Νομοσχέδιο στην κυπριακή Βουλή κατά της χειραγώγησης αγώνων

Print Friendly, PDF & Email

Σκούπα για πάταξη του φαινομένου των στημένων αγώνων στην Κύπρο, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ύστερα από σωρεία διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους φορείς, ΚΟΠ, ΚΟΑ, Συνδέσμους διαιτητών και ποδοσφαιριστών προχώρησε στη ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου το οποίο παρουσιάστηκε στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, από τον Ιωνά Νικολάου.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται για πρώτη φορά το αδίκημα της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων ως αδίκημα διαφθοράς.

Καθορίζονται αυστηρότατες ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα σε όσους εμπλέκονται σε σικέ παιχνίδια.

Η απόπειρα χειραγώγησης ή χειραγώγηση αθλητικού γεγονότος τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που φθάνει τα 7 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ. Παραχωρείται η δυνατότητα δέσμευσης ή δήμευσης του οφέλους που προκύπτει.

Τιμωρούνται, επίσης, η δωροληψία και δωροδοκία αθλητικών παραγόντων με ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια και πρόστιμο μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ.

Το νομοσχέδιο προνοεί επίσης τη δημιουργία ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία θα έχει προληπτική και κατασταλτική αρμοδιότητα να ερευνά τόσο αυτεπάγγελτα όσο και μετά από σχετικές καταγγελίες, περιλαμβανομένων και αυτών της ΟΥΕΦΑ.

Πολλά κενά και ασάφειες στο νομοσχέδιο εντοπίζει το ΑΚΕΛ.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης άργησε πολύ. Η ”μπόχα” από τα στημένα παιχνίδια στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου αναδίνεται όλο και περισσότερο και απειλεί να πνίξει ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα», ανέφερε ο Γ.Γεωργίου βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Tο νομοσχέδιο συνάδει με τη σχετική σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία υπέγραψε την περασμένη βδομάδα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Πηγή: sigmalive.com

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή