“O πρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών δέχθηκε τραμπούκικη λεκτική επίθεση στη ΓΣ της ΕΠΟ – Αδυναμία του κράτους να επιβάλλει το νόμο”

Print Friendly, PDF & Email
Του Μιχάλη Γαρεφαλάκη* –
Θα τοποθετηθώ για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν εις βάρος των θεσμών της Ελληνικής Διαιτησίας σε β’ Βαθμό (ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ) και σε α’ βαθμό (53 ΣΔΠ).
Με την ανοχή  των Διοικήσεων της ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ με εξαίρεση τις Διοικήσεις Αντώνη Βασσάρα και Καραμανη Ηλία οι οποίοι προσπάθησαν αλλά τους πούλησαν κάποιοι συνεργάτες τους οι οποίοι συνεργάστηκαν με την ΕΠΟ .
Το ίδιο γίνεται και τώρα με την Διοίκηση του Γιανναδάκη.
Άπαντες οι πρόεδροι της ΕΔΠΕ/ΟΔΠΕ ήρθαν σε συμφωνία με τους προέδρους της ΕΠΟ αλλά η συμφωνία δεν τηρήθηκε ποτέ.
Ήταν μία κοροϊδία για να κερδηθεί χρόνος μήπως και τροποποιηθεί η υπάρχουσα Νομοθεσία προς όφελος του παρασκηνίου ή έναν προτιμάτε της εκάστοτε “εγκληματικής οργάνωσης” (όπως έχει καταγγελθεί από διάφορους ποδοσφαιρικούς παράγοντες).
 Η ίδια κοροϊδία έγινε και στην Διοίκηση Γιανναδάκη αυτή ήταν η αιτία ,η οποία μας  οδήγησε στην Δικαιοσύνη για να ζητήσουμε την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και τίποτα άλλο.
Επικαλούνται τις FIFA/UEFA στην πραγματικότητα όμως η ίδιοι την παραβιάζουν τη συμφωνία μαζί τους.
Μετά από συμφωνία ΕΠΟ – FIFA – UEFA τον Σεπτέμβριο του 21 έκαναν τροποποίηση στο καταστατικό τους για την εγγραφή ως μέλος της υπάρχουσας  ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ και την παρουσία του προέδρου της ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ.
Η Διοίκηση Καραμάνη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (2725/1999)έστειλε αιτήσεις για την εγγραφή της ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ ως μέλος. Το αποτέλεσμα; Απάντηση καμμία.
H υπάρχουσα νομοθεσία επιβάλλει απάντηση στο αίτημα και αν δεν υπάρξει απάντηση, προβλέπει την άμεση εγγραφή ως μέλος της ΕΠΟ .
Τον Νοέμβριο του ’22 άλλαξε η διοίκηση Καραμάνη της ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ. Η νέα διοίκηση του Μανώλη Γιανναδάκη έστειλε επιστολή με αίτημα εγγραφής, αλλά και πάλι τα ίδια.
Το Φεβρουάριο του ’23 στις συναντήσεις του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού κου Λευτέρη Αυγενάκη και του προέδρου της ΕΠΟ κου Μπαλτάκου γίνεται πρόταση για γίνει εγγραφή της ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ με την προϋπόθεση να μετονομαστεί η ΟΔΠΕ σε Ένωση (γίνεται τροποποίηση μόνο για το άθλημα του ποδοσφαίρου η ΟΔΠΕ να φέρει και την λέξη ένωση).
Επίσης  οι  Εν Ενεργεία Διαιτητές να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε α’ βαθμό όπου σύμφωνα με τον Νόμο είναι μέλη (ΣΔΠ) και να έχουν το δικαίωμα εάν προταθούν σε β΄ Βαθμό στο ΔΣ της ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ.
Αποφασίστηκε μετά την συνεχόμενη απαξίωση προς τον Νόμο και προς το καταστατικό τους να προσφύγουμε προς την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Βλεόντας ο κύριος Μπαλτάκος τον κίνδυνο της Δικαστικής έκπτωσης του, πρότεινε προς το δικαστήριο μια συμφωνία η οποία έγινε αποδεκτή (ΙΟΥΝΙΟΣ 23 Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023).
Το αποτέλεσμα και εδώ κοροϊδία παρά τη Δικαστική συμφωνία για την εγγραφή μας ως μέλος της ΕΠΟ.
 Τον περασμένο Ιούνιο η Ε.Ε. της ΕΠΟ αποφάσισε την εγγραφή μας, κάλεσε επίσημα στην Γ.Σ. αντιπροσωπεία από τακτικό και αναπληρωματικό μέλος.
Το αποτέλεσμα ήταν άνανδρη επίθεση στον πρόεδρό μας, από ορισμένους συνέδρους, επειδή κάνουμε αυτόν τον αγώνα  για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας .
Όλοι οι εν ενεργεία και μη Εν ενεργεία Διαιτητές λυπούμαστε
α)γιατί ο προεδρεύων της Γ.Σ. δεν προστάτεψε τον πρόεδρο μας σε αυτή την λεκτική επίθεση η οποία του έγινε. Μία στημένη επίθεση η οποία αντανακλά σε όλους μας.
β) Ο Νομικός της ΕΠΟ στην εισήγησή του προς στους συνέδρους για μη εγγραφή της ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ έδωσε ψευδή στοιχεία τα οποία δεν είναι αυτά τα οποία αναφέρονται στον νόμο, αλλά και ούτε στην νόμιμη λειτουργία των ΣΔΠ
Αντιθέτως
α)οι περισσότερες ΕΠΣ δεν αφήνουν τους Διαιτητές να εγγραφούν στους ΣΔΠ για να εισπράττουν παράνομα ποσοστά ή εισφορές από τα μέλη των ΣΔΠ τα οποία πρέπει να αποδίδονται στους ΣΔΠ. Το σπουδαιότερο για έχουν ομήρους του Διαιτητές λόγω αξιολογήσεων και ορισμών.
β) οι εν ενεργεία Διαιτητές στους  ΣΔΠ συμμετέχουν στις εκλογές και έχουν εκλεγεί και ως μέλη Δ.Σ. των ΣΔΠ.,το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο υπερβαίνει το 85% σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε και τα οποία έχουν σταλεί στην Γ.Γ.Α .
γ) Για να συμμετέχεις και να έχεις το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι πρέπει να είσαι μέλος και ταμειακώς εντάξει. Ίσως γι’ αυτό μερικές ΕΠΣ και δεν αφήνουν τους εν ενεργεία Διαιτητές να εγγραφούν στους ΣΔΠ.
δ) το έκτρωμα του παρασκηνίου που τελειώνει βλέποντας ότι χάνει την ΕΠΟ και τις Επαγγελματικές κατηγορίες προχώρησε παράνομα να κάνει δική του Ένωση με αποκλειστικά Εν Ενεργεία Διαιτητές. για να μην χάσουμε και την Διαιτησία.
Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι πολύ υποψήφιοι για την νέα Διοίκηση στήριξαν αυτό το έκτρωμα που καταγγέλεται από όλους και έκαναν την κολοτουμπά για να είναι και πάλι μέσα στην εξουσία.
Η αλήθεια όλων των παραπάνω είναι ότι δεν είναι ερασιτέχνες παράγοντες αλλά στην ουσία επαγγελματίες αυτό βεβαιώνεται από την χρονική περίοδο  κατά την οποία είναι πρόεδροι των ΕΠΣ,αυτοί οι κύριοι με απειλή την ψήφο τους προς τον εκάστοτε πρόεδρο της ΕΠΟ αντιδρούν για την εφαρμογή του νόμου και την εγγραφή της ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ μέλος της ΕΠΟ, η οποία σύμφωνα  με την ισχύουσα νομοθεσία είναι μέλος της ΕΠΟ
Έρχομαι τώρα να καταγγείλω δημόσια την ΕΠΟ και τις ΕΠΣ οι οποίες ζητούν την διαγραφή Διαιτητών από μέλη των ΣΔΠ  για να μπορέσουν να επιλέγουν στην ΕΔ/ΕΠΣ
Επίσης ζητούν να γίνουν ξανά εκλογές για να ελέγξουν το εκλογικό σώμα ενάντια στην Διοίκηση της ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ, γνωστό αυτό το κόλπο από τις εκλογές στις ΕΠΣ για να μπορεί το παρασκήνιο να ελέγχει το εκλογικό σώμα για ανάδειξη Διοίκησης στην ΕΠΟ.
β) ήταν κοροϊδία το κάλεσμα το επίσημο στη Τακτική Γ.Σ. της ΕΠΟ  και η πρόταση από την ΕΕ της ΕΠΟ για εγγραφή διότι πολύ καλά γνωρίζουν ότι εκκρεμεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων για την εγγραφή μας.
Το έκαναν όμως για να έχουν άλλη μια δικαιολογία προς την ελληνική δικαιοσύνη και προς τον υφυπουργό Αθλητισμού.
γ) Πολύ εκπρόσωποι των ΜΜΕ γνώριζαν από το ρεπορτάζ που έκαναν στους κύκλους της ΕΠΟ, ότι θα καθυστερήσει να σνακοινωθεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Λένε δε ότι θα είναι και υπέρ αυτών…
Βλέπετε πως πανηγυρίζουν για όλα αυτά, ακόμη και συνάδελφοι μας συμμετέχουν στους πανηγυρισμός του ισχυρού  συστήματος.
Βέβαια εγώ τους συγχαίρω διότι υπάρχουν τόσο  πολλά καυτά θέματα  στην ΕΠΟ και δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος, όσο για τους συναδέλφους μου θα έρθει ο καιρός που θα λογοδοτήσουν.
Δεν θα αναφέρω τι έγινε στην Ισπανία ….
Διότι εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Διακαιοσύνη  και στην Ελληνική Κυβέρνηση, παρά την πίεση που ασκούν μη θεσμικά κέντρα.
Κλείνοντας με δημοκρατική διαδικασία αποφασίσαμε:
α) στηρίζουμε τον πρόεδρο μας Μανώλη Γιανναδάκη και καταδικάζουμε την τραμπούκικη λεκτική επίθεση προς όλους εμάς μέσω του προσώπου του προέδρου μας ο οποίος μας εκπροσωπούσε.
γ) Διαμαρτυρόμαστε για όλα τα ψευδή στοιχεία τα οποία αναφέρονται ως δικαιολογία στην μη τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας από ΕΠΟ και ΕΠΣ
δ) την συμμετοχή συνέδρου στην Γ.Σ / ΕΠΟ ο ποιος δεν έπρεπε να συμμετέχει αλλά ήταν και ο πρωταγωνιστής στην λεκτική επίθεση στον Πρόεδρό μας.
ε)  περιμένουμε την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων από το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε διότι δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από ότι ορίζει η ισχύουσα Νομοθεσία.
ΥΓ. Η ΜΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ   ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ  ΚΑΙ ΝΑ  ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ .
*Ταμίας ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ 
Πρώην Πρόεδρος ΣΔΠ Ηρακλείου 
Καθηγητής Διαιτησίας ΕΔΠΕ-ΟΔΠΕ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή