Οι δύο κόσμοι του ποδοσφαίρου, η διαιτησία και τα “αθέατα λαμόγια”!

Print Friendly, PDF & Email

 

Πολλοί αναρωτιούνται εάν η διαιτησία είναι σοβαρό μαγαζί και συμβάλλει στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα εποικοδομητικά και σωστά για την άριστη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

Αλλοι λένε όχι, άλλοι λένε λίγο και άλλοι λένε αρκετά καλά.

Εμείς δεν θα διαφωνήσουμε με καμιά άποψη, το μόνο που λέμε είναι ότι θα πρέπει να επανακαθορισθεί η δομή της διαιτησίας και το σύστημα παραγωγής , εκπαίδευσης, διαχείρισης, αξιολόγησης, μετεκπαίδευσης και μεταχείρισης των διαιτητών από ανεξάρτητα όργανα της διαιτησίας για να γίνει τελικά η διαιτησία ένα ανεξάρτητο, αξιόπιστο και σοβαρό μαγαζί.

Η “τηλεοπτική” και “μέσω βίντεο” διαιτησία, που χρησιμοποιείται για την επιμόρφωση των διαιτητών με εικόνες και ανάλυση κανόνων απέδωσε πολύ λίγα από τα αναμενόμενα ως νέο σύστημα της διαιτησίας γιατί απλά κανένας διαιτητής μετά από λίγο δεν θυμάται τι άκουσε και τι είδε στα βίντεο.

Αντίθετα το παλιό σύστημα διδασκαλίας είχε το πλεονέκτημα, εκτός από ομιλίες, διαλέξεις, και ερωτοαπαντήσεις, είχε και πρακτική εξάσκηση η οποία είναι σπουδαία βοήθεια στους μαθητές, επιπλέον δε με το σύστημα της έγγραφης διαγωνιστικής διαδικασία και της αγωνιστικής παρακολούθησης όλων των διαιτητών, στις προπονήσεις, σε όλους τους αγώνες, και σε όλες της κατηγορίες των ομάδων, ήταν ένα καλό σύστημα επιμόρφωσης.

Τώρα εάν εμπλουτιστεί με εικόνες και ανάλυση κανό-νων με Video θα γίνει πάρα πολύ καλό σύστημα εκμάθησης, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των διαιτητών και θα αποτελέσει ένα σοβαρό μαγαζί της Διαιτησίας.

Σκέφτομαι όμως αυτή την περίεργη εποχή που διανύουμε, πόσο υγιές πράγμα είναι τελικά η διαιτησία, που ως γνωστό είναι ο ένας από τους πυλώνες του ποδοσφαίρου, με όλα τα αίσχη που ακούμε και ζούμε.

Αραγε πόσο δικαιοσύνη και αξιοκρατία περικλείει η σημερινή δομή της διαιτησίας; Καμία, διότι είναι εξαρτημένη και προσδεδεμένη στο άρμα της ηγεσίας του αθλήματος.

Ολα γίνονται από τις επιθυμίες και τις ορέξεις των διοικούντων το ποδόσφαιρο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φωνάζουν ότι τα πολλά δεινά του αθλήματος πηγάζουν από την διαιτησία, αλλά και βέβαια παράγονται πάρα πολλά από την εξέδρα και τους παράγοντες των ομάδων.

Σε κάποιο βαθμό έχουν δίκιο, διότι αρκετά δεινά προέρχονται από τον αγωνιστικό χώρο, με πρωταγωνιστές τους ρέφερι, με τις λανθασμένες αποφάσεις τους, όμως πολλά γίνονται και από παράγοντες ομάδων λόγω έλλειψης ενός ενιαίου και υγιή κώδικα συμπεριφοράς, ελέγχου των ανθρώπων που ασχολούνται με τις ομάδες.

Δυστυχώς δεν μπορούν να υπάρχουν σωστές συμπεριφορές από διαιτητές διότι έτσι δεν εξυπηρετούνται τα ιδιοτελή συμφέροντα.

Ακόμα και αν υπήρχαν, δεν θα εφαρμοζότανε τίποτα, γιατί το υπάρχον σύστημα του αθλήματος θέλει να έχει τον έλεγχο στα πάντα για τους δικούς του λόγους.

Συνεπώς μπορεί η Διαιτησία να είναι σοβαρό μαγαζί; Όταν υπάρχει υποτέλεια, εξάρτηση και χειραγώγηση των διαιτητών και η βιτρίνα του καταστήματος είναι συνεχώς λερωμένη; 

Ασφαλώς είναι παλιομάγαζο, και δεν εμπνέει σε κανέναν εμπιστοσύνη. Το ποδόσφαιρο αποτελείται από δύο κόσμους τον εντός και τον εκτός του αγωνιστικού χώρου.

Αμφότεροι πρέπει να είναι όχι μόνο προσεκτικοί αλλά και να διάγουν βίο καθαρό και διάφανο. Ιδιαίτερα ο εντός πρέπει να είναι έντιμος, ηθικός, δίκαιος και σωστός στις αποφάσεις του στους αγώνες.

Ο εκτός έχει πολλά και αναπόφευκτα λάθη, τα οποία είναι ελαττώματα της μάζας και περαιτέρω των ιδιωτικών συμφερόντων.

Την διαιτησία πρέπει να την χαρακτηρίζει η δημοσιότητα σε όλα, η σαφήνεια των ενεργειών της, η αυστηρή τήρηση των κανόνων παιδιάς, με τα λιγότερα δυνατόν λάθη, η διαφάνεια και να είναι ανεξάρτητη.

ΚΑΙ βέβαια τώρα με την βοήθεια του VAR διορθώνονται πολλά λάθη των διαιτητών. Μόνο έτσι μπορεί να ανακάμψει η διαιτησία και να γίνει σοβαρό μαγαζί.

Ετσι θα κάνουν τον τυπικό φίλαθλο, βασικά πιο δίκαιο στις απόψεις του, για τους διαιτητές, σε σύγκριση με τους οπαδούς των ομάδων που τείνουν να είναι ασυνεννόητοι και προκλητικοί έως βίαιοι όταν νομίζουν ότι αδικούνται οι ομάδες τους.

Το συμφέρον όμως των ιθυνόντων, υπαγορεύει άλλες ενέργειες, λόγω άλλων κινήτρων, γι’ αυτό όσο πιο χάλια πάνε τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου, τόσο οι παράνομες δραστηριότητες γίνονται πιο άνετα και εξυπηρετούν τα αθέατα λαμόγια, σε έναν κόσμο που έχει μείνει έκπληκτος με όσα μαθαίνει ότι γίνονται στο ποδόσφαιρο.

Με άσχημα γεγονότα τα αφεντικά τους αγκαλιάζουν. Είναι το φαΐ τους. Μπορεί η δική μου εκτίμηση να είναι για τα μπάζα, αλλά είναι σίγουρα πιο πειστική διότι η γνώμη μου είναι ότι η διαιτησία, πρέπει να είναι αμέτοχη σε συνομωσίες και κομπίνες για παράνομες πράξεις που κονιορτοποιούν τα πάντα, οπότε έχουμε θνησιγενείς καταστάσεις, και τότε η Διαιτησία δεν είναι σοβαρό μαγαζί.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ι. Τσίγκας παλαίμαχος Διαιτητής Σ. Δ. Π. Αργολίδας

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή