“Η ΕΠΟ είναι υπότροπη στη FIFA – Πέντε ομάδες της SL1 έχουν χρέη – Η υπόθεση Ντουρμισάι εξευτέλισε το ελληνικό ποδόσφαιρο”

Ο δικηγόρος Γιώργος Παναγόπουλος
Print Friendly, PDF & Email

Ο δικηγόρος αθλητικού δικαίου και νομικός σύμβουλος της Κίνησης Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών, Γιώργος Παναγόπουλος, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ και στο Θάνο Μπλούνα με αφορμή την προσφυγή 30 μελών της κατά της ΕΠΟ στην πειθαρχική επιτροπή της FIFA και μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

  • O Kοντονής έβαλε στο νόμο να πληρώνουν οι ΠΑΕ μετά το 2016-17 τις οφειλές σε ποσοστό 50%. Τα μεγάλα κοστούμια ήταν πριν. Ήταν ένα τρικ. Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ μας δικαίωσε μεν για παλαιότερες οφειλές αλλά μόνο πέντε κατάφεραν να πάρουν χρήματα. Για τους άλλους το δικαστήριο είπε ότι είχαν δίκιο αλλά η προσφυγή τους ήταν καταχρηστική επειδή προσέφυγαν μετά από δέκα χρόνια.

 

  • Υπάρχουν πέντε ΠΑΕ της Super League 1, όπως η ΑΕΚ, ο ΟΦΗ, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Άρης, που έχουν οφειλές σε ποδοσφαιριστές, οι οποίες δεν σημιουργήθηκαν τώρα, αλλά είναι παλαιότερες, όταν είχαν υποβιβαστεί. Υπάρχουν και πολλές ομάδες στη Super League 2. Έχουμε προσφύγει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και ζητάμε την ανάκληση του πιστοποιητικού του Ηρακλή. Για να αποφύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους οι ομάδες, αλλάζουν ΑΦΜ, συγχωνεύονται, υποβιβάζονται. Και οι κυβερνήσεις περνούσαν νόμους για διαγραφή των χρεών τους, πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση ή αναλάμβαναν τις πληρωμές προς παίκτες, όπως συνέβη με τον Άρη και τον ΠΑΣ Γιάννινα παρότι δεν ολοκληρώθηκε.

 

  • Η πρότασή μας προς τους Γεραπετρίτη και Αυγενάκη είναι η μέσω νόμου αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών από τα χρήματα του στοιχήματος. Το κράτος δίνει στους μπαταχτσίδες 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία δε φορολογούνται και δεν κατάσχονται, ενώ χρωστούν παντού. Είναι κοινωνική αδικία και πρόκληση. Πρέπει να παρακρατούνται από τις ΠΑΕ που χρωστούν, τα χρήματα του τηλεοπτικού συμβολαίου και του στοιχήματος.

 

  • Η υπόθεση Ντουρμισάι εξευτέλισε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ έχει τιμωρηθεί με 500.000 ευρώ πρόστιμο από τη FIFA για ασυνέπεια και μη τήρηση των αποφάσεών της και ο Άρης με απαγόρευση μεταγραφών. Η ΕΠΟ θέλησε να προστατεύσει τον Άρη, ανέτρεψε την απόφαση και ενέκρινε τις μεταγραφές παρά την απόφαση της FIFA.

 

  • O Άρης έχει πληρώσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό για ποδοσφαιριστές. Τα έχει δώσει ο Καρυπίδης χωρίς να έχει δημιουργήσει αυτός τα χρέη. Από καλοσύνη πλήρωσε; Πλήρωσε επειδή η FIFA τιμωρεί τις ομάδες.

 

  • Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονται στην Ελλάδα δεν μπορούν να πάνε στη FIFA. Mπορούν να προσφύγουν μόνο στα όργανα της ΕΠΟ. Οι ξένοι μπορούν να προσφύγουν απευθείας στη FIFA. O Σιστόν δικαιώθηκε στη FIFA. Προσέφυγε και στην ΕΠΟ και η απόφαση έγραφε ότι πέρασαν δέκα χρόνια και ότι έπρεπε να στραφεί κατά του προέδρου.

 

  • O Αγκάνθο, ο πρόεδρος της FIFPro, έχει κερδίσει απόφαση στην ΕΠΟ κατά του Άρη και δεν μπορούσε να την εκτελέσει γιατί ο Άρης είχε υποβιβαστεί. Τώρα του λένε ότι έχει αργήσει.

 

  • Τη μέρα του θανάτου του Τσουμάνη η ΕΠΟ διπλασίασε τα παράβολα (σ.σ. για προσφυγή στα δικαιοδοτικά της όργανα). Έκαναν επαίσχυντη τροποποίηση του κανονισμού για να εμποδίσουν τους παλιούς ποδοσφαιριστές να προσφύγουν. Ο Τσουμάνης δεν είχε να πληρώσει παράβολο.

 

  • Ο Καρυπίδης είπε ότι θα μας δώσει 30.000 ευρώ για τον Τζουμάνη, που χρωστάει η ΠΑΕ και όχι ο ίδιος, σε δύο δόσεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Το υποσχέθηκε σε μένα προσωπικά και δεν τα έβαλε. Έχουμε κάνει προσφυγή κατά του Άρη. Για πρώτη φορά οι κληρονόμοι ενός ποδοσφαιριστή προσφεύγουν στο Διαιτητικό κατά ΠΑΕ. Δεν έχει ξαναγίνει.

 

  • Τρίαντα ποδοσφαιριστές – μέλη της ΚΕΠ προσέφυγαν κατά της ΕΠΟ στη FIFA. Έχουν βγάλει απόφαση για 50% και δεν μπορούν να εκτελέσουν. Ζητάμε από την πειθαρχική επιτροπή της FIFA να τιμωρήσει την ΕΠΟ ως υπότροπη. Αν τιμωρηθεί η ποινές είναι από πρόστιμο έως αποβολή από διορανώσεις. Οι επιτροπές της ΕΠΟ είναι παράνομες, οι κανονισμοί δεν είναι εναρμονισμένοι με αυτούς της FIFA, δεν τηρείται η εγκύκλιο περί αθλητικής διαδοχής. Αυτά αναφέρουμε στην προσφυγή μας.

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή