Στη δημοσιότητα οι διάλογοι στο ακυρωθέν γκολ του Χασάν – Κλάτενμπεργκ: Σε περιπτώσεις οφσάιντ η απόφαση είναι αντικειμενική

Print Friendly, PDF & Email

Η ΚΕΔ δημοσίευσε δύο video για την τρισδιάστατη τεχνολογία της εικονικής γραμμής offside στο VAR, από τα οποία το πρώτο αποτελεί το εκπαιδευτικό βίντεο της FIFA στην εικονική γραμμή του offside και το δεύτερο παρουσιάζει αποφάσεις διαιτητών με τη χρήση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της φάσης με το ακυρωθέν γκολ των “ερυθρόλευκων” στις καθυστερήσεις του ΠΑΣ Γιάννινα Ολυμπιακός.

Όσον αφορά την φάση στις καθυστερήσεις του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα Ολυμπιακός, η ΚΕΔ δημοσίευσε τους διαλόγους του VAR αλλά και τον τρόπο που τοποθετήθηκε η γραμμή στην εξέταση της φάσης.

Ο Βρετανός επικεφαλής της ΚΕΔ τονίζει πως ”η τρισδιάστατη τεχνολογία της εικονικής γραμμής offside στο VAR προσδιορίζει την θέση των σημείων του σώματος ποδοσφαιριστών ώστε να διασφαλίζεται ότι θα λαμβάνονται σωστές αποφάσεις με σκοπό να βελτιώσει την καθαρότητα και την αξιοπιστία των αποφάσεων που λαμβάνονται με σκοπό να βελτιώσει την καθαρότητα και την καθοριστικών αυτών των περιπτώσεων που αλλάζουν ένα παιχνίδι.

Στη superleague σήμερα οι περιπτώσεις οφσάιντ ελέγχονται από το VAR χρησιμοποιώντας την εικονική τεχνολογία γραμμής οφσάιντ που παρέχεται από την εταιρεία mediapro. Κατά τη χρήση της υπάρχουν επιλογές. 1) η δυσδιάστατη επιλογή, πρόκειται για ένα δισδιάστατο πλέγμα γραμμών το οποίο τοποθετείται πολύ γρήγορα στην ευθεία με το προτελευταίο αμυνόμενο και χρησιμοποιείται στις ξεκάθαρες περιπτώσεις οφσάιντ. 2) Η τρισδιάστατη επιλογή, πρόκειται για άξονες συντεταγμένων Σταυρού όπου δύο γραμμές τοποθετούνται στον αμυνόμενο και των επιτιθέμενο. Στο οφσάιντ τοποθετούνται στο τελευταίο σημείο του σώματος αυτών των παικτών, με το οποίο μπορούν να σκοράρουν (τα οποία είναι η ίδια για όλους τους παίκτες ανεξάρτητα τη θέση τους τη στιγμή της φάσης).

Οι γραμμές αυτές μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν σημεία του σώματος πάνω από το έδαφος όπως ο ώμος ενός ποδοσφαιριστή, τα οποία και απεικονίζονται με μία τρισδιάστατη κάθετη γραμμή. Ο τρόπος που τοποθετούνται οι άξονες δίκην Σταυρού είναι χειροκίνητος και καθορίζεται από τον VAR σε συνεργασία με τον χειριστή του offside (offside operator) με μία γραμμή ενός pixel ούτως ώστε η ακριβής θέση της γραμμής οφσάιντ και το σημείο του σώματος να μπορεί να ακρίβεια να καθοριστεί από το VAR. Κατά πρώτο λόγο, οι δύο κάθετες γραμμές που επεκτείνονται προς τα πάνω και εφάπτονται με τα αντίστοιχα σημεία των σωμάτων είναι χρώματος μπλε για τον αμυντικό ή την μπάλα και κόκκινο για τον επιθετικό όπως καθορίζονται από τη mediapro. Μέχρι αυτό το σημείο οι γραμμές υπόκεινται σε αλλαγές πριν βεβαιωθεί η τελική τους θέση μετά το τελευταίο έλεγχο της ακριβής τοποθέτησής τους.

Η τελική θέση επιβεβαιώνεται από την τεχνολογία της mediapro, η οποία δημιουργεί άλλες δύο γραμμές μπλε και κόκκινη για να ολοκληρωθεί τρισδιάστατη εικόνα στον αγωνιστικό χώρο, οι οποίες είναι παράλληλες με τη γραμμή τέρματος. Από τη στιγμή που οι γραμμές επιβεβαιώνονται, γίνονται πιο έντονες για να μπορούν να είναι πιο εύκολα ορατές από την τηλεόραση. Το πάχος της γραμμής δεν έχει καμία επίδραση στην ακρίβεια της απόφασης. Το σημείο του σώματος σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του παιχνιδιού πού βρίσκεται πιο κοντά στη γραμμή τέρματος παραμένει το σημείο που τοποθετήθηκε η γραμμή του ενός pixel. Η mediapro επίσης χρησιμοποιεί την τριγωνοποίηση η οποία αυξάνει περισσότερο την ακρίβεια. ο παίκτης πρέπει να είναι ορατός από διαφορετικές γωνίες και στη συνέχεια το πλάνο τόσο από τη δυσδιάστατη όσο και από την τρισδιάστατη τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη διαδικασία.

Πριν από κάθε παιχνίδι mediapro καλιμπράρει πολλαπλές κάμερες ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές στις περιπτώσεις εκείνες όπου μέρος του σώματος ενός ποδοσφαιριστή είναι καλυμμένο σε μία κάμερα. Η mediapro χρησιμοποιεί επίσης κάθε κάμερα που έχει στη διάθεσή της για να είναι εφικτό να εντοπιστεί με ακρίβεια το Χρονικό σημείο που απεικονίζεται η μπάλα να φεύγει από το σώμα του ποδοσφαιριστή όπως περιγράφεται στους κανόνες του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας όλες τις κάμερες για αυτό το σκοπό. Οι κάμερες μετάδοσης λειτουργούν με πάνω από 50 καρέ το δευτερόλεπτο συνεπώς το σημείο επαφής με την μπάλα βρίσκεται σε ένα από αυτά τα 50 Καρέ και καθορίζεται από το var χρησιμοποιώντας την κάθετη διαθέσιμη οπτική γωνία.

Γιατί οι γραμμές στο οφσάιντ δεν φαίνονται  ευθείες γραμμές; 

Αυτό έχει να κάνει με τη γωνία της κάμερας καθώς και με την προοπτική που σχηματίζεται από την εικόνα και εκτός της περίπτωσης που η κάμερα μετάδοσης είναι ακριβώς στην ίδια ευθεία με τον προτελευταία αμυνόμενο, η γωνία αυτή μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται πιο πίσω η πιο μπροστά από ότι είναι στην πραγματικότητα όταν η οριζόντια γραμμή χαραχθεί. Αυτό ακριβώς το γεγονός απεικονίζεται στις φωτογραφίες στα παραδείγματα των αγώνων. Μόνο στην περίπτωση που η κάμερα βρίσκεται ακριβώς στην ίδια ευθεία με το περιστατικό του offside οι γραμμές εμφανίζονταν στην οθόνη πληρώσει ευθυγραμμισμένες. Παρόλο που όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο και θα προτιμούσαμε να βλέπουμε γκολ και θέαμα, θα πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες και το πνεύμα του παιχνιδιού. Σε περιπτώσεις που αφορούν οφσάιντ η απόφαση είναι αντικειμενική και λαμβάνεται με την ακρίβεια που μπορεί να αποδώσει η χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας. Αυτή η νέα πραγματικότητα με τη χρήση της τεχνολογίας επίσης δείχνει ότι πιθανότατα στο παρελθόν είχαν κατακυρωθεί λανθασμένα αρκετά γκολ που είχαν επιτευχθεί.”

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔ:

Από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας δημοσιεύονται δύο video για την τρισδιάστατη τεχνολογία της εικονικής γραμμής offside στο VAR, από τα οποία το πρώτο αφορά στην εικονική γραμμή του offside και το δεύτερο παρουσιάζει ιδανικές αποφάσεις διαιτητών με τη χρήση του συστήματος.

Το εκπαιδευτικό βίντεο της FIFA:

Ακολουθεί το video της ΚΕΔ με τις σωστές αποφάσεις διαιτητών:

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή