τα άκρα των ποδοσφαιριστών και με τη χρήση αλγορίθμων παράγεται ένα τρισδιάστατο μοντέλο της θέσης του καθενός. Στόχος αφενός η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στις υποδείξεις και αφετέρου η μείωση του χρόνου παρακολούθησης των αμφισβητούμενων φάσεων στο VAR.

H πιο πρόσφατη δοκιμή της τεχνολογίας έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του Κατάρ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Φυσικά, η πρόκληση για τις τεχνολογικές εταιρείες είναι να μεταφέρουν τις πληροφορίες στους διαιτητές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Για την ώρα υπολογίζεται πως ο στόχος τους είναι να το κάνουν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.

Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι το μήνυμα να πηγαίνει στο VAR και όχι στον βοηθό.

Πηγή: Real

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή