Οι επαγγελματίες διαιτητές, οι χομπίστες και η ψυχιατρική παρακολούθηση!

Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο  Ι. Τσίγκας –

Χόμπι ή Επάγγελμα; ΄Οποια διαπίστωση και εάν γίνει στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει.

Χόμπι ή επάγγελμα, αμφότερα αφορούν την άσκηση του λειτουργήματος του Διαιτητού ποδοσφαίρου, αλλά και άλλων αθλημάτων.

Η άσκηση της ειδικότητας του διαιτητού είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά περιλαμβάνει τις ίδιες υποχρεώσεις, τα ίδια καθήκοντα την ίδια εκπαίδευση, την ίδια διδασκαλία, την ίδια κατάρτιση, την ίδια εκμάθηση κανονισμών και την ίδια εφαρμογή τους, που πρέπει να γίνεται στα γήπεδα. Για όλους τους αγώνες ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, πριν, κατά, και μετά τους αγώνες που καλούνται οι διαιτητές να εφαρμόσουν ανεξάρτητα εάν αυτοί είναι ερασιτέχνες ή επαγγελματίες.

Επίσης όλοι οι διαιτητές (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες) πρέπει να διαθέτουν κάποια προσόντα και ορισμένα εχέγγυα που απαιτούνται για να γίνουν διαιτητές. Πρέπει να είναι υγιείς και σωματικά άρτιοι, να έχουν το προβλεπόμενο ύψος, και άριστη όραση, να είναι νοήμονες, και οξυδερκείς, να έχουν φυσική κατάσταση και καλή σωματική διάπλαση, να έχουν σωματική παράσταση και να διαθέτουν τουλάχιστον τις προβλεπόμενες γραμματικές γνώσεις, να έχουν αντίληψη και αρκετά καλή εξυπνάδα, να έχουν κάποια οικονομική άνεση, και καλή κοινωνική κατάξίωση στο  τόπο διαμονής του και μη και τέλος να μην έχει καμμιά εξάρτηση από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του.

Πάντως την πραγματική αξία ενός διαιτητή μπορείς να την εκτιμήσεις μόνο όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους του αγώνα για τον οποίο πρέπει να κριθεί εάν σφύριζε σωστά ή όχι, τις παραβάσεις ,εάν εξέδιδε κακές ή καλές αποφάσεις, εάν εφάρμοζε δίκαια, ή άδικα τους κανονισμούς, και τέλος ποια συμπεριφορά επέδειξε τόσο κατά την τέλεση του αγώνα όσο και μετά το παιχνίδι και πως αντιμετώπισε τυχόν εμφανισθείσες δυσκολίες, αντιδράσεις, αντιξοότητες, επεισόδια και ξυλοδαρμούς είτε σε βάρος του, είτε σε άλλους.

Ενας Διαιτητής είναι επιτυχημένος, όταν με τη λήξη του αγώνα έκανε ΡΕΣΙΤΑΛ διαιτησίας σε όλη την διάρκεια του αγώνα και που κατά γενική ομολογία όλων των παραγόντων ήταν επιτυχημένο το έργο του. Είναι γεγονός ότι εάν ένα άτομο ασχοληθεί σοβαρά με την διαιτησία, όσο περνάει ο καιρός η ενασχόλησή του  σιγά-σιγά του γίνεται βίωμα έξη και τελικά εξάρτηση στο ρόλο του Διαιτητή.

Μάλιστα πολλοί λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι « Οι Διαιτητές κατά χρονικά διαστήματα πρέπει να χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης», διότι δεν εξηγείται αλλά και ούτε μπορούν να το καταλάβουν πολλοί, γιατί οι διαιτητές ενώ τους βρίζουν , τους κακομεταχειρίζονται, τους απειλούν, τους διατάζουν, τους κτυπάνε και τους διασύρουν στα γήπεδα και στην κοινωνία, αυτοί επιμένουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Είναι βέβαιο ότι οι Διαιτητές πάνε και σφυρίζουν στους αγώνες οικειοθελώς και όχι αναγκαστικά και μάλιστα το κάνουν με καμάρι επιτελώντας το καθήκον τους στο λειτούργημα της Διαιτησίας που υπηρετούν. Με αυτή την συμμετοχή τους συμβάλλουν στην διεξαγωγή των πρωταθλημάτων καθώς και την περαιτέρω εξάπλωση του αθλήματος, ακόμη και όταν στο τέλος της καριέρας τους τους μείνει η χαρά να σφυρίζουν την αναχώρηση τραίνων.

Οι Διαιτητές είτε ασκούν χόμπι είτε επάγγελμα είναι το ίδιο πράγμα και συμπέρασμα, διότι αμφότερες οι ιδιότητες που ασκούν είναι η ίδια δουλειά και το ίδιο υπεύθυνα λειτουργούν στο λειτούργημα της Διαιτησίας.

Η μόνη διαφορά που έχουν είναι ότι ο επαγγελματίας Διαιτητής είναι αποκλειστικής απασχόλησης με μόνο επάγγελμα την Διαιτησία και έχει μεγάλες αποζημιώσεις για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Αντίθετα με τον ερασιτέχνη Διαιτητή που κάνει χόμπι και για τις υπηρεσίες του αμείβεται με λίγα χρήματα. Επειδή κάποιες φορές μερικά προβλήματα σε αγώνες πηγάζουν από υπαιτιότητα των διαιτητών πρέπει αυτοί να είναι πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις τους κατά τους αγώνες είτε κάνουν χόμπι είτε κάνουν επάγγελμα, ώστε να αποφεύγονται πολλά και μεγάλα λάθη που χαλάνε τα παιγνίδια και δημιουργούν διαιτητικά και ποδοσφαιρικά  προβλήματα.

ΚΑΙ  βεβαίως δεν μπορεί όλοι οι διαιτητές να είναι επαγγελματίες που έχουν ως κίνητρο το χρήμα.

 

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιωάννης Τσίγκας, Παλαίμαχος Διαιτητής του Συνδέσμου Διαιτητών Αργολίδος

 

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή