Μηνύσεις κατά των διαιτητών: Ο νέος τρόπος αντίδρασης των ΠΑΕ

Ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα διαμαρτύρονται στο διαιτητή. - INTIME / ISMAIL COSKUN
Print Friendly, PDF & Email

Με αφετηρία την περσινή αγωνιστική περίοδο, βλέπουμε κάποιες ομάδες, σε βαθμό που τείνει να γίνει τάση, να έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιδρούν σε περιπτώσεις που πιστεύουν πως έχουν αδικηθεί από την διαιτησία.

Πλέον, δεν μένουν στις διαμαρτυρίες (ανακοινώσεις, δηλώσεις κλπ), αλλά απευθύνονται ή λένε πως θα απευθυνθούν στην τακτική δικαιοσύνη μηνύοντας τους διαιτητές.

Ασφαλώς πρόκειται για έναν νέο τρόπο πίεσης – αντίδρασης και έκφρασης δυσαρέσκειας από την πλευρά των ΠΑΕ προς τους διαιτητές για τα σφυρίγματά τους που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως: Ως οιονεί εκφοβισμός, ως μορφή “εκδίκησης” ή ακόμα ως τρόπος για να μη διαιτητεύσουν συγκεκριμένοι διαιτητές, συγκεκριμένες ομάδες.

Οι μηνύσεις ή η απειλή μηνύσεων έχουν μπει για τα καλά στην ζωή των διαιτητών, αφού ήδη είναι πολλά τα παραδείγματα/περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από την θεσμική πλευρά του ποδοσφαίρου δεν υπάρχει “απάντηση”, ενώ στην η “ολιστική μελέτη” των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρεται πως τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να απαγορεύονται.

Τα μέχρι τώρα περιστατικά

Λαμία 

Η Λαμία αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά του διαιτητή Ευαγγέλου για τις αποφάσεις του στον αγώνα με τον Ατρόμητο την περασμένη Πέμπτη και κυρίως για την φάση του 20′, όπου οι άνθρωποι της Λαμίας υποστηρίζουν πως η μπάλα έχει περάσει την τελική γραμμή στο πλασέ του Ντέλετιτς.

Ο μεγαλομέτοχος της Λαμίας, Πανουργιάς Παπαϊωάννου μίλησε στο «Ράδιο ΝΕΤ 101,9» και τόνισε την πρόθεση της ομάδας να κινηθούν νομικά κατά του διαιτητή. «Υπάρχουν πολλές φάσεις. Αλλά στην ουσία μιλάμε για τη συγκεκριμένη φάση του 20ου λεπτού, που ούτε στο VAR δεν την είδαν και για εμένα και όλο τον υπόλοιπο κόσμο- είναι γκολ. Από εκεί και πέρα, όλες τις φορές που ο κ. Ευαγγέλου έχει μπει ως πρώτος διαιτητής ή ως VAR στη Λαμία, έχει πάντα σοβαρά προβλήματα. Αυτό που αποφασίσαμε είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ να καταθέσει μήνυση εναντίον του. Βέβαια ξέρουμε πως δεν θα έχει πολύ τύχη, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, έχει γίνει αλλοίωση αποτελέσματος. Παράλληλα, θα στείλουμε μία επιστολή στον κ. Κλάτενμπεργκ να ζητήσουμε να μην ξανά οριστεί σε παιχνίδι της Λαμίας»

Απόλλων Σμύρνης

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 6 Ιανουαρίου, ο Απόλλων Σμύρνης, με ανακοίνωσή του εξέφρασε τα παράπονά του για την διαιτησία στο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό και ενημέρωσε πως θα κινηθεί νομικά κατά της διαιτητικής ομάδας του αγώνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Απόλλωνα:

“Το να βγάζουμε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και να στέλνουμε επιστολές στον κ. Κλάτενμπεργκ, μετά τα όσα υποστήκαμε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό από πλευράς της διαιτητικής τριάδας και κυρίως των υπευθύνων του VAR, προφανώς είναι ενέργειες που δεν έχουν καμία αξία.

Ο κ. Κλάτενμπεργκ, προφανώς ζει υπό την πίεση των Big-4 και κατανοούμε ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με τις υπόλοιπες ομάδες.

Το Δ.Σ. της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε όπως καταθέσει μήνυση για εσκεμμένη αλλοίωση αποτελέσματος εκ μέρους των διαιτητών και των υπευθύνων του VAR και αγωγή αποζημίωσης” αναφέρεται.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας), βοηθοί του οι Δημήτρης Σαμοΐλης και Άγγελος Ζήρδας (Αθηνών), 4ος ο Παναγιώτης Κουκούλας (Λέσβου), διαιτητής VAR ο Κωνσταντίνος Κωτσάνης (Δράμας) και AVAR ο Πέτρος Πάτρας (Μακεδονίας).

ΑΕΛ

Η ΑΕΛ είναι μία ακόμα ομάδα που έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της να κινηθεί νομικά κατά διαιτητών. Πιο συγκεκριμένα, είχε εκφράσει τα παράπονά της για τα παιχνίδια απέναντι σε Άρη και Παναιτωλικό, ενώ είχε βγάλει και σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει:

“Η ΠΑΕ ΑΕΛ με λανθασμένες αποφάσεις των διαιτητών Καραντώνη – Κοτσάνη (VAR) και Ζαχαριάδη – Γκορτσίλα (VAR) αδικήθηκε κατάφωρα στα παιχνίδια με τον Άρη Θεσσαλονίκης και τον Παναιτωλικό, όπου έγινε αλλοίωση αποτελέσματος.

κ. Αλέξης Κούγιας ζήτησε προσωπική συνάντηση με τον κ. Κλάτενμπεργκ, η οποία όμως είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί, όπως ελέχθη από την ΚΕΔ, λόγω κορονοϊού και του πρωτοκόλλου που εφαρμόζει η ΕΠΟ.

Σήμερα η ΑΕΛ αντιλαμβάνεται ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να λυθεί μέσω του κ. Κλάτενμπεργκ το πρόβλημα των συνεχόμενων κακών διαιτησιών εις βάρος της, αφού από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας τους ορισμούς των διαιτητών συνεχίζουν να τους κάνουν οι Τριτσώνης – Κουκουλάκης.

Κατόπιν αυτού, με απόλυτη σοβαρότητα και επειδή οι τελευταίες διαιτησίες των συγκεκριμένων διαιτητών ήταν επιπέδου των αλήστου διαιτητικής μνήμης Λάμπρου -Απτόσογλου στον παιχνίδι με την Ξάνθη, παιχνίδι το οποίο ο Περέιρα χαρακτήρισε ότι σε αυτό είδε τη χειρότερη διαιτησία στη ζωή του και για την οποία διαιτησία εις βάρος των συγκεκριμένων διαιτητών εκκρεμεί στη δικαιοσύνη με συντριπτικά στοιχεία η κακουργηματική κατηγορία της αλλοίωσης του αποτελέσματος αγώνα με σκοπό τον στοιχηματισμό, τις επόμενες ημέρες ο ιδιοκτήτης, Πρόεδρος και νομικός σύμβουλος της ΑΕΛ κ. Αλέξης Κούγιας θα προβεί στις εξής νομικές ενέργειες:

1. Θα καταθέσει μηνύσεις εις βάρος των ως άνω τεσσάρων διαιτητών, για τη διάπραξη από αυτούς εκτός του αδικήματος της αλλοίωσης αποτελέσματος και για το αδίκημα της απιστίας, αφού οι διαιτητές αμείβονται από τις ΠΑΕ και δεν είναι υπάλληλοι της ΕΠΟ.

2. Θα καταθέσει επώνυμη καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Ολυμπιακός

Κατά τη διάρκεια της περσινής αγωνιστικής περιόδου, ο Ολυμπιακός, που ξεκίνησε αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας, παρότι δεν είναι καινοφανής, είχε μηνύσει την διαιτητική ομάδα του αγώνα με τον Βόλο για δωροδοκία. Διαιτητές στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν οι: Φωτιάς, Σάββας, Φίλου (βοηθοί), Ευαγγέλου (Video Assistant Referee) και Φωτόπουλου (Video Assistant Referee). Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Βόλος

Τέλος, πέρυσι ξανά, ο Αχιλλέας Μπέος είχε κάνει καταγγελία/μήνυση για απάτη, δωροδοκία ή αλλοίωση αποτελέσματος για το παιχνίδι του Βόλου με τον Παναθηναϊκό στις 8 Δεκεμβρίου 2019 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Βόλου είχε αναφερθεί συγκεκριμένα για τον Βαγγέλη Μανούχου που ήταν διαιτητής του αγώνα και για τον Τάσο Σιδηρόπουλο, διαιτητή VAR. Από την εισαγγελική έρευνα δεν είχαν προκύψει επαρκείς ενδείξεις για την συγκεκριμένη καταγγελία, με αποτέλεσμα η προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει η Εισαγγελία Βόλου να περνάει στο αρχείο.

Καμία δημοσίευση για προβολή