Toυ Θάνου Μπλούνα * –
Αναντίρρητα, οι δύο βασικοί θεσμικοί πυλώνες αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία και η επονομαζόμενη ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.
Στη διαιτησία και στο τί πρέπει εφεξής να γίνει, έχουμε ήδη αναφερθεί.
Τώρα, θα αναφερθούμε στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου και σε δύο βελτιώσεις, που, εφόσον γίνουν, αφενός θα θωρακίσουν την αξιοπιστία της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης, αφετέρου θα συμβάλλουν στη διαφάνεια ως προς τη λήψη των αποφάσεων.
Στη λειτουργία των δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου παρατηρούνται αντινομίες.
Η πρώτη έχει να κάνει με την έκδοση των σκεπτικών των αποφάσεων.
Tο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League, εκδίδει μαζί με το διατακτικό και το σκεπτικό των αποφάσεων του.
Έτσι, μπορέσαμε, για παράδειγμα, να αντιληφθούμε γιατί θεωρήθηκε υπαίτιος ο Ολυμπιακός για την οριστική διακοπή του αγώνα με τον Παναθηναϊκό (τραυματισμός Χουάνκαρ) ή γιατί κρίθηκε ως ρατσιστική η συμπεριφορά του Μπέου σε βάρος του Τετέι στον αγώνα Κηφισιά – Βόλος.
Αντιθέτως τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό (Επιτροπή Εφέσεων), δεν δημοσιοποιούν τα σκεπτικά των αποφάσεων τους.
Αποτέλεσμα; Δε θα μάθουμε ποτέ βάσει ποιων στοιχείων η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ άλλαξε την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ, που είχε επιβάλλει την προβλεπόμενη ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών και αθώωσε τους ποδοσφαιριστές του Άρη από την κατηγορία της μη παραλαβής των μεταλλίων στον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 46 του ΚΑΠ.
Και μπορεί, είτε λόγω της θερινής ραστώνης, είτε λόγω της αδιαφορίας των αντιπάλων ομάδων (Ατρόμητος, Πανσερραϊκός), είτε επειδή είμαστε ακόμη στην αρχή, η απόφαση της αθώωσης των ποδοσφαιριστών του Άρη να πέρασε στα ψιλά και να μην προκάλεσε αντιδράσεις αλλά, να είστε σίγουροι, ότι δεν θα συνέβαινε το ίδιο αν για παράδειγμα βρισκόμασταν στα play offs όπου το «διακύβευμα» θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο…
Η δεύτερη αντινομία εντοπίζεται στη λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας σε σχέση με τα υπόλοιπα δικαστικά όργανα.
Στην εν λόγω επιτροπή καταλήγουν υποθέσεις που έχουν να κάνουν με θέματα ύψιστης σημασίας, όπως οι «χειραγωγημένοι αγώνες», δωροδοκία – δωροληψία, παραβίαση του καταστατικού και των κανονισμών της ΕΠΟ.
Ωστόσο είναι η μόνη, που σε όλα τα χρόνια της ύπαρξής της και σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου, δεν δημοσιοποιεί τις υποθέσεις που θα συζητήσει (πινάκιο) και δεν ανακοινώνει τις αποφάσεις που λαμβάνει.
Το αποτέλεσμα είναι κανείς να μη γνωρίζει τί έχουν απογίνει καταγγελίες, που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Αρχειοθετήθηκαν; Δικάστηκαν; Eκδόθηκαν αθωωτικές αποφάσεις;
Ενώ το άρθρο 42 του κώδικα δεοντολογίας αναφέρει ότι «οι οριστικές αποφάσεις μπορούν να δημοσιοποιούνται από την ΕΠΟ», η πρακτική που εφαρμόστηκε από όλες τις διοικήσεις από το 2015 έως σήμερα έχει οδηγήσει στο εξής οξύμωρο σχήμα: Αν κάποιες από τις αποφάσεις Επιτροπής Δεοντολογίας, που είναι πρωτοβάθμιο όργανο, εφεσιβληθούν οδηγούνται στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ η οποία και ανακοινώνει το πινάκιο με τις υποθέσεις που δικάζει και ανακοινώνει τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Με άλλα λόγια, ότι «αποκρύπτεται» σε πρώτο βαθμό (Επιτροπή Δεοντολογίας ΕΠΟ), γνωστοποιείται σε δεύτερο (Επιτροπή Εφέσεων ΕΠΟ).
Συμπερασματικά η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, οφείλει:
Α) Να ενθαρρύνει τα δικαστικά της όργανα να δημοσιοποιούν τα σκεπτικά των αποφάσεων τους, ιδίως όταν πρόκειται για αποφάσεις που απασχολούν έντονα την φίλαθλη κοινή γνώμη και προκαλούν αντιδράσεις.
Β) Να δημοσιοποιεί το πινάκιο και τις αποφάσεις που λαμβάνει το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας, ώστε να πάψει να υπάρχει αυτό το πέπλο μυστικότητας και αδιαφάνειας γύρω από τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις της.
Είναι, αναμφίβολα, δύο απαραίτητες ρυθμίσεις προς την εμβάθυνση και εμπέδωση της αξιοπιστίας του δικανικού συστήματος του ποδοσφαίρου.
Το άρθρο 16 παρ. 3 που προστέθηκε στον κώδικα δεοντολογίας, δείχνει ότι η νέα διοίκηση της ΕΠΟ αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και είναι έτοιμη να κάνει το άλμα προς την εξωστρέφεια. – *Πηγή: monobala.gr
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News