Μοράσση στο “SP”: “Υπάρχουν σκέψεις για μικρή διακοπή της Premier League – O τρόπος ζωής θ’ αλλάξει μετά τον κορωνοϊό”

Λόγω κορωνοϊου αναβλήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο αγώνας Έβερτον - Μάντσεστερ Σίτι -Tony McArdle - Everton FC | Συντελεστές: Everton FC
Print Friendly, PDF & Email

 

Ο Λάμπρος Μοράσση, Διευθυντής Χειρούργος Σπονδυλικής Στήλης (Ορθοπαιδικός) στο νοσοκομείο του Μπράιτον (Brighton and Sussex University Hospitals), είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες που εμβολιάστηκαν. Το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται δέχτηκε έναν από τους πρώτους ασθενής με covid-19 στην Ευρώπη.

Λόγω της ιδιότητας του, της καθημερινής επικοινωνίας του με λοιμωξιολόγους και της ενασχόλησης του με τα αθλητικά δρώμενα μιλάει στο SoccerPlus για την κατάσταση που υπάρχει με τον αθλητισμό εν μέσω κορονοϊού, εξετάζοντας τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βρετανία.

 

Λάμπρο καλησπέρα από το SoccerPlus. Έχεις κάνει ήδη το εμβόλιο, το οποίο βγήκε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πες μας κάποια πράγματα γι’ αυτό, που ήρθε στη ζωή μας.

 

Είναι ένας καινούριος τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται το εμβόλιο, με την τεχνολογία Messenger RNA. Το RNA είναι ένα μέρος του Κορονοϊού και με αυτό τον τρόπο γίνεται η ανοσοποίηση. Είναι μια καινούργια τεχνολογία που χρησιμοποιείται και γι’ αυτό κατάφεραν και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να βγάλουν το εμβόλιο.

 

Και αφού ο κόσμος κάνει το εμβόλιο, τι πρόκειται να γίνει;

 

Το εμβόλιο, προστατεύει αυτόν που το έχει κάνει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ ή κάποιος άλλος που έχει κάνει το εμβόλιο, δεν θα μπορεί να κολλήσει κάποιον που δεν το έχει κάνει, σε περίπτωση που ο εμβολιαζόμενος είναι ασυμπτωματικός φορέας. Γι’ αυτό ακόμα και εμείς, αφού έχουμε κάνει το εμβόλιο, εξακολουθούμε να φοράμε μάσκα, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

 

Στο νοσοκομείο που εργάζεσαι είχε έρθει και ένας από τους πρώτους ασθενής με covid. Τι είχε γίνει τότε, πως καταλήξατε σε αυτό το συμπέρασμα ότι το περιστατικό αφορά έναν τόσο καινούργιο ιό;

 

Είχε έρθει ένας επιχειρηματίας ο οποίος είχε γυρίσει από ταξίδι που είχε πάει στην Κίνα, είχε έρθει στα επείγοντα με πυρετό και με δύσπνοια και μέχρι να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και να κάνει το σχετικό τεστ, είχαν κολλήσει άλλοι τέσσερις.

 

Γιατί στην Αγγλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, επιτρέπεται η παρουσία ενός ποσοστού φιλάθλων στα γήπεδα;

 

Στην Αγγλία προσπάθησαν να σώσουν τα Χριστούγεννα, θέλανε να πάει και κόσμος στα γήπεδα στην «boxing day» καθώς το ποδόσφαιρο στην Αγγλία είναι ένα άθλημα που ενώνει τον κόσμο. Οι λοιμωξιολόγοι της Βρετανίας ήταν επιφυλακτικοί προς αυτή την επαναλειτουργία της οικονομίας. Είχαν πει ότι στα σπίτια θα μπορούν να παρευρεθούν μέχρι τρεις οικογένειες, αλλά μόλις είδαν ότι πάει να φύγει όλο αυτό εκτός ελέγχου, βάλανε άμεσα το Λονδίνο στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου (Tier 4) και σταμάτησαν όλα. Το εντυπωσιακό με όλα αυτά, είναι ότι ενώ υπήρχε ανάλογα και με την επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής μια διαβάθμιση σε Tier 1, Tier 2 και Tier 3, βγήκε ο Μπόρις Τζόνσον και ανακοίνωσε το Tier 4 και πλέον οι περισσότερες περιοχές της Βρετανίας ανήκουν σε αυτό το επίπεδο. Το Tier 4 που υπάρχει στο 52% της Βρετανίας, σημαίνει καθολικό lockdown, όπως στην Ελλάδα.

 

Δηλαδή έχετε και εσείς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα;

 

Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όπως δεν χρειάζεται να στείλουμε κάποιο μήνυμα ή να συμπληρώσουμε κάποια σχετική αίτηση για να βγούμε εκτός οικίας. Όπως δεν είναι υποχρεωτική εδώ η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους.

 

Πάντως είδαμε κάποια σούπερ μάρκετ άδεια στο Λονδίνο και αυτό θύμισε εικόνες από το πρώτο lockdown

Τα ράφια δεν άδειασαν μόνο για το νέο lockdown, αλλά και για δυο ακόμα λόγους. Ο πρώτος είναι ο φυσιολογικός, ότι πάντα τις γιορτές κοντά στα Χριστούγεννα, η ζήτηση είναι κατά τουλάχιστον 20% μεγαλύτερη και ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι το δεύτερο lockdown συνέπεσε χρονικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας του Brexit. Ωστόσο η αγορά επανήλθε σχετικά σύντομα στα κανονικά επίπεδα.

O Λάμπρος Μοράσση, Διευθυντής Χειρούργος Σπονδυλικής Στήλης (Ορθοπαιδικός) στο νοσοκομείο του Μπράιτον (Brighton and Sussex University Hospitals).

 

 

Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η επανέναρξη σε πολλά αθλήματα, ενώ οι περισσότερες κατηγορίες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ακόμα περιμένουν την έναρξη ή την επανέναρξη τους αντίστοιχα. Εκεί πως είναι τα πράγματα;

Εδώ στο ποδόσφαιρο υπάρχει κανονική δραστηριότητα, τόσο σε Premier League, Championship καθώς και στις δυο μικρότερες κατηγορίες. Ασφαλώς ο covid έχει γίνει αιτία να αναβληθούν κάποιοι αγώνες όπως και στην Ελλάδα. Μάλιστα υπάρχει σαν σκέψη, τώρα, με μια αύξηση των κρουσμάτων στον αθλητισμό, μήπως υπάρξει μια μικρή διακοπή της τάξεως του μισού μήνα, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Όσο αφορά τα άλλα αθλήματα και εδώ υπάρχει κάτι αντίστοιχο, καθώς το κρίκετ για παράδειγμα που είναι αρκετά δημοφιλές δεν έχει ξεκινήσει. Από κει και πέρα όλα είναι θέμα λοιμωξιολόγων.

 

Στην Ελλάδα το μπάσκετ έχει ξεκινήσει γιατί οι μισές ομάδες της basket league έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αν δεν υπήρχαν αυτές, ίσως να μην είχε ξεκινήσει ούτε αυτό το άθλημα. Όμως στο ποδόσφαιρο που εντοπίζεις αυτή την διαφορά;

Εκτιμώ ότι οι ομάδες στην Βρετανία προσέφεραν περισσότερα στην πανδημία απ’ ότι οι αντίστοιχες στην Ελλάδα, άρα μετά μπορούσαν να διεκδικήσουν και να πάρουν την έγκριση στο θέμα της επανέναρξης. Για παράδειγμα το γήπεδο της ομάδας του Brighton, είχε μετατραπεί το καλοκαίρι σε κέντρο «drive through» για τεστ covid και αυτό σταμάτησε όταν ήταν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

 

Όλα αυτά βέβαια γίνονται σε αγώνες «κεκλεισμένων των θυρών» ή ανάλογα με μικρή παρουσία θεατών. Θα υπάρξει γι’ αυτό κάποια κρατική αποζημίωση;

Έπεσε αυτό το θέμα στο τραπέζι, γιατί πίσω από ένα γεμάτο γήπεδο, πέρα από τα έσοδα των ομάδων, υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι που ζουν από αυτό, ένα μεγάλο προσωπικό που εργάζεται και αυτή την στιγμή είναι άνεργο. Όμως αν και υπήρχε σαν σκέψη, τελικά δεν θα δοθεί κάποια σχετική αποζημίωση.

 

Πότε εκτιμάς ότι θα έρθει το τέλος του ιού και η επιστροφή στην κανονικότητα;

Εδώ μόνο εκτίμηση μπορεί να γίνει και αυτή είναι ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα έχουμε μπει στην κανονικότητα, δηλαδή από Σεπτέμβριο θα είμαστε όπως ήμασταν προ covid. Δεν μπορεί η ανθρωπότητα να αντέξει όλα αυτά τα μέτρα επ’ άπειρο.

 

Η κανονικότητα σε κάποιους μήνες θα έρθει. Η κανονικότητα με όλο αυτό τον κόσμο που είτε απολύθηκε επειδή για παράδειγμα η επιχείρηση που δούλευε έκλεισε, πότε βλέπεις να έρχεται; Η πιο σωστά τι σημάδια θα αφήσει ο ιός όταν φύγει από την καθημερινότητα μας;

Καταρχάς αναμένεται να εκτιναχθεί το χρέος του ΑΕΠ, όχι όμως σε επίπεδα Ελλάδας. Μιλούσα με ένα στέλεχος της Amazon και μου είπε ότι θα αλλάξει ο τρόπος ζωής μας. Πως έγινε στην Αμερική πριν μερικές δεκαετίες που ήρθε η κάρτα να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό, τα μετρητά; Κάποιες αντίστοιχες αλλαγές θα έρθουν στον τρόπο που ζούμε, που δουλεύουμε, που αγοράζουμε πράγματα… Εκτιμώ όμως ότι ο τρόπος διασκέδασης που ξέραμε, ότι θα παραμείνει ο ίδιος.

 

Θα υπάρξουν πιστεύεις κοινωνικοί διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και μη;

Σίγουρα θα υπάρξουν. Ήδη κυκλοφορούν σποτάκια από αεροπορικές εταιρείες που λένε «Εμβολιάσου και οργάνωσε το επόμενο ταξίδι σου». Επίσης πολλές ασφαλιστικές εταιρείες στα νέα συμβόλαια αρνούνται να συμπεριλάβουν τον Covid19 στις καλύψεις, παρά μόνο εφόσον έχει εμβολιαστεί ο πελάτης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή