Αρχική Plus Blog O ποδοσφαιρικός φιλελευθερισμός του Αλαφούζου και ο «φαταουλισμός» που απειλεί την ΕΠΟ

O ποδοσφαιρικός φιλελευθερισμός του Αλαφούζου και ο «φαταουλισμός» που απειλεί την ΕΠΟ

Στην θεωρία του κλασικού φιλελευθερισμού το κράτος είναι βασικά ουδέτερο στις επιδιώξεις και στις πρακτικές του και η πολιτική μέσω αυτού (του κράτους) μια άδολη διαδικασία επιμερισμού αγαθών.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την μαρξιστική ανάλυση, το κράτος δεν είναι ουδέτερο αλλά επιφορτίζεται με το στόχο της διατήρησης και αναπαραγωγής του εκάστοτε κυρίαρχου τρόπου παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, στην εκ βαθέων συνέντευξη στην Athens Voice, δήλωσε πολιτικά φιλελεύθερος. Ως τέτοιος, προφανώς θεωρεί ότι και η ΕΠΟ, το κράτος του ποδοσφαίρου, θα έπρεπε να λειτουργεί ουδέτερα απέναντι στις ομάδες.

Και όπως είπε, λόγω ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα, αν και βρέθηκε στο δίλλημα, αρνήθηκε να μετέλθει μεθόδων που ακολούθησαν στο παρελθόν αλλά μετέρχονται και σήμερα οι ανταγωνιστές του.

Προτίμησε να δώσει τη μάχη με τρόπο θεσμικό και διάφανο.

Πρωτοστάτησαν και ο ίδιος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλά και τα μέσα ιδιοκτησίας του στη μεγάλη μάχη της περιόδου 2014 – 2016 για την ανατροπή της “καθεστηκυίας τάξης” στο ποδόσφαιρο.

Του «συστήματος» που με διάφορα πρόσωπα «έλεγχε» την ΕΠΟ από το 1997, λειτουργώντας κατά βάση υπέρ μιας ομάδας.

Η σύμπραξη με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ και η κοινή πορεία έως το 2017 αποτέλεσε αναγκαία συνθήκη για το ξερίζωμα εκείνου του «συστήματος», που έγινε με την παρέμβαση των FIFA/UEFA το φθινόπωρο του 2016 και τον διορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ.

Από το 2015, λόγω πολιτικών παρεμβάσεων (Στ. Κοντονής), άρχισε η περίοδος μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου η οποία συνεχίστηκε στο διάστημα της προεδρίας του Βαγγέλη Γραμμένου (2017 – 2021):

Λειτουργία VAR, αλλοδαποί διαιτητές, Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας υπό την εποπτεία των FIFA/UEFA, με αλλοδαπά μέλη που είχαν τον πραγματικό έλεγχο και λογοδοτούσαν σε αυτές, εμπέδωση της λειτουργίας της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης με τακτικούς δικαστές, σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας, εποπτεία της καθημερινής λειτουργίας της ΕΠΟ από επιτροπή και ειδικό εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA, ετήσια διοικητική αξιολόγησή της (της ΕΠΟ), διαφάνεια στα οικονομικά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Θάνου Μπλούνα στο monobala.gr ΕΔΩ

Exit mobile version